Katten staan bekend om hun onafhankelijke aard en hun liefde voor avontuur, maar als het gaat om hun woonsituatie, is er veel discussie over de vraag of ze binnen moeten worden gehouden of buiten mogen rondlopen. In dit super inspirerende en informatieve gastblog artikel beschrijft Nanda van Dierenkliniek Online de voor- en nadelen van elke optie en geeft ze advies over veelvoorkomende kattenproblemen die verband houden met het binnen- en buitenleven.
Een van de belangrijkste redenen waarom veel katteneigenaren ervoor kiezen om hun huisdieren binnen te houden, is veiligheid.
Binnen katten worden beschermd tegen allerlei gevaren, zoals verkeersongevallen, roofdieren en blootstelling aan ziekten. Bovendien zullen binnen katten minder snel ruzie krijgen met andere katten, waardoor ze dus minder verwondingen en infectie ziekten zullen oplopen.
Wat betreft de vraag of katten het fijn vinden om binnenshuis te zijn, hangt af van het temperament van de kat en de omgeving waarin ze zich bevinden. Sommige katten zijn perfect tevreden met het leven binnenshuis (neem bijvoorbeeld de Ragdoll), terwijl anderen rusteloos en ongelukkig worden wanneer ze niet in de buitenlucht mogen verblijven. Met name katten die het van jongs af aan gewend zijn hebben minder problemen met het binnen blijven. Dit in tegenstelling tot katten die ooit ook de vrijheid van een buitenleven gekend hebben. Maar, uitzonderingen zijn er altijd.
Er zijn echter ook een aantal nadelen aan het binnen leven.
Een veel voorkomend probleem is verveling, wat kan leiden tot gedragsproblemen zoals overmatig miauwen, krabben en het slopen van meubels en voorwerpen. Binnen katten hebben ook een hoger risico op overgewicht of het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals suikerziekte en stress, vanwege het gebrek aan beweging en stimulatie. Stress op zichzelf kan weer extra medische problemen opleveren zoals frequente blaasontstekingen of kaalheid. Om deze problemen te bestrijden, moeten eigenaren van binnen katten zorgen voor uitdaging in de vorm van voldoende speelgoed, krabpalen en speeltijd, evenals een verscheidenheid aan interessante plankjes aan de muur en schuilplaatsen om hun katten stressvrij en vermaakt te houden.
Aan de andere kant laten sommige kattenbezitters hun huisdieren liever buiten, met het argument dat dit een meer natuurlijke en stimulerende omgeving biedt.
Buiten katten kunnen op avontuur, klimmen, jagen en communiceren met andere katten, wat hun natuurlijke instincten kan bevredigen en mentale stimulatie geeft.
Er zijn echter behoorlijk wat gevaren verbonden aan het buitenleven in Nederland.
Met name in de drukke steden en dorpen. Katten kunnen worden aangereden door auto’s, worden aangevallen door andere dieren en worden blootgesteld aan ziekten zoals kattenziekte, kattenaids (FIV) en niesziekte. Ze kunnen ook verdwalen of een buurman/buurvrouw besluit je kat te houden. Ook kunnen ze overlast veroorzaken voor buren door op (hun) vogels te jagen of hun tuinen als kattenbak te gebruiken. En vergis je niet in het aantal mensen dat niet van katten in hun buurt houdt! Het gebeurt met enige regelmaat dat een kat wordt beschoten door een geïrriteerde buurman (ja echt, dat gebeurt in Nederland!).
Dus, is het oké om een binnen kat buiten te laten? Het antwoord hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd, de gezondheid en het temperament van de kat, evenals de omgeving waarin hij zich zal bevinden. Als je besluit je binnen kat naar buiten te laten, dan kun je overwegen om hem aan een lijntje “uit te laten” of een veilige buitenruimte voor hem te maken. Maar hou ze dan wel up-to-date met hun vaccinaties en preventie van parasieten.
Alternatieven voor buitenleven.
