Wat een mooie en inspirerende vrouw is Irina Verwer! Niet alleen was zij al vegan voordat het mainstream werd, zij deed ook al aan yoga toen het nog niet ‘hip’ was. En al haar kennis heeft ze nu samengevoegd in haar praktijk waar ze vrouwen helpt om de juiste stappen te zetten naar een authentiek leven. Laat je inspireren! Heel veel lees plezier!
Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?
Er zijn heel veel dingen waar ik energie van krijg. Yoga is er één van, net als schrijven, al dan niet fysiek contact met mensen van wie ik houd, lekker en goed eten, de zon op mijn huid, met mijn kat kroelen, met een inspirerend boek op de bank kruipen, boswandelingen in stilte maken, zelfmassage, op blote voeten door mijn woonkamer dansen op jaren ’80 muziek (of punk), reizen…
Dat wat mij energie geeft laat ik bewust terug komen in mijn dagelijkse rituelen. Zo start ik de dag met zelfmassage, yoga, meditatie en journaling (schrijven). Dit helpt mij om bij mezelf te komen en te voelen wat ik die dag nodig heb. Daarna maak en eet ik een super lekker en gezond ontbijt én lees ik een half uur in een inspirerend boek, voordat ik aan het werk ga. Als ik veel achter de computer zit voor mijn werk, dan zorg ik er ook voor dat ik tussendoor pauzes neem om met mijn kat June te knuffelen of het bos in te gaan.
Wanneer en waarom ben je veganist geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?
Een jaar of zestien, zeventien geleden ben ik veganist geworden. Daarvoor ben ik ongeveer twee jaar vegetariër geweest. De switch naar veganisme maakte ik dankzij vrienden die mij lieten zien dat veganisme echt niet ingewikkeld hoeft te zijn in een tijd waarin niemand nog gehoord had van pulled jackfruit, havermelk en vegan mozzarella.
Waar ik vooral tegenaan liep was dat het destijds lastig was om aan vrienden en familie duidelijk te maken waarom ik deze keuze heb gemaakt. Ook was het bijna onmogelijk om uit eten te gaan en iets anders dan sla met uienringen geserveerd te krijgen. Gelukkig is veganisme tegenwoordig veel meer mainstream dan het destijds was en hebben de betere restaurants altijd wel een veganistisch gerecht op het menu staan. Het eindeloze uitleggen wat ik dan wél eet is iets wat ik absoluut niet mis.
Behalve dat ben ik tegen weinig
dingen aangelopen. Ik houd van koken en vind het super leuk om te onderzoeken
hoe ik op een lekkere manier alle voedingsstoffen binnen krijg die ik nodig
heb.
Wat ik kan aanbevelen is om je te verdiepen in wat jij nodig hebt om je goed te
voelen, zowel lichamelijk als emotioneel. Zodat je je voeding (en leefstijl)
daarop aan kunt passen. In mijn praktijk zie ik dat kleine stapjes vooruit voor
de meeste mensen het beste werken, net als zacht zijn voor jezelf. Dat kan ik
dus ook van harte aanbevelen.
Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?
Mijn man doet de boodschappen meestal. Daarnaast probeer ik iedere week tussen mijn coaching sessies, yogalessen en e-mails door naar de biologische markt te rennen, waar ik binnen tien minuten alles wat er aantrekkelijk uit ziet in mijn mandje gooi en afreken.
Als ik op reis ben en meer tijd heb, kan ik wel enorm genieten van boodschappen doen. Ik kan uren in buitenlandse natuurwinkels rondsnuffelen en helemaal gelukkig worden als ik daar een voor mij nog onbekend merk rauwe chocolade ontdek.
Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?
Ja. Behalve dat de omzet van de plaatselijke natuurwinkel omhoog is gegaan, zijn meerdere mensen in mijn nabije omgeving meer gaan nadenken over wat ze eten en waarom ze dat doen. Ze eten nu minder of geen dierlijke producten. Daarnaast hebben mijn twee veganistische kookboeken meer mensen geïnspireerd om wat vaker plantaardig te eten.
Wat betekent ondernemen voor jou?
De vrijheid om te doen waar ik echt enthousiast over ben op momenten die bij mij passen. Maar ook de mogelijkheid om mezelf steeds beter te leren kennen, mijn patronen te doorgronden, te groeien en uitgedaagd te worden om in dat wat ik doe heel dicht bij mezelf te blijven.
Je bent gespecialiseerd in yoga, ayurveda en holistisch coachen. Wat een onwijs mooie mix! Kun je hier wat meer over vertellen? Hoe is dit alles op je pad gekomen?
Dankjewel! Ik vind het zelf ook een super mooie mix. Het vult elkaar aan en versterkt elkaar, prachtig vind ik dat!
