Het is de nachtmerrie van elke ouder: je kind is zoek! Of het nu in de supermarkt, op het strand of tijdens een dagje uit is, je kind kwijtraken in een drukke menigte; het kan de beste overkomen. Sterker nog: het is ook ons overkomen. En daarom heb ik dit blog artikel geschreven met daarin tips en tricks zodat je goed bent voorbereid voor als het onverhoopt een keer gebeurt. Wat mij betreft dan ook een must-read voor iedere ouder!
Voordat je op pad gaat
Gaan jullie op avontuur met kids? Dan kun je van tevoren een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Want natuurlijk moet je er niet aan denken dat je straks je kind kwijt raakt. Maar voor het geval dat is het goed om ervoor te zorgen dat:
- Je kind opvallende kleding draagt; zo valt hij of zij goed op in een menigte.
- Je een duidelijke foto van je kind maakt voordat jullie weggaan. Zo weet je precies wat voor kleding je kind die dag draagt. En het is handig om te laten zien als je hulp nodig hebt bij het zoeken.
- Je kind zijn of haar volledige naam kent, adres en telefoonnummer. Een geheugensteuntje op een briefje in de jaszak kan ook. Of wat dacht je van een armband met jouw telefoonnummer?
- Spreek een vaste ontmoetingsplek af voor het geval je elkaar kwijtraakt, zoals de kassa of informatiebalie.
- Je kind een GPS-horloge draagt.
Help, mijn kind is zoek! Wat nu?
Maar wat als je nachtmerrie realiteit is geworden? Je kind is zoek! Dan volg je deze stappen:
- Blijf kalm. Je kind heeft er niks aan als jij in paniek raakt. Haal diep adem en focus je op de volgende stappen.
- Kijk goed om je heen. Vaak is je kind gewoon in de buurt aan het spelen of afgeleid door iets leuks. Roep zijn of haar naam.
- Ga naar de afgesproken ontmoetingsplek en wacht daar even. Misschien komt je kind vanzelf daar naartoe.
- Vraag mensen in de buurt of ze je kind hebben gezien. Laat de foto zien die je hebt gemaakt. Mensen helpen graag mee zoeken!
- Ga naar de dichtstbijzijnde informatiebalie of vind iemand van de beveiliging. Zij kunnen een oproep doen of het pand afsluiten.
- Bel de politie als je je kind na 15 minuten nog niet gevonden hebt. Zij staan klaar om te helpen.
Als je kind gevonden is
Gelukkig, jullie zijn weer herenigd! Waarschijnlijk is je kind erg overstuur. Troost hem of haar goed en laat merken hoe blij je bent dat jullie elkaar weer gevonden hebben.
Wees niet boos op je kind, hoe verleidelijk dat misschien ook is. In zo’n stressvolle situatie heeft niemand daar iets aan. Praat er later rustig over hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.
Handige hulpmiddelen
Er zijn handige ‘kind is zoek’ hulpmiddelen verkrijgbaar om je kind snel terug te vinden:
- Polsbandjes met je telefoonnummer erop.
- GPS-trackers in de vorm van een kinderhorloge of voor in jaszakken of schoenen.
- Temporary tattoos met je contactgegevens.
Een persoonlijke ervaring
Het was een prachtige zomerdag. Wij waren een dagje gaan spelen bij Linnaeushof – Europa’s grootste speeltuin. Lana had zin om naar de trampolines te gaan en Lyam wilde liever gaan spelen in Peuterland. Ik ging met Lana mee en Roy met Lyam. Nu is Lyam, onze kleine doerak van 2,5 jaar, razendsnel en onverschrokken.
Hij dook het konijnenholletje in en zijn papa wachten hem op. Maar het duurde te lang voordat hij hem zag. Hij riep zijn naam maar er kwam geen reactie.
Lyam was er aan de andere kant uitgerend en alleen op avontuur gegaan. Uit Peuterland, over het treinbaantje, zo naar binnen toe richting de binnenspeeltuin.
Roy heeft het hele stappenplan doorlopen. Maar het was zo ontzettend druk en het park zo ontzettend onoverzichtelijk, dat het al met al best een tijd duurde voordat we onze kleine jongen vonden. Terwijl Roy meer mensen mobiliseerde en om hulp vroeg, rende ik het park door. En daar vond ik hem; zorgeloos spelend in de binnenspeeltuin.
Ik kan je vertellen dat we alle 4 gehuild, gebibberd en vreselijk geschrokken waren. Oprecht een nachtmerrie en alles schiet door je hoofd heen. Normaal gesproken bezoeken wij dit soort drukke dingen ook niet in het weekend. Maar altijd doordeweeks.
Het was voor ons een ontzettende wake-up call en één van de redenen dat we onze kinderen nu ook een GPS-horloge van One2Track omdoen wanneer we op avontuur gaan. Het is namelijk zo fijn om te kunnen zien waar je kids zijn. En als ze wat ouder zijn, dan kunnen ze ons ook via het GPS-horloge bellen of om hulp vragen. Ideaal dus zo’n kinderhorloge met locatie en bellen!
Tip: Marieke, gastblogger op avontuur met kids, schreef een uitgebreid blog artikel inclusief haar persoonlijke review over een GPS horloge van One2Track. Absoluut een aanrader om eens te lezen!
Tot slot…
Help, mijn kind is zoek! Je gunt het niemand en ik hoop ook oprecht dat je nooit gebruik hoeft te maken van deze tips. Maar een goede voorbereiding kan ook een hoop schelen, voor wanneer het toch onverhoopt een keer gebeurt. Ik hoop dan ook dat door deze tips en voorbereiding, het een fractie van een seconde is dat jullie elkaar weer kunnen omhelzen.
En wat betreft onze kleine doerak: die verliest ons geen moment meer uit het oog. Gelukkig maar.
Heb jij weleens geroepen; ‘’Help, mijn kind is zoek!’’ En hoe heb je toen gehandeld? Heb je misschien nog meer tips? Deel het dan gerust in een reactie onderaan dit blog artikel. Laten we elkaar steunen en inspireren.
5 reacties
Wat een handig en overzichtelijk stappenplan! Hopelijk is het nooit nodig, lijkt me vreselijk om mee te maken.
Het lijkt me een nachtmerrie, gelukkig heb je hem wel weer kunnen vinden
Mijn zusje is een keer op het strand zoekgeraakt.
Gelukkig nooit voor gehad.
We zorgde altijd dat hij een bandje aan het met de telefoon nummer van ons er op.
En ook zijden we altijd van, dat hij naar deze plaats moest komen als hij ons niet meer van.
Dat is schrkken! Gelukkig is het allemaal goed gekomen! Je geeft hele fijne tips
Wat een goed stappenplan, ik ben mijn zoon toen zoontje ook eens uit het oog verloren in de supermarkt. Dat waren een paar spannende minuten.