Je relatie een boost geven? Met de hulp van relatiecoach en therapeut Anne-Brit Voorn, is het mogelijk om verbindingen te verbeteren. Want iedere relatie kent hoogte- en dieptepunten. In dit blog artikel deelt ze alles over liefdestalen, het belang van selfcare, effectieve communicatievaardigheden inclusief een aantal waardevolle boekentips.
Het begint met een goede verbinding met jezelf
De mate waarin je je met een ander kunt verbinden wordt bepaald door de mate waarin je je met jezelf kunt verbinden. Want hoe beter jij jezelf kent, weet wat je wilt, wat belangrijk voor je is, herkent wat jouw pijnpunten zijn en welk gedrag je dan inzet, hoe meer jij jezelf kunt zijn en bewuster je kunt kiezen voor wat je werkelijk wilt. En dan kun je in een relatie ook beter aangeven waar jouw behoeften, wensen en grenzen liggen. Dat maakt een relatie gezonder en plezieriger.
Een diepere en liefdevollere verbinding creëren
Iedereen maakt in meer- of mindere mate dingen mee in relaties. Of het nu de relatie met onze ouders, klasgenoten of liefdesrelaties zijn. Deze relaties (en dan met name die met onze ouders en de mensen die dichtbij staan wanneer we jong zijn) wordt onze blauwdruk voor hoe we ons verbinden met anderen. En hoe we om hebben ‘leren’ gaan met het ontbreken daarvan. Het bepaalt je (hechtings)stijl en de overlevingsstrategieën die je gaandeweg hebt ontwikkeld.
Die overlevingsstrategieën of ook wel manieren om met verlies van verbinding om te gaan, maken het later vaak een uitdaging in liefdesrelaties (en speelt ook mee wanneer je je relatie een boost geven wilt). Ze hebben als het ware muurtjes gebouwd om niet weer teleurgesteld om gekwetst te worden. En deze muurtjes zitten vaak in de weg om een diepere (emotionele) verbinding met anderen aan te gaan.
In relatietherapie of coaching onderzoeken we wat er in de weg zit en leren partners (weer) verbinding te maken met wat ze voelen, belangrijk vinden, wie ze zijn, en te communiceren op een manier waarop ze elkaar kunnen horen en begrijpen. Zodat zij ook weten hoe zij hun relatie een boost geven kunnen.
Je kunt dus een diepere, liefdevollere verbinding krijgen als je helemaal jezelf, open, eerlijk en kwetsbaar durft te zijn naar jezelf én naar je partner. En dat lukt alleen als je je veilig genoeg voelt in jezelf en bij je partner. Die veiligheid kun je samen creëren. En als je daar zelf of samen nog niet uitkomt om jullie relatie een boost te geven, dan kun je daar hulp bij zoeken.
Liefdestalen
De 5 liefdestalen zijn manieren waarop je laat zien dat je van de ander houdt en dat die belangrijk voor je is:
- Cadeautjes: door cadeautjes te geven laten zien dat je van iemand houdt. Dat kan iets heel kleins of groots zijn. En het is iets dat je speciaal en met aandacht voor diegene hebt uitgekozen.
- Dienstbaarheid: iets doen voor een ander, waarvan je weet dat je de ander er een plezier mee doet, zich fijn laat voelen of mee ontlast. Denk aan een lekkere maaltijd koken, de vuilnis buitenzetten of een klusje doen, omdat je weet dat de ander er te moe voor is, er niet van houdt of niet aan toekomt.
- Quality time: je volledige aandacht geven aan de ander, zonder telefoon of andere afleiding, tijd met elkaar doorbrengen.
- Fysieke aanraking: knuffelen, hand-in-hand lopen, seks, kussen, iemand aanraken.
- Bevestigende woorden: Je laat met positieve woorden weten wat je voor de ander voelt of wat je in de ander waardeert. ‘Liefje, ik ben zo gek op je,’ of ‘wat doe je dat goed’ kunnen uitspraken zijn van iemand die deze taal spreekt.
Door beiden bij jezelf na te gaan welke talen je gebruikt, krijg je ook meer inzicht in met welke talen je zelf graag ‘aangesproken’ wil worden. Dit delen met je partner zorgt ervoor dat jullie elkaar beter begrijpen én geeft jullie de mogelijkheid om af en toe elkaars taal te spreken. Meestal hebben partners tenminste een of twee talen die ze allebei spreken. En er kan dan bijvoorbeeld een derde zijn waarin jullie verschillen, en die voor teleurstelling zorgt.
Als dat bij de een cadeautjes geven/krijgen is maar de ander geeft nooit cadeautjes, omdat voor die ander quality time belangrijker is, dat voelen ze zich op sommige fronten misschien minder geliefd. Dat ligt dan niet aan dat er geen liefde voor elkaar is, maar dat ze simpelweg een andere taal spreken. Hieraan werken kan jullie relatie dus eenvoudig een boost geven.