Yoga en ayurveda zijn min of meer tegelijkertijd in mijn leven gekomen. Ik ben al zo lang als dat ik mij kan herinneren dol op eten (mijn moeder schreef in mijn baby-album dat eten mijn grootste hobby was).
Ik ben mij in de periode dat ik vegetariër werd gaan verdiepen in niet-Westerse voedingssystemen. Ik vond het super interessant om uit te zoeken wat de filosofie achter het systeem was en kwam zo na wat omzwervingen bij ayurveda uit. De ayurvedische filosofie is zó helder en praktisch voor mij dat ik er meteen dieper in gedoken ben.
Wat ik zo mooi aan ayurveda vind is dat het zo logisch is: heb je last van vurige klachten, zoals bijvoorbeeld brandend maagzuur? Eet dan wat minder vurig – dus minder rode pepers, maar ook minder vet (olie op het vuur gooien is niet zo’n goed idee). Daarnaast gaat ayurveda om veel meer dan alleen voeding, de filosofie geeft bijvoorbeeld ook richtlijnen voor beweging, slaap, dagritme en massage. Zelf pas ik de ayurvedische richtlijnen nu zo’n vijftien jaar toe en nog steeds merk ik dat het mij goed doet.
In dezelfde periode liep ik tegen yoga aan. Bijna letterlijk trouwens: ik liep een buurtcentrum binnen waar yoga gegeven bleek te worden. Ik had geen idee wat ik mij daarbij moest voorstellen, maar het leek mij wel interessant. Net zoals veganisme nog niet mainstream was, was yoga dat ook niet in die tijd.
Ik was dus de enige deelneemster onder de 70 in het naar koffie en centrale verwarming ruikende zaaltje waar de yogalessen gegeven werden. Ik werd meteen verliefd op de practice en de filosofie en begon naast de wekelijkse les ook dagelijks thuis te oefenen. Toen mijn moeder ziek werd en dood ging, heb ik zo veel aan yoga en ayurveda gehad dat ik besloot verschillende opleidingen te volgen, zodat ik dat wat mij zo hielp kon gaan delen.
Langzaamaan ben ik verschillende vormen van yoga met elkaar gaan verweven (ik heb zes verschillende yogadocentenopleidingen gevolgd) en ben ik hier mijn kennis over ayurveda, veganisme, kruidenleer, tantra en mythes doorheen gaan mengen. In mijn on- en offline lessen, mijn workshops en retreats, komen al deze ingrediënten altijd voorbij.
Holistisch coachen is een manier van coachen waarbij aandacht is voor alle aspecten van het leven: je lichaam, je voeding, je gedachten, je emoties, maar ook je baan, je relaties, je woonomgeving en alles wat er verder maar in je leven speelt. Yoga en ayurveda spelen zeker een rol in deze sessies, maar ze zijn daar niet toe beperkt.
In de sessies focus ik vooral op zelfzorg, zelfliefde en zelfredzaamheid, aangezien dit je helpt om steeds beter te voelen wat jij nou echt nodig hebt en wilt. Ik geef ook veel praktische adviezen die helpen om steeds dichter bij jezelf te komen. Super mooi vind ik het om te zien als mensen gaan leven op een manier die echt bij hen past. Dat raakt mij iedere keer weer.
Waarom heb je er voor gekozen om juist vrouwen te helpen?
Het viel mij op dat veel vrouwen de neiging hebben om wel voor anderen te zorgen, maar niet, of in veel mindere mate, voor zichzelf. Ik herken dat ook wel in mezelf. Juist daardoor kan ik vrouwen die de neiging hebben altijd maar door te rennen of erg kritisch naar zichzelf zijn, de weg wijzen naar meer zelfliefde en zelfzorg.
Ik werk vooral met krachtige vrouwen die gewend zijn veel ballen in de lucht te houden, maar die merken dat het tijd is beter te luisteren naar hun eigen wensen en verlangens.
Daarnaast heb ik mij uitvoerig verdiept en gespecialiseerd in het vrouwelijk lichaam en dan met name in de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze. Ik geef Mooncycle Workshops en Mooncycle Coaching, waarbij het voor de hand ligt dit aan vrouwen (en aan alle andere mensen met een cyclus) aan te bieden.
Welke vrouwen begeleid je graag als holistisch coach en waar help jij hun graag mee?
Ik vind het super leuk om te werken met vrouwen die merken dat ze best wel wat liever voor zichzelf mogen zijn, die beter voor zichzelf willen leren zorgen of die wel wat (praktische en haalbare) steun kunnen gebruiken in hun leven. Meestal komen vrouwen bij mij omdat ze ergens tegenaan lopen.
