Het is haar missie om 1 miljoen vrouwen te helpen om financieel vrij te worden. In dit interview deelt Adine Faber-Versluis haar inspirerende verhaal en haar persoonlijke tips. Ook leert ze ons meer over Innerlijke Geldarchetypen, Human Design en passief inkomen. Ben je klaar voor heel veel inspiratie? Lees dan snel verder 😀 !
In 2010 kwam ik in financieel zwaar weer terecht
Terwijl ik er persoonlijk ook niet echt lekker bij zat. Ik zat destijds in een toxische relatie en stond doorlopend in de overlevingsstand. Ik hoef je vast niet te vertellen hoe uitputtend dat kan zijn. Toen het financiële drama erbij kwam – door de economische crisis raakte ik in één klap zo’n 80% van mijn omzet kwijt, terwijl we wél net voornamelijk op mijn inkomen een nieuw huis hadden gekocht, met een hypotheek tegen 6% rente – hakte dat er behoorlijk in.
Het maakte ook dat ik ineens anders ging kijken naar geld en relaties. Ik hád in die tijd mijn werk en een eigen inkomen en ik vond het al lastig om de stap te zetten om weg te gaan. Om écht die stap te zetten.
Financiële afhankelijkheid
Maar wat als je niet een eigen inkomen hebt? Wat als je financieel afhankelijk bent van die ander? Hoe moeilijk moet het dan wel niet zijn? Ik ontdekte ook dat er veel meer vrouwen vast zitten in een slechte of toxische relatie, omdat ze financieel afhankelijk zijn – en soms ook financieel afhankelijk gehouden worden door die partner. Afschuwelijk natuurlijk, want ik wist inmiddels wat zo’n relatie doet met je levensgeluk. Toen wist ik ook; ik zou willen dat iets praktisch als geld nooit een reden is om in zo’n situatie te blijven zitten. Maar ja, daarvoor moet nog wel wat gebeuren, want de realiteit is helaas nog heel anders.
Dat is te verklaren als je naar de geschiedenis kijkt
Vrouwen tellen economisch gezien nog maar relatief kort mee. Mijn overgrootmoeder had nog geen stemrecht en mijn oma mocht niet eens zelfs een bankrekening openen of een verzekering afsluiten. Geldzaken werden eeuwenlang vooral door en voor mannen geregeld en dat patroon zie je nog steeds overal terug. Vrouwen krijgen nog steeds minder betaald voor hetzelfde werk en er wordt nog steeds gedacht dat vrouwen niet met geld om kunnen gaan of dat vrouwen met geld wel ‘rijk getrouwd zullen zijn’. Als je een financieel succesvolle vrouw als rolmodel zoekt, hoef je niet bang te zijn voor keuzestress.
1 miljoen vrouwen helpen om financieel vrij te worden
Ik wil daar graag verandering in brengen, door een golfbeweging te creëren. Momenteel help ik vooral ondernemende vrouwen met goed geld verdienen met waar zij echt goed in zijn én impact maken met dat geld, maar ik kijk ook breder. Ik zou bijvoorbeeld heel graag bijdragen aan lesprogramma’s, zodat meisjes (en jongens!) al op jonge leeftijd leren over geld. Ook schrijf ik momenteel een financieel handboek voor vrouwen, dat ze kunnen gebruiken in elke levensfase.
De Money Mindset-kaartendeck draagt daar uiteraard ook aan bij. Met die set krijg je inzicht in je overtuigingen over geld, maar ook in je kwaliteiten. Zo ga je zien dat er veel meer mogelijk voor je is, dan je misschien eerder dacht. Daarnaast helpt de set je ook die overtuigingen te veranderen.
Innerlijke Geldarchetypen
De eerste 7 jaar van ons leven staan we overal voor open. Wat papa, mama, de juf, de meester vertellen klopt. Wat zij doen is hoe het werkt. Die ideeën toetsen we nergens aan, want we hebben nog niets om het aan te toetsen. Zo ontwikkelen we in die eerste jaren van ons leven een kijk op de wereld, die we als waarheid aannemen.
