Ik ben nooit zo’n Francofiel geweest. Tot dat ik voor op avontuur met kids, de mooiste gastblog artikelen aangeleverd kreeg over Frankrijk. In mei gaan we zelf ook een nachtje slapen in de Bordeaux. Daarvandaan reizen we met de camper naar Noord Spanje, Portugal en dan terug via Zuid Spanje met een overnachting in de Bourgogne en terug naar huis. We kunnen niet wachten! Toen ik één van onze gastbloggers vertelde over onze reisplannen zei ze direct; ‘’Vergeet de wijn niet! Want de mooiste wijnen komen uit de Bordeaux en de Bourgogne!’’ In dit gastblog artikel verteld zij er alles over.

Bij kwalitatieve rode wijn denk je waarschijnlijk meteen aan Frankrijk en haar bekende wijnstreken, en dat is ook niet verrassend. De Franse rode wijnen hebben een bijzonder goede reputatie en zijn wereldwijd ontzettend beroemd en geliefd. Een aantal soorten zie je zelfs standaard op de drankkaart staan in restaurants, zoals wijnen uit de Bourgogne en de Bordeaux. Kies je je wijn altijd uit op goed geluk of omdat de naam je bekend voorkomt, en wil je graag wat meer over deze wijnstreken weten? Lees dan verder! In dit artikel lichten we twee bekende Franse wijnstreken voor je uit.

Wijnen uit de Bordeaux

De wijnen uit de Bordeaux zijn beroemd over heel de wereld, en deze rode wijnen zijn dan ook van onovertroffen kwaliteit. Je zou het karakter van de Bordeauxwijnen als groots, flamboyant en klassiek kunnen omschrijven. De belangrijkste druivenrassen die gebruikt worden voor deze wijnen zijn de Merlot, Cabernet Franc en Cabernet sauvignon. Wat betreft de smaaknuances kunnen Bordeaux wijnen veel verschillen, omdat de wijnen in verschillende samenstellingen en leeftijden voorkomen. Wijn uit de Bordeaux kan jong gedronken worden, maar de kwaliteitswijnen worden alleen maar smaakvoller door het verouderen en staan bekend om hun hoge rijpingspotentieel. De goede Bordeauxwijnen kunnen jarenlang worden bewaard om de smaken te laten ontwikkelen.

De uiteindelijke smaak van Bordeaux is dus afhankelijk van de leeftijd, rijping en de verhoudingen van de druivenrassen. Als de Merlot druiven dominant zijn in de wijn wordt de wijn wat zachter, soepeler en fruitiger van karakter. Rode wijn merlot is dan ook erg toegankelijk en combineert goed bij veel gerechten. De wijnen van de Cabernet Sauvignon daarentegen zijn echte krachtpatsers, waardoor je ze ook beter kunt drinken bij een wat stevigere maaltijd. Bordeauxwijnen met een hoog percentage Cabernet Sauvignon zijn stevig, aards en tanninerijk. De druif Cabernet Franc zorgt weer voor wat meer frisheid in de Bordeauxwijnen.

Wijnen uit de Bourgogne

De wijnen uit de Bourgogne zijn minstens zo bekend als de rode wijnen uit de Bordeaux, maar heel anders qua smaakprofiel. Bourgogne wijnen zijn elegant van karakter, minder zwaar over het algemeen dan wijnen uit de Bordeaux, en mooi rijk en rond van smaak. De belangrijkste druivenrassen voor de Bourgogne wijnen zijn de Gamay en de Pinot Noir. De Pinot Noir druiven zijn geurig, en zijn van jongs af aan zeer smaakvol en soepel. Pinot Noir kun je goed drinken bij veel uiteenlopende gerechten, omdat de druifsoort vrij subtiel is, en vanwege de zijdezachte tannines ook niet gauw domineert.

Op leeftijd worden de Pinot Noir wijnen wat voller en kruidiger en proef je complexere nuances van bijvoorbeeld kruidnagel of sinaasappelschil. De Gamay-druiven hebben een lichte body en zorgen voor wat meer fruitigheid in de blend.

Kortom: probeer beide soorten vooral eens uit, geniet van de prachtige omgeving en ervaar zelf jouw voorkeur!

PS: Wist je dat er ook leuke Côte d’azur steden zijn?


Ben jij een wijndrinker? En zo ja; wat is je favoriet? Deel het gerust in een reactie. Wij zijn super benieuwd!


Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: