Ze is plantaardig diëtist en inspireert dagelijks meerdere mensen via haar social media en podcast om voor een plantaardig voedingspatroon te kiezen. In dit interview laat Lobke Faasen zien hoe een vegan lifestyle eruit ziet en ook hoe jij de switch kunt maken én vertelt ze openhartig over haar eigen leven inclusief struggles. Ben je daarnaast benieuwd naar haar gratis minitraining Plant Based Jumpstart? Je leest het allemaal in dit interview. Heel veel lees plezier!
Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten?
Het geeft mij heel veel energie als ik reacties krijg van volgers waarin ze aangeven dat mijn content of hulp ze op de één of andere manier heeft geholpen om duurzamer en/of gezonder te leven. Of dat nou iemand is die een recept van mij maakt, een podcast van mij luistert of n.a.v. een artikel, video of online training van mij tot een bepaald inzicht is gekomen; dat zijn de momenten dat ik de energie letterlijk door mijn lijf voel stromen en weet waar ik elke dag voor opsta.
Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien?
Dat is een lang verhaal. Op mijn 13de ging ik veel nadenken en lezen over de wereld waarin wij leven. En zo kwam ik tot de ‘ontdekking’ dat er een klimaatprobleem was en dat de vleesindustrie daar een enorme rol in speelde. Toen ik ook nog de connectie ging maken tussen het dier op mijn bord en het dier waar ik zo van hield was de stap naar vegetariër heel snel gemaakt. Ik was toen zo’n 14 jaar.
Ik vond het emotioneel heel lastig om mij te verhouden tot alle kennis die ik tot mij nam over de bio-industrie en het klimaatprobleem. Maar tegelijkertijd voelde ik mij wel een soort van verplicht om dit te weten, ik vond (en vind) dat ik niet moet wegkijken. Een andere interesse die ik op die leeftijd ontwikkelde was (gezond) eten.
De drang om zo gezond en eco-positief mogelijk te willen eten, en om mij heen zien dat zo veel mensen met hun oogkleppen op door het leven gingen leidde tot een depressie en anorexia. In een half jaar tijd viel ik 35 kilo af: van 85 kg naar 50 kg (bij een lengte van 183 cm) en voelde ik mij vanbinnen leeg en was de lust om te leven bijna weg.
Gelukkig heeft het (uiteindelijk) ook tot mooie dingen geleid. De interesse in en obsessie over gezond eten, leidde er toe dat ik op mijn 17de voeding en diëtetiek ging studeren. Deze stap heeft mij echt uit de depressie getrokken. Ik ontmoette nieuwe mensen met dezelfde interesses als ik en volgde een opleiding die ik ontzettend leuk en leerzaam vond. De anorexia was nog zeker niet weg, maar de levenslust kwam wel langzaam aan weer terug en zo klom ik langzaam aan uit de depressie. Het klinkt heel gek om nu zo te zeggen, maar ik ontdekte dat het leven ook leuk kon zijn. Uiteindelijk heeft het tot ongeveer mijn 19de geduurd tot ik ook de eetstoornis helemaal achter mij kon laten.
In het laatste jaar van mijn studie, tijdens mijn stage, kwam ik via een diëtist op de website nutritionfacts.org van arts Michael Greger. Door hem werd mijn interesse gewekt in de vele voordelen van een plantaardig voedingspatroon en langzaam begon ik zelf de transitie te maken naar een plantaardig voedingspatroon. In eerste instantie zette ik dus die stap omdat het gezonder is voor mij als individu.
Toen ik al enige tijd plantaardig at, ontdekte ik pas welke impact de zuivel- en ei-industrie heeft op de planeet en de dieren. Pas later werden de dieren en een toekomstbestendige planeet dus belangrijke argumenten om mij volop in te gaan zetten om dit voedingspatroon de norm te maken.
Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?
Ik ben zo’n type wat bijna elke dag even naar de supermarkt loopt, ik heb dus geen dag dat ik grote inkopen doe. We (ik en mijn vriend) maken veel smoothies en salades, dus groente en met name fruit lijkt hier af en toe wel te verdampen. Dat is dan ook wat ik het meeste inkoop. Verder heb ik altijd sojamelk en sojayoghurt, peulvruchten, tofu, tempeh, (zoete) aardappelen en volkoren graanproducten zoals spelt en quinoa op voorraad. Mijn vriend eet nog wel eens een vleesvervanger, dus die koop ik voor hem zo’n 2 á 3 keer per week. En natuurlijk gaat er op zijn tijd ook iets ongezond lekkers mee. De vegan Ben & Jerry’s is bij ons favoriet. Verder let ik er steeds meer op of producten biologisch zijn. Ik weet dat dit een ontzettend belangrijke stap is voor zowel het behoud van biodiversiteit als mijn eigen gezondheid, maar in mijn reguliere supermarkt is het aanbod nogal beperkt. Met name voor verse groente en fruit. Ik zoek eigenlijk nog een bedrijf wat biologische verse groente en fruit bij mij aan huis kan bezorgen.
Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?
Jazeker! Doordat ik de keus heb gemaakt om eerst vegetarisch en later geheel vegan te gaan eten zijn mijn ouders ook veel minder vlees, zuivel en eieren gaan eten. Met name mijn moeder die zeker 70% plantaardig eet. Ook mijn eigen vriend – die aan de start van onze relatie echt behoorlijk veel vlees, zuivel en eieren at – eet inmiddels plantaardig. Daarnaast zijn er een heleboel andere mensen in mijn omgeving die ik puur door te leven zoals ik leef en er vol enthousiasme over te vertellen ook meer plantaardig zijn gaan eten. Bijna wekelijks krijg ik wel berichtjes van mensen uit mijn omgeving waarin ze vertellen te willen stoppen met vlees, ook eens een vleesvervanger hebben geprobeerd of een vegetarisch kookboek hebben gekocht.
En ja, ook mijn hond Noah moest er aan geloven. Ze is een chihuahua van 9 jaar die zeker 7 jaar reguliere brokken heeft gegeten. Toen ik een paar jaar terug bij een lezing belandde van dierenarts Andrew Knight over huisdieren plantaardig laten eten, werd mijn interesse gewekt. Lisette Kreischer – die haar hond al jaren vegan laat eten – heeft mij verder geleerd over plantaardig eten voor honden (fun fact: Noah staat met een mooi portret in Lisettes boek Dog Eat Plants wat ergens eind dit jaar uitkomt). Ik besloot te starten met de brokken van Yarrah en goed in de gaten te houden hoe ze er op zou reageren. Maar ze vond het duidelijk hartstikke lekker en haar vacht werd zelfs iets mooier. Dus ik ben nooit meer terug gegaan en zie dat ook niet snel gebeuren.
Je bent plantaardig diëtist. Kun je hier wat meer over vertellen?
Ik vind dat diëtisten veel holistischer zouden moeten kijken naar de dieetadviezen die worden gegeven. Met holistisch denken we vaak aan andere leefstijlfactoren meenemen (wat ook zeker belangrijk is), maar ik heb het vooral over de impact van een dieetadvies op het gehele ecosysteem. Het is gewoon simpelweg niet in lijn met de wetenschappelijke consensus om een dieetadvies te geven met veel dierlijke producten. En toch gebeurt het nog volop. We weten al lang dat een (meer) plantaardig voedingspatroon beter is voor de gezondheid van mensen en – en dit is heel belangrijk – een cruciale stap is voor een toekomstbestendige planeet. De beroepsgroep diëtisten (of breder: de gehele gezondheidszorg) speelt wat mij betreft een sleutelrol om die transitie in de maatschappij in gang te zetten. Echter, op dit moment zitten ze die transitie vooral in de weg. Een plantaardig voedingspatroon wordt gezien als een voedingspatroon vol tekorten, terwijl het een voedingspatroon is vol verrijkingen. Dus daar probeer ik nu een gamechanger in te zijn. Ik wil voor consumenten een betrouwbare evidence based resource zijn om ze te helpen vol zelfvertrouwen een plantaardig voedingspatroon aan te nemen. En daarnaast wil ik naar de gezondheidszorg een signaal afgeven dat zij een belangrijke rol spelen in deze cruciale transitie en dat deze transitie ook nog eens volledig in lijn is met de wetenschappelijke consensus om de gezondheid van mensen te verbeteren en het klimaatprobleem aan te pakken.
Hoe ziet een goed gezond plantaardig dieet er uit?
In de basis bestaat een gezond voedingspatroon uit groente en fruit. Hoe je ook eet, dat moet altijd aan de basis staan. Dit vul je aan met zetmeelrijke producten zoals zoete aardappel en volkoren graanproducten, eiwitrijke producten zoals peulvruchten, tofu of tempeh en vetrijke producten zoals noten, zaden, pitten en avocado. Daarnaast is het belangrijk om te suppleren met vitamine B12. Niet omdat het een vitamine is van dierlijke oorsprong (wat vaak wordt gedacht), maar omdat de micro-organismen die vitamine B12 aanmaken steeds minder in de bodem en oppervlaktewater voorkomen en doordat we ze van de planten afspoelen wanneer groente en fruit worden gewassen. De dieren die worden gegeten krijgen zelf ook een vitamine B12 supplement, anders zouden ze ook een B12 tekort oplopen.
Kun je iets meer vertellen over je Plant Academy?