Heb je je ouders altijd hard zien werken, terwijl ze toch moeite hadden met de eindjes aan elkaar knopen, dan kan jouw waarheid zijn dat je hard moet werken voor weinig geld. Kom jij uit een rijk gezin waar geld nooit een issue was, dan kan het zijn dat je eigenlijk nooit met geld bezig bent – en daarmee wegkomt. We hebben hierin allemaal patronen, opgeslagen in ons onderbewustzijn. Op basis daarvan handelen we en krijgen we resultaten.
Ik kom uit een ondernemersgezin en heb altijd geleerd dat ik hard en veel moest werken voor mijn geld. Dus toen ik startte als ondernemer deed ik dat tegen een laag uurtarief en draaide ik vooral heel veel uren om toch rond te komen. Nu zie ik dat, maar meestal zijn we als mensen vrij blind voor het gedrag dat we onbewust laten zien.
Daar komen de Innerlijke Geldarchetypen om de hoek kijken. Deze Geldarchetypen kun je zien als ‘personages’, met kwaliteiten en uitdagingen. We hebben iets van alle Geldtypen in ons – ik werk met 8 typen. Via de Geldtypetest (dit is de eenvoudige versie met 1 uitslag, mijn klanten werken altijd met de volledige lijst) kun je zien welke bij jou aan het stuur staat. Zo kun je je bewust worden van je gedrag en daar andere keuzes in maken.
Zoals gezegd werk ik met 8 typen
De Schatbewaarder, de Visionair, de Verbinder, de Idealist, de Supporter, de Diva, de Levensgenieter en de Free Spirit. Allemaal hebben ze hun eigen talenten en kwaliteiten, maar ook hun eigen valkuilen. Scoor je hoog op de Schatbewaarder, dan kun je ongetwijfeld best heel goed met geld omgaan, maar raak je ook gemakkelijk in de kramp. Misschien herken je dat wel, dat je niet makkelijk geld uitgeeft of altijd eerst kijkt hoeveel iets kost, voor je de keuze maakt om iets te doen of te kopen waar je wél heel blij van zou worden.
Een Diva zou meteen gaan voor wat ze wil, zonder naar de prijs te kijken. Maar: die zou óók een beetje struisvogelgedrag kunnen vertonen rondom geld en zo flink in de problemen kunnen komen. Zo even twee voorbeelden; ik heb van alle typen ook video’s en podcast afleveringen gemaakt, als je meer wilt weten.
Geldarchetypen en Human Design: een krachtige combinatie
Toen ik financieel in de problemen kwam, keek ik eerst naar strategieën: hoe kan ik besparen, hoe kan ik aflossen op mijn hypotheek, hoe kan ik slim sparen? In dat proces liep ik heel erg tegen mijn overtuigingen aan over wat wel en niet mogelijk was met geld – voor mij. Zo kwam ik bij de Innerlijke Geldarchetypen.
Later realiseerde ik mij dat er nóg een onderdeel belangrijk is: je persoonlijke energie. Ik heb veel van mijn financiële struggles kunnen oplossen door heel hard te werken, maar door mijn werk met Human Design weet ik ook dat dat niet voor iedereen mogelijk is. Door Geldarchetypen, Human Design én praktisch geld met elkaar te combineren, maak je financiën écht persoonlijk en geef je iedereen de kans om het beste uit zichzelf te halen en dat óók terug te zien op de bankrekening.
Geldblokkades herkennen en helen
Ik gaf net al een voorbeeld over het hard werken voor je geld; die zie ik bij veel ondernemers. Bij veel vrouwen zie ik blokkades rondom (eigen)waarde. Dat kan zich vertalen in nooit om opslag vragen, lage prijzen rekenen, je prijzen niet durven verhogen, heel veel weggeven, geen duidelijke grenzen stellen, enzovoorts. Ik hoef tegenwoordig vaak maar even met iemand te praten en ik hoor op basis van wat diegene zegt en hoe het gezegd wordt al welke patronen en blokkades spelen. Daar gaan we dan samen mee aan de slag.