Voor katteneigenaren die hun huisdieren willen laten proeven van het buitenleven zonder ze bloot te stellen aan risico’s, zijn er verschillende alternatieven om te overwegen. Een optie is om je kat te trainen om een kattentuigje en riempje te dragen, waardoor ze de buitenomgeving kunnen verkennen terwijl ze veilig onder jouw toezicht blijven. Een andere mogelijkheid is om een afgesloten buitenruimte te creëren, zoals een afgesloten veranda, balkon of tuin, waar je kat kan genieten van frisse lucht en zonneschijn zonder het ondergaan van de gevaren van een buitenleven.
Binnen spelen en bewegen kan katten ook veel mentale en fysieke stimulatie bieden. Krabpalen, tunnels, puzzelspeelgoed en interactieve voerbakken zijn allemaal geweldige manieren om je binnen kat actief en betrokken te houden, terwijl ze ook verveling en zwaarlijvigheid voorkomen. Ook maken veel mensen extra veel plankjes aan de muur in de vorm van een trap zodat de katten goed de hoogte in kunnen en de woning vanuit te hoogte in de gaten kunnen houden. Katten die buiten leven slapen namelijk graag op hogere oppervlaktes zoals in bomen of op daken en op die manier kun je dat binnen enigszins nabootsen.
Vergeet daarnaast ook niet om niet giftige planten voor katten in huis te zetten.
Oplossingen voor veel voorkomende kattenproblemen met betrekking tot binnen-buitenleven.
Waar je kat ook woont, er zijn enkele veelvoorkomende problemen die zich kunnen voordoen. Hier zijn een paar tips om ze aan te pakken:
- Krabben: Zorg voor voldoende krabpalen of andere krabmogelijkheden en breng dubbelzijdig plakband aan of aluminiumfolie op oppervlakken waarvan je niet wilt dat je kat eraan krabt. Niet zo mooi, maar wel effectief.
- Problemen met de kattenbak: zorg ervoor dat je de kattenbak van je kat regelmatig schoonmaakt en zorg voor één bak per kat plus een extra bak. Probeer verschillende soorten kattenbakvulling en bakken om erachter te komen wat jouw kat het prettigst vindt. De ene kat houdt van een open bak met alleen een bodem, de andere wil juist graag wat privacy.
- In geval je kat toch stress lijkt te hebben dan kun je ook gebruik maken van Feliway adapters of Zylkène tabletjes. Dit zijn natuurlijke middelen die zorgen voor een veilig gevoel en stress-arm leven.
Tot slot…
De beslissing om je kat binnen of buiten te houden is een persoonlijke beslissing die afhangt van de persoonlijkheid en de gezondheid van je kat en je woonomgeving. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en er zijn alternatieven die kunnen zorgen voor het beste van beide werelden. Wat je ook kiest, het is belangrijk om je kat veel liefde, aandacht en stimulatie te geven om ze gelukkig en gezond te houden. En als je vragen hebt, ook over de gezondheid van je kat, neem dan gerust contact op met Dierenkliniek Online. Ik help je graag verder.
Heb je genoten van dit gastblog artikel geschreven door Nanda en heb je zelf ook een kat? En leeft hij/zij buiten of binnen? Wij zijn super benieuwd naar jouw ervaringen en tips! Deel het gerust in een reactie.
4 reacties
Ik vind katten een overlast in de tuin, vooral als ik in mijn tuin in hun behoefte zit te graaien.
Wij hebben zowel binnenkatten als buitenkatten. Twee zijn er binnen opgevoed, maar deze kunnen sinds een paar jaren ook buiten als ze hiervoor kiezen. Echter doen ze dit niet. De buitenkatten zijn dan ook een stuk avontuurlijker. Tegen de avond gebruiken we een fluitje en binnen 15 minuten is elke kat mooi binnen voor het eten.
Wij hebben een binnenkat, maar dat is omdat hij te bang is om naar buiten te gaan. Er zijn te veel onbekende geluiden voor hem
Onze kat is altijd binnen, mede ook omdat we aan een drukke weg wonen en ik niet elke dag doodsangsten wil uitstaan. Maar hij is ook niet gewend om buiten te zijn en vermaakt zich binnen prima, heeft genoeg speeltjes liggen, een krabpaal waar hij zich elke dag goed mee vermaakt en van ons krijgt hij ook genoeg aandacht, dus ja, hij is een tevreden kater.