Soms is dat waar ze tegenaan lopen groot, soms klein. Ze zitten tegen een burn-out aan, ze vinden hun baan eigenlijk al lang niet meer zo leuk, ze hebben net afscheid moeten nemen van een geliefde of een kinderwens, ze willen er achter komen wat er nou echt goed bij hen past op het gebied van voeding en leef ritme, ze hebben menstruatieklachten of ze zijn op zoek naar een natuurlijke anticonceptiemethode… Ik vind het een uitdaging om met deze vrouwen te onderzoeken wat echt bij hen past, en ook hoe dat in te passen is in hun drukke leven. Ik help ze dus graag de juiste stappen te zetten naar een authentiek leven.
Je hebt 2 boeken geschreven; ‘Met een Snufje Yoga’ en ‘Kopstand in de Keuken’. Kun je hier wat meer over vertellen? Hoe heeft het schrijfproces er uit gezien?
Jaren voordat ik mijn eigen yogastudio opende had ik een vegan non-profit cateringbedrijfje en ook toen ik mijn studio had, gaf ik nog vaak workshops waarbij ik voor een veganistische lunch en taart zorgde. Aangezien de deelnemers aan die workshops mij altijd om de recepten vroegen, ben ik een kookboek gaan schrijven. Het leek mij leuk om mijn boeken helemaal volgens de DIY (Do It Yourself) filosofie te creëren. Ik heb dus alle recepten zelf verzonnen, heb ze gemaakt, geperfectioneerd, getest, uitgeschreven, weer getest, gefinetuned, maar ook de foto’s heb ik zelf gemaakt. Ik heb ze ook in eigen beheer uitgegeven. Voor mijn tweede boek heb ik hulp gehad van Milou Trouwborst, die de fantastische illustraties maakte.
Ik heb er ontzettend veel tijd en energie gestoken en dat was het volledig waard. Het was super leuk om te doen en ik heb er veel van geleerd – onder andere dat het handig is om back-ups te maken.
In beide boeken combineer ik mijn liefde voor eten met mijn liefde voor yoga en ayurveda. Je vindt er dus niet alleen heerlijke plantaardige recepten in, maar ook yogahoudingen voor de chakra’s, informatie over ayurveda en meditatieoefeningen. Daarnaast vond ik het belangrijk dat de recepten haalbaar zijn: je hoeft er dus geen hele dagen voor in de keuken te staan. Easy peasy recepten met een beetje ayurveda en yoga dus.
Wat zijn de 3 mooiste reacties die je van klanten ontvangen hebt?
Ik heb door de jaren heen echt ontzettend mooie reacties mogen ontvangen, dus er maar drie uit mogen kiezen voelt onmogelijk. Wat mij het meeste raakt is als mensen mij laten weten dat ze dichter bij zichzelf gekomen zijn, dat ze vriendelijker zijn voor zichzelf en dat ze daarmee de wereld om hen heen ook mooier maken. Ik krijg vaak te horen dat ik zacht en liefdevol ben op een krachtige manier, dat is iets wat ik ook altijd weer bijzonder vind om te horen.
Ontvang je ook weleens kritiek en zo ja, hoe ga je hiermee om?
Tot nu toe heb ik eigenlijk geen directe kritiek op mijn werk ontvangen. Misschien komt dat doordat ik mij afstem op en samenwerking met degene die iets van mij ontvangt (of dat nou een retreat of coaching sessie is).
Heb je tips voor andere vegans die graag een vegan onderneming willen oprichten?
Als dat is waar je hart van gaat dansen: doen! Er zijn altijd redenen te bedenken om het niet te doen en het is nooit het juiste moment (en ja, er zitten ook altijd nadelen aan), maar als het is waar je van gaat stralen, dan zit je goed. En staar je er niet blind op dat het ‘perfect’ moet zijn. We leren en groeien allemaal voortdurend, ook als ondernemer.
Wat betekent spiritualiteit voor jou?
Hetzelfde als wat het voor ieder ander betekent: dat wat je beweegt, dat wat betekenis geeft aan je leven. Hoe dat er uit ziet is dan wel weer voor iedereen anders. Voor mij is het een diepe verbinding die ik met mijn divine spark voel. Met datgene wat mijn kern is en wat in verbinding staat met alles en iedereen om mij heen. Ik vind divine spark lekker klinken, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit god te noemen, of het universum. Of iets heel anders.
Hoe belangrijk is zelfmassage? En heb je een aantal praktische tips?
Voor mij is zelfmassage essentieel. Het zorgt er voor dat ik met een grote glimlach op mijn gezicht de dag begin. Zelfmassage stimuleert niet alleen de bloedsomloop, de lymfestroom en het immuunsysteem, maar zorgt er ook voor dat cortisol (een stresshormoon) afneemt en oxytocine (een gelukshormoon) juist toeneemt. Daarnaast helpt het om je meer verbonden met jezelf te voelen, wat dan weer helpt om keuzes te maken die beter bij je passen.