Ik merk dat veel mensen bang zijn om tekorten op te lopen als ze dierlijke producten laten staan of dat ze wel weten dat het kan maar niet zo goed weten hoe dan. Daarvoor heb ik de Plant Academy in het leven geroepen. Het wordt een plek waar voor diverse doelgroepen een online training is te vinden over hoe je in die specifieke situatie volwaardig plantaardig kan eten. Zo heb ik inmiddels een training online staan genaamd Plant Based Juniors, waarin ik deelnemers alle ins en outs leer over kinderen volwaardig plantaardig te laten eten. Daarnaast heb ik net een online training gemaakt genaamd Eat The Rainbow, waarin ik mensen leer hoe ze dagelijks moeiteloos 1 kilo groente en fruit binnenkrijgen.
Heb je tips voor andere vegans die graag een vegan onderneming willen oprichten?
Just do it, maar echt! Je zal allerlei blokkades tegenkomen, maar voor de praktische blokkades komen vanzelf oplossingen en de mentale blokkades zijn geweldig voor je persoonlijke ontwikkeling. En de wereld en de dieren hebben jouw idee zo ontzettend hard nodig! Denk daarnaast ook niet dat het idee waar je mee begint het idee is wat er uiteindelijk moet komen en waar je altijd aan moet blijven vasthouden. Ooit werkte ik als diëtist in reguliere huisartsenpraktijken, nu ben ik een plantaardige diëtist die veel meer bezig is met content creatie, het ontwikkelen van online trainingen en spreken voor groepen. Een onderneming is dynamisch en je mag op basis van je intuïtie kijken wat je wel en niet wilt doen.
Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?
Het allermooiste zou natuurlijk zijn als mijn werk overbodig is. Dat iedereen gewoon op de hoogte is van de vele voordelen van een plantaardig voedingspatroon en dat dit dieetadvies de norm is in de gezondheidszorg. Maar zolang dat niet het geval is droom ik er vooral van om heel veel mensen te mogen inspireren de transitie naar een plantaardig voedingspatroon te maken. En dat ze die stap dan ook vol vertrouwen zetten, vertrouwen in zichzelf en in de volwaardigheid van de voeding.
Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?
Allereerst dat we een maatschappij hebben waarin de grenzen van Moeder Natuur worden gerespecteerd. Ten tweede zou ik wensen dat dieren niet langer worden gezien als product of entertainment die hier zijn voor ons. Dieren zijn dieren, die we moeten respecteren voor wat ze zijn.
Tot slot zou ik het de maatschappij gunnen dat we allemaal met meer vertrouwen en minder wantrouwen in het leven staan. Een beetje een wereld waarin we de principes uit het laatste boek van Rutger Bregman leven: de meeste mensen deugen. Een maatschappij die is ingericht op de 99% die deugt lijkt mij veel mooier dan de huidige maatschappij met veel wantrouwen omdat er 1% is die niet deugt.
Ben je gelukkig?
Ik heb veel plezier in mijn werk en heb een heel goed leven waarin ik absoluut niet mag klagen. Maar ik maak er ook geen geheim van dat ik dagelijks depressieve gedachten heb. Dan voel ik mij verdrietig om hoe we met de dieren omgaan, zie ik de toekomst somber in of doet het mij pijn dat er zo veel mensen zijn die met hun oogkleppen op door het leven gaan. Tegelijkertijd maakt het mij weer strijdlustig en weet ik waarom het belangrijk is om op te blijven komen voor mijn idealen.
Tijdens mijn puberteit was ik echt ongelukkig en was ik de levenslust kwijt. Die voel ik vandaag de dag echt wel elke dag stromen. Maar dat neemt niet weg dat de situatie waarin de aarde zich verkeert en de pijn die wij de dieren aandoen een last is die ik elke dag voel en elke dag dat ik leef een rauw randje geeft, hoe mooi die dag ook was.
Wat is jouw definitie van succes?
Je kan natuurlijk succesvol zijn op meerdere manieren, maar we denken vaak aan zakelijk succes bij deze vraag. En dit wordt dan al snel gekoppeld aan veel geld en een goede baan. Nou vind ik het prima als iemand veel geld verdient en een goede baan heeft, maar het wordt lelijk als dit wordt bereikt over de rug van een ander, de dieren of Moeder Natuur. Ik snap overigens wel dat hier compleet vrij van zijn ook behoorlijk uitdagend is in de wereld waarin wij leven.
Delen: Gratis minitraining Plant Based Jumpstart
Wie geïnspireerd is om meer plantaardig te eten, zou ik willen uitnodigen om mijn gratis minitraining Plant Based Jumpstart te volgen. Daarnaast zou ik iedereen willen uitnodigen om mijn podcast (Lobkes Podcast) te beluisteren. Hierin praat ik met allerlei gasten die op hun eigen manier hun bijdrage doen aan een duurzamere, bewustere wereld. We worden dagelijks overspoeld met zo veel ellende en negativiteit dat het fijn is even in je bubbel te kruipen en te ervaren wat voor positieve bewegingen er eigenlijk allemaal gaande zijn in de maatschappij!
1 reactie
[…] Interview met Lobke Faasen […]