Effectieve communicatievaardigheden
Dit zijn effectieve communicatievaardigheden:
- Luisteren om te begrijpen; niet om het eens te zijn of er iets van te vinden, is een hele belangrijke.
- Open communicatie; eerlijk zijn naar elkaar tot op het bod zorgt voor werkelijke verbinding tussen liefdespartners.
- Nieuwsgierig blijven; niet gaan invullen voor elkaar. Ook niet als je elkaar al lang kent. Want niemand kan gedachten raden. En we zijn blijvend in ontwikkeling waardoor dingen kunnen veranderen.
- Praten vanuit jezelf en benoemen wat jij zelf voelt/moeilijk vindt. Niemand is verantwoordelijk voor jouw gevoelens, behalve jijzelf. Dus zeg niet boos: ‘Jij bent ook altijd te laat! Het maakt je zeker niet uit hoe rot ik me daardoor voel?!’ Op deze manier zal je partner aangevallen of afgewezen worden en zich willen verdedigen of terugtrekken. Maar beter iets in de trant van: ‘Ik vind het lastig als je het niet laat weten als je later komt, want dat heb ik het gevoel dat ik er voor jou niet toe doe. Op deze manier laat je merken wat er van binnen bij jou gebeurt en is je partner eerder bereid te luisteren en zijn/haar gedrag aan te passen.
- Verder is het belangrijk om conflicten pas uit te praten als de emoties bij beiden tot rust zijn gekomen. Want anders kun je dingen gaan doen of zeggen waar je later spijt van krijgt. Omdat het ‘redelijke’ deel van je brein dan niet aan het roer staat.
Boekentips waarmee je je relatie een boost geven kan
Zelf werk ik graag met EFT (Emotionally Focussed Therapy). En de grondlegger van EFT is Sue Johnson. Haar boek Houd me vast vind ik een aanrader ook wanneer je je relatie een boost geven wilt. En geeft inzicht in dit proces van muurtjes leren loslaten.
En als je je gevangen voelt in een dynamiek van aantrekken en afstoten, dan kun je daar meer over lezen in het boek Liefdesbang van Hannah Cuppen.
De Geluksroute van collega Anne de Jong is ook een aanrader! Een praktisch, no-nonsense boek over hoe je kunt kiezen voor verbinding en liefdevolle relaties. Inclusief hoe je je relatie een boost geven kunt!
Tot slot…
Heb je het gevoel dat je relatie niet lekker zit en jullie relatieproblemen hebben? Dan kan dit een enorme impact hebben op hoe je het leven ervaart. Wat voor veel stress en emoties kan zorgen. Voor jezelf zorgen om die stress weer omlaag te brengen en je emoties te reguleren is dan erg belangrijk. Welke soort selfcare goed werkt, verschilt een beetje per persoon. Dingen die kunnen helpen zijn bijvoorbeeld wandelen, lachen, plezier maken, muziek luisteren, sauna, mooie dingen zien, ademhaling, meditatie, yoga, fysieke aanraking, dansen, zingen, met iemand praten of schrijven. Ga vooral op onderzoek uit om te kijken wat voor jou werkt en hoe jij je relatie een boost geven wilt.
Want wanneer we emoties negeren, wegduwen of onderdrukken zullen ze uiteindelijk weer op de deur bonzen. Emoties willen namelijk gehoord worden omdat ze iets zeggen over wat belangrijk voor ons is. Daarbij komt nog dat door negatieve emoties te onderdrukken, je positieve emoties ook minder zult gaan ervaren.
Dus zorgen voor jezelf, is zorgen voor elkaar. En er is niets wat je relatie een betere boost kan geven!
Heb jij een vraag aan Anne-Brit? En je relatie een boost geven; hoe doe jij dat? Wij zijn super benieuwd! Deel het gerust in een reactie. Anne-Brit zal ook meelezen om eventuele vragen te beantwoorden.
5 reacties
Jaaaa de 5 talen van de liefde, goed boek! Ken je ook het boek Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz?
Wel van gehoord maar nog niet gelezen. Bedankt voor de tip! Ik zet ‘m op mijn lijstje.
Luisteren naar elkaar en praten met elkaar zijn dingen die niet voor iedereen zelfsprekend zijn, maar ze zijn wel super belangrijk om een evenwicht te vinden in je relatie
Superleuk blog dit! En nu weet ik ook eindelijk wat de liefdestalen zijn, ik hoorde er al zoveel over in de media. Goede boekentips ook, thanks!
Ik zeg altijd, eerst vrijen, dan pas uit gaan. Anders kom je half dronken en met een veel te volle maag terug en heb je sowieso geen zin meer. Beter eerst vrijen, dan is de sfeer vanaf het begin ook veel beter.