Jezelf masseren kan super simpel zijn en hoeft niet heel lang te duren, al mag dat natuurlijk ook. Het is het fijnst en ook het beste om jezelf in de ochtend te masseren voordat je gaat douchen. Verwarm hiervoor wat natuurlijke olie (als je niet weet welke olie het beste bij jouw constitutie past, gebruik dan bijvoorbeeld biologische sesamolie of amandelolie) en masseer hier stevig en liefdevol eerst je billen, benen en voeten mee in.
Masseer vervolgens je onderrug en, als je er bij kunt, de rest van je rug. Je buik masseer je in cirkelende bewegingen: aan de rechterkant van je buik masseer je in een opgaande richting, aan de linkerkant van je buik masseer je in een neergaande richting. Masseer je borsten, je nek en je gezicht en laat de olie vervolgens een paar minuten intrekken voordat je gaat douchen.
Als je masseert, probeer dan de aanraking van je handen van binnenuit te volgen. Dat betekent dus dat je aandacht in het deel van je lijf zit wat aangeraakt wordt. Op het moment dat je je aandacht naar dat deel van je lichaam kunt brengen, wordt de zelfmassage meditatief en kun je merken dat je lichaam meer gaat ‘leven’ en dat je adem steeds rustiger en dieper wordt.
Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?
Ik krijg een beetje keuzestress van deze vraag, haha! Er zijn zo ontzettend veel mensen die ik inspirerend vind en van wie ik veel geleerd heb, soms ook juist hoe ik dingen níet wil doen. Als ik echt maar één iemand mag kiezen, dan is het mijn kat. Zij laat mij zien dat het helemaal oké is om jezelf te zijn, om je verlangens heel duidelijk kenbaar te maken, om vol overgave te genieten, om voldoende te slapen en om te spelen.
Wat is het mooiste boek dat je ooit gelezen hebt en waarom is juist dat boek je bij gebleven?
Oeh… ook hier weer: er zijn zó veel boeken die ik mooi vind! Ik lees vooral veel boeken die bij mijn werk aansluiten en vind die meestal erg interessant. Als ik romans lees, kom ik vaak bij boeken uit die mij op een bepaalde manier enorm raken (en waar ik dus negen van de tien keer verschrikkelijk om zit te huilen). De boeken van Griet op de Beeck vallen daar zeker onder. Een boek wat ik ook echt heel mooi vond, is ‘Liefde is een rebelse vogel’ van Mounir Samuel. Alles waar ik van houd zit in dat boek en het is ook nog goed geschreven.
Heb je tips, do’s en don’ts voor mensen die graag willen overstappen naar een veganistische lifestyle?
Zoek uit wat echt bij jou past, wat voor jou werkt. Spiegel je dus niet te veel aan wat anderen doen. Voor anderen kan het super goed werken om humus op brood te eten, terwijl jij het misschien juist veel beter doet op soep en salade. Onderzoek dus waar jij blij van wordt. En maak kleine stapjes, dat is vaak haalbaarder dan in één keer je hele leven omgooien.
Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?
Ik ben erg tevreden met wat ik nu doe en tegelijkertijd heb ik altijd wel dromen en plannen. Ik merk dat ik de tofste dingen die ik gedaan heb nooit van te voren had bedacht. Dus ik sta open voor mooie onverwachte ervaringen. Zo werd ik gevraagd om deze winter twee maanden in Bali les te geven op de meest fantastische locaties. Iets wat ik niet bedacht of verwacht had, maar wat wel twee van de meest bijzondere maanden in mijn leven werden.
Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?
Dat mensen bewuster en liever met zichzelf en de rest van de wereld omgaan.
Ben je gelukkig?
Yep. Echt wel.
Wat is jouw definitie van succes?
Authentiek leven.
Gedeeld: 25 euro korting!
Ik wil heel graag 25 euro korting geven op een on- of offline holistische coaching sessie bij mij!
* Op mijn website kun je zien wat een sessie inhoudt en kun je vast bepalen wat je insteek wordt: wil je bijvoorbeeld een sessie voor je cyclus, of wil je weten welke voeding en welk leef ritme het beste bij je past? Of is er iets anders waar je samen mee aan de slag wilt?
Om gebruik te maken van de korting stuur je mij een mail met daarin de kortingscode Claire’s Code. Die code kun je gebruiken voor een sessie die uiterlijk op 1 november 2019 (wereld veganisme dag!) plaatsvindt.
** Geldig voor één sessie per persoon, datum en tijd in overleg.