Die overtuigingen bij jezelf spotten kan lastiger zijn, maar daar kan de Money Mindset-kaartendeck je dus bij helpen. Gebruik de kaarten bijvoorbeeld om je bewust te worden van je gedachten over geld. Wat triggert je? Wat is voor jou volkomen logisch? Welke gedachten zou je graag willen geloven? Het helen is een proces van bewustwording, van onderzoeken waar iets vandaan komt, maar ook van DOEN. Je kunt weten dat je blokkeert op een tikkie sturen aan je vriendinnen, maar als je daar niets aan gaat doen, heel je niets en verandert er ook niets.
Ik geloof dat wat je aandacht geeft groeit: positief en negatief
Als jij altijd het gevoel hebt dat je geld op is, dat je niets kunt betalen en dat je een stap verwijderd bent van de afgrond, dan ga je daar bewijs van zien. Als jij geloof dat er altijd voldoende geld is en dat er voor je gezorgd wordt, dan ga je daar bewijs van zien. Ik ben mij dus heel bewust van wat ik zeg over geld, wat mijn gedachten erover zijn. En ik fluit mezelf terug als ik weer teveel in de krapte en schaarste ga zitten.
Tegelijkertijd wil dat niet zeggen dat ik mijn geld over de balk smijt: ik geloof dat je met geld óók een relatie hebt. En als je je partner niet meer ziet staan, daar eigenlijk geen waarde aan hecht, zou die dan heel lang bij je blijven? Zo is het wat mij betreft met geld ook: je hoeft je er niet krampachtig aan vast te grijpen, maar zorg er wel voor. Wees blij als er geld binnenkomt en wees dankbaar en blij dat je het uit kunt geven.
Tot slot nog even iets over passief inkomen
Passief inkomen is zelden inkomen waar je écht helemaal niets voor hoeft te doen. Je kunt passief inkomen halen uit beleggingen, maar meestal heb je dan eerst gewerkt voor het geld dat je belegt. Je kunt passief inkomen halen uit vastgoedverhuur, maar ook dat geld is meestal niet uit de lucht komen vallen. Om nog maar te zwijgen over het onderhoud aan je pand. Je kunt passief inkomen halen uit online trainingen, maar die moet je dan wel eerst maken. Je kunt passief inkomen halen uit een boek, maar dat moet je wel eerst schrijven. Aan passief inkomen gaat vrijwel altijd een investering vooraf – in tijd, geld en/of energie. Maar als je dat helder hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos!
Ik verdien met mijn online trainingen en steek een deel van die opbrengsten in mijn beleggingsportefeuille, waar weer dividend en rendement uit komt. De Money Mindset-kaartendeck en mijn boek zijn ook vormen van passief inkomen; als ze eenmaal staan, kunnen ze eindeloos verkocht worden. Nou ja, zolang de voorraad strekt natuurlijk, daarna moet er weer bijgedrukt worden. Voor mij werkt de combinatie het beste; ik houd van meerdere inkomstenstromen en diversificeren.
Heb jij een vraag aan Adine Faber-Versluis? Stel het gerust in een reactie onder dit blog artikel! Adine zal meelezen om eventuele vragen te beantwoorden.
4 reacties
Inspirerend om te lezen! Inderdaad iets om met lede ogen aan te zien, dat veel vrouwen niet financieel onafhankelijk zijn omdat dat nu eenmaal zo gegroeid is. Met de nieuwe beweging van tradwives zal zich dat wellicht nog duidelijker gaan aftekenen in de samenleving. Heel fijn dat er iemand is met ervaring die hier aandacht aan besteed en er informatie over verstrekt. Ik zal de uitgave van je financieel handboek in de gaten houden.
Wat goed uitgelegd en fijne tips.
Wat een inspirerend artikel,ik en mijn man zijn beide ondernemer en dat is inderdaad altijd hard werken. Maar fijn om er bij stil te staan wat je wel kunt ondernemen als het financieel niet goed gaat.
Wat een fijn artikel is dit. Hopelijk hebben veel mensen er wat aan. Ik vind de term passief inkomen altijd wat misleidend omdat je er inderdaad eerst tijd/geld in moet steken eer dat het passief word