Ze streeft naar een zo duurzaam mogelijk leven en studeert antropologie. Ik vind Yalou van der Heijden van We are the Earth ontzettend interessant en inspirerend. Daarom interviewde ik haar met heel veel liefde voor jou. Laat je inspireren door haar mooi (reis)verhalen, tips over een zero waste lifestyle, haar denkwijze en nog veel meer. Heel veel lees plezier!
Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?
Sinds begin dit jaar ben ik mij heel erg op mezelf aan het focussen. Hierbij stelde ik mezelf ook de vraag waar ik energie van krijg, want dat heb ik nodig. Ik heb net de 30 dagen yoga challenge van Yoga with Adrienne afgerond en ik merk dat ik daar enorm veel rust en energie uit haal. Yoga is voor mij een nieuwe vorm van meditatie geworden en ik probeer het dagelijks te doen. Daarnaast krijg ik energie van anderen die doen waar ze blij van worden, mensen die leven met passie en vreemden die mij met een lach begroeten.
Je streeft naar een zo duurzaam mogelijk leven. Kun je hier wat meer over vertellen?
Klopt! Duurzaamheid betekent voor mij om op zo’n manier te leven dat het geen of zo min mogelijk negatieve impact heeft op de aarde. Hier moet ik nog een hoop over leren, maar de afgelopen jaren heb ik al flinke stappen gezet. Zo streef ik naar een zero waste levensstijl en ga ik in ieder geval dit jaar het vliegtuig proberen te mijden.
Wat betekent zero waste voor jou? En heb je hier tips voor?
Zero waste betekent letterlijk afvalvrij en in het begin betekende het voor mij vooral plastic-vrij leven. Het is een streven waar ik stapje voor stapje naartoe werk en dat is ook hoe ik anderen hierin aanmoedig. In één keer het roer omgooien en zero waste gaan is niet mogelijk, het is een geleidelijke verandering in je levensstijl. Inmiddels betekent zero waste voor mij meer dan alleen plastic-vrij leven. Het is een streven naar een zo natuurlijk mogelijke levensstijl, vrij van chemische en schadelijke stoffen. Dit is niet alleen beter voor de natuur en de dieren, ik ben ervan overtuigd dat het ook beter is voor jezelf. Op mijn blog We are the Earth deel ik mijn zero waste ervaringen en tips.
Hoe ben je begonnen met het verbannen van plastic?
Dat is heel geleidelijk gegaan. Van een broodzakje naar een lunchtrommel en een plastic flesje naar een herbruikbare fles. Toen ik mezelf als doel stelde plastic te weren begon ik in de badkamer. Mijn doel was deze plastic-vrij te krijgen en dat is geluk! Telkens wanneer er iets op was, zocht ik naar een afvalvrij alternatief. Dit resulteerde in zelf dingen maken en overstappen naar producten die verpakkingsvrij zijn of in een niet-plastic verpakkingen komen. Nu ik ‘klaar’ ben met mijn badkamer is de rest van het huis aan de beurt: op naar een plasticvrije keuken en kledingkast.
Je bent bijna afgestudeerd antropoloog. Gaaf! Heb je al een idee hoe je dit straks in de praktijk wilt gaan brengen?
Deels! Ik ben erg enthousiast over antropologie, maar helaas weten veel mensen niet wat het vak inhoudt (gelukkig schreef ik er een blog over). Daar wil ik verandering in brengen door antropologie toegankelijker te maken voor een breder publiek. Ik wil actualiteiten naar een dieper niveau brengen om te lezer of kijker mee te geven hoe gebeurtenissen tot stand komen. Om een stukje begrip te creëren. Want gebeurtenissen zijn niet opzichzelfstaande dingen. Dit doe ik nu deels op mijn blog en als freelance tekstschrijver voor andere websites. Na mijn afstuderen wil ik de master visuele antropologie gaan doen waarbij ik opgeleid word tot documentairemaker. Via toegankelijke artikelen en film hoop ik antropologie bij een breder publiek te brengen.
Zijn er culturen waartoe je je vooral voelt aangetrokken?
Ik voel mij erg aangetrokken tot Azië en het Midden-Oosten. Ik heb mijn hart verloren aan Nepal tijdens mijn eerste soloreis waarbij ik zes maanden door Azië heb gebackpackt. Ik zou erg graag teruggaan om meer te leren op het gebied van spiritualiteit. Daarnaast voel ik mij aangetrokken tot het Midden-Oosten, een gebied waarvan ik graag meer wil zien en leren.
Je schrijft de meest mooie blog artikel op We are the Earth. Waar haal je je inspiratie vandaan?
Dankjewel! We are the Earth begon als een blog met reisverhalen, waarbij ik dus inspiratie haal uit mijn eigen reizen. Inmiddels is daar ook mijn weg naar een duurzamer leven bijgekomen en mijn studie antropologie. De inspiratie om duurzamer te leven haal ik grotendeels uit mijn groene sociale media bubbel. Ik vind het heel inspirerend hoe anderen zich inzetten voor een betere wereld. En net zoals anderen mij inspireren, hoop ik op mijn beurt ook mensen te inspireren op het gebied van duurzaamheid en reizen.
Wat maakt jou als blogger uniek?
Ik schrijf alleen verhalen die geïnspireerd zijn op mijn eigen ervaring. Reisverhalen, antropologie en duurzaamheid zijn losse onderwerpen, maar tegelijkertijd omvatten ze de hele wereld en overlappen ze elkaar. Ik schrijf toegankelijke artikelen en blogs, maar wel met diepgang. Op die manier kan ik iedereen bereiken en tegelijkertijd mijn eigen en hopelijk ook andermans wereldbeeld verbreden.
Wat betekent reizen voor jou?
Reizen betekent vrijheid voor mij. Wanneer ik reis sta ik makkelijker stil bij het leven. Bij alle kleine en mooie momenten. Dan zoek ik makkelijker de natuur op en ben ik creatiever. Allemaal dingen die ik vervolgens probeer mee te nemen naar ‘het echte leven’ in Nederland. En dat gaat steeds beter. Waar ik voorheen snel terug in prestatiemodes ging wanneer ik weer thuiskwam, lukt het mij nu steeds beter om ook thuis die vrijheid te ervaren die ik op reis koester. Wat niet wegneemt dat reizen en de wereld ontdekken mijn favoriete bezigheid blijft! Reizen betekent voor mij letterlijk en figuurlijk grenzen verleggen.
Wat zijn de 3 mooiste momenten, inzichten of lessen die je geleerd hebt tijdens één van je reizen?
Vrijgevigheid is een les die ik op iedere reis weer tegenkom. Net als connectie en bewondering. Op reis ben je aangewezen op anderen. Ik kom in landen en plekken waarvan ik de regels niet snap en de taal niet spreek, maar er is altijd iemand die mij helpt. Er is altijd iemand die een praatje maakt en mij welkom heet. Daarnaast leert reizen mij dat ik zoveel nog níet weet. Het leert mij geduld te hebben en de wereld om mij heen te bewonderen. Het leert mij open te zijn voor wat er komt.
Welke landen zou je nog graag willen bezoeken?
Iran, Kazachstan en Schotland.
Wat zou je fulltime willen gaan doen als geld geen rol zou spelen?
Reizen en praten met mensen. Levensverhalen van anderen verwoorden in beeld en tekst. Er zijn zo veel bijzondere mensen die iets moois doen voor de wereld. Ik zou graag van hen leren.
Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?
Cliché misschien, maar ik denk toch wel mijn ouders. Hoewel ze het doodeng vonden toen ik voor het eerst op reis ging, hielden ze mij niet tegen. En nu nog steeds, hoewel ik totaal iets anders doe dan zij, moedigen ze mij wel aan in wat ik doe. Ze leerden mij dat ik nooit groot genoeg kan dromen, maar tegelijkertijd zorgden ze ook dat ik met beide benen op de grond bleef staan. Daar ben ik dankbaar voor.
Wat is het mooiste boek dat je ooit gelezen hebt en waarom is juist dat boek je bij gebleven?
Oeh, ik ben altijd heel slecht in titels onthouden en mijn favoriete boek veranderd ook regelmatig. Op dit moment is het Selma van Carolijn Visser. Een autobiografisch boek over de Joodse Selma die als enige Nederlander in China woonde ten tijde van het Mao. Ik heb het in één ruk uitgelezen. De schrijfstijl en het verhaal vond ik heel inspirerend.
Heb je tips, do’s en don’ts voor mensen die graag duurzaam willen gaan leven?
Zeker! Laat je niet tegenhouden door anderen en doe alles in je eigen tempo. Doe wat goed voelt, maar doe ook onderzoek. Als je niets aan je directe levensstijl wil veranderen, kijk dan bijvoorbeeld naar groene stroom of stap over naar een duurzame bank. Zo ga je wel duurzamer leven zonder dat je al te veel aanpast. Er zijn zoveel vlakken waarop iemand kan verduurzamen. Ga bij jezelf na voor welke verandering je open staat en begin daar.
Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?
Ik droom over het schrijven van zo’n mooi boek als Selma of (het meehelpen aan) het maken van een inspirerende serie, film of documentaire. Ik sta altijd open voor samenwerkingen waarbij het vertellen van verhalen gecombineerd wordt met kennis waar we wat van opsteken. Tijdens mijn stage bij de VPRO Reisseries heb ik mogen meewerken aan series die ik in de toekomst graag zelf zou bedenken en uitwerken.
Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?
Wensen mag je nooit hardop uitspreken toch? :-p Ik zou iets wensen in de trant van meer begrip en openheid naar elkaar, want ik ben van mening dat dat nodig is voor een gezonde samenleving en dat dat vaak nog te weinig gebeurd. Daarnaast zou ik wensen dat er wereldwijd meer mét in plaats van ván de natuur wordt geleefd. Dat heeft dezelfde reden als mijn andere wens. En daarnaast wens ik depressie de wereld uit, zodat een geliefde van mij beter wordt.
Ben je gelukkig?
Deze vraag kan ik steeds vaker met ja beantwoorden en dat op zichzelf maakt mij gelukkig.
Wat is jouw definitie van succes?
Succes is datgene doen waar je blij van wordt en energie uit haalt.
Gedeeld: Mijn dagelijkse ritueel.
Op dit moment maak ik dagelijks gebruik van Yoga with Adrienne en ik heb er veel aan! Dus deze site deel ik graag met anderen!