Binnen Europa kun je in de meeste landen met de euro betalen, maar daarbuiten niet. Je denkt misschien dat je geen buitenlands geld nodig hebt, want je kunt er met je pinpas of creditcard betalen. Toch is het handig om wat vreemd geld bij je te hebben voordat je vertrekt. Je kunt zo altijd betalen, ook als betalen met je kaart(en) niet lukt, werkt of mogelijk is. Wil je euro’s voor buitenlands geld wisselen, maar weet je niet hoe je dit aanpakt? Je ontdekt het hier!
Bepaal wat en hoeveel je nodig hebt
Voordat je buitenlands geld kunt wisselen, moet je eerst een aantal dingen helder hebben. Om te beginnen is het handig om te weten welke valuta je nodig hebt. Misschien weet je al wel met welke valuta ze in het land van bestemming betalen. Is dit niet het geval? Ga dan eerst op onderzoek uit. Als je weet welke munt je nodig hebt, moet je nog bepalen hoeveel geld je wilt wisselen. Hiervoor bepaal je wat je allemaal contant wilt betalen. Hoe meer je contant afrekent, hoe meer je nodig hebt.
Probeer zo goed mogelijk in te schatten hoeveel je nodig hebt. Je voorkomt zo dat je na je reis (veel) geld overhoudt. Dit kun je weliswaar weer inwisselen, maar je krijgt er waarschijnlijk niet zoveel voor terug als je ervoor betaald hebt. De wisselkoers kan veranderen en daarnaast worden er transactiekosten in rekening gebracht als je geld wisselt.
Zoek een wisselkantoor
Als je bepaald hebt wat en hoeveel je nodig hebt, ga je op zoek naar een wisselkantoor. Hier zijn er alleen nogal veel van in Nederland. Daarom stel jij je misschien de vraag: ‘waar kan ik het best buitenlands geld wisselen?’. Wij raden je aan om hiervoor naar een officieel wisselkantoor te gaan, zoals Goudwisselkantoor.
Omdat het tijd en moeite kost om bij een wisselkantoor langs te gaan, wacht je misschien liever met geld wisselen tot je op het vliegveld bent. Dat kan, maar wij raden het je niet aan. Op vliegvelden is er minder concurrentie, waardoor geld wisselen financieel niet interessant is. De wisselkoers is vaak ongunstig en bovendien betaal je er (veel) hogere transactiekosten.
Plaats je bestelling
Heb je een officieel wisselkantoor gevonden? Dan kun je hier simpelweg binnenlopen om de vreemde valuta te bestellen. Wat dat betreft werkt geld wisselen niet veel anders dan goud of zilver verkopen. Bij veel van deze wisselkantoren is het bovendien mogelijk om online een bestelling te plaatsen. Je geeft simpelweg aan welke valuta je wilt wisselen en hoeveel je nodig hebt. Het wisselkantoor zorgt er vervolgens voor dat dit op de gewenste dag voor je klaar ligt.
Haal het geld af
Zodra de vreemde valuta klaar ligt, krijg je hier vaak bericht van. Het enige wat je zelf nog hoeft te doen, is langsgaan om het op te halen. Je krijgt het dan direct mee, waardoor je goed voorbereid aan je reis kunt beginnen.
Neem het mee in je handbagage, zodat je het altijd bij je hebt.
Wat te doen met ongebruikte valuta?
Als je terugkomt van je reis, heb je waarschijnlijk wat vreemde valuta over. Wat doe je daar nu mee? Hier zijn een paar ideeën:
- Wissel Terug – Veel banken en wisselkantoren bieden de mogelijkheid om je valuta terug te wisselen. Let wel op de tarieven!
- Bewaar voor de volgende reis – Als je van plan bent om weer naar hetzelfde land te gaan, bewaar je geld dan voor de volgende keer.
- Doneer – Sommige goede doelen accepteren vreemde valuta, dus je kunt je ongebruikte geld doneren.
Tot slot…
Buitenlands geld wisselen hoeft geen stressvolle ervaring te zijn. Door je goed voor te bereiden en de juiste keuzes te maken, kun je ervoor zorgen dat je met een gerust hart op reis kunt. Dus pak je koffers, wissel je geld en laat het avontuur beginnen!
3 reacties
Wat dat betreft voel ik me best bejaard want ik heb natuurlijk voordat de euro kwam vaak genoeg geld moeten wisselen, dus ik vind het helemaal niet spannend. Wat ik wel ooit op vakantie heb gehad is dat mijn pinpas het opeens niet deed en ik had er maar eentje mee. Daar heb ik mijn lesje wel van geleerd, als ik alleen reis altijd twee pinpassen mee (ja, en dus 2 rekeningen).
Vroeger heb ik wel eens geld gewisseld maar dat is lang geleden ondertussen. Nu betaal ik altijd met een pinpas en haal ik ter plekke een beetje cash af voor noodgevallen.
Wij moesten destijds geld wisselen toen we naar Tsjechië op vakantie gingen. Hebben we volgens mij gewoon bij een lokaal wisselkantoor gedaan. De valuta die we nog wat over hadden hebben we bewaard als aandenken.