Ik ben een echte emotie eter en daarbovenop iemand die vaak ook gehaast eet, zonder echt te genieten van een maaltijd. Hierdoor eet ik ook snel te veel of op momenten dat ik eigenlijk niet echt trek heb. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Daarom dook ik in de wereld van mindful eten. Benieuwd wat ik heb ontdekt, hoe je er eenvoudig mee kunt beginnen en alles wat je echt wilt weten over mindful eten? Ik deel het allemaal met je in dit blog artikel 😀 !
Wat is mindful eten?
Mindful eten is een bewuste manier van omgaan met voedsel. Het gaat niet alleen om wát je eet, maar ook om hóe je eet. Bij mindful eten richt je al je aandacht op het moment en de ervaring van het eten zelf. Je neemt de tijd om te proeven, ruiken en kauwen, en bent volledig aanwezig bij elke hap die je neemt.
Door mindful te eten kunnen we beter luisteren naar onze honger- en verzadigingssignalen
In onze drukke levensstijl vergeten we vaak te luisteren naar ons lichaam. We eten snel en gedachteloos achter onze computer of voor de televisie, waardoor we niet echt bewust zijn van wat we in ons mond stoppen en hoeveel we eigenlijk nodig hebben.
Door mindful te eten kunnen we beter luisteren naar onze honger- en verzadigingssignalen. Dit kan helpen om overeten te voorkomen en ons lichaam de juiste voedingsstoffen te geven die het nodig heeft. Bovendien kan mindful eten ook bijdragen aan een positieve relatie met voedsel en ons helpen om meer te genieten van elke maaltijd.
Een mindful eten stappenplan
- Neem de tijd. Plan voldoende tijd in voor je maaltijden, zodat je rustig kunt eten zonder afleiding. Leg je telefoon weg en schakel andere afleidingen uit (dus ook de tv, een boek of andere afleidingen).
- Eet met aandacht. Wat ligt er op je bord? Hoe ziet het eruit? Welke kleuren heeft het? Welke geuren? En hoe voelt het wanneer je het op je vork prikt of op je lepel neerlegt. Beweeg iedere hap eerst naar je neus toe om de geuren tot je te nemen. Voel dan voorzichtig met je lippen. Langzaam met je tong. En neem dan langzaam een hapje. Probeer je hierbij bewust te zijn van de geur, smaak, textuur en kleur van het voedsel dat je eet. Kauw langzaam en geniet van elke hap.
- Luister naar je lichaam. Let goed op wanneer je honger hebt en wanneer je verzadigd bent. Stop met eten als je genoeg hebt gehad, ook al is er nog wat over op je bord. Wist je dat het in bijvoorbeeld Japan gebruikelijk is om te stoppen met eten wanneer je voelt dat je eigenlijk nog wel één of twee happen zou lusten? Hierdoor houdt je je lichaam scherp en energiek.
- Voelen. Wees je bewust van hoe je lichaam zich voelt voor, tijdens en na het eten. Sta stil bij eventuele emoties of gedachten die opkomen terwijl je eet.
- Wees niet te streng voor jezelf. Wat mij betreft is mindful zijn ook in zachte liefde naar jezelf durven te kijken. Dingen te durven aanschouwen zonder er een oordeel aan te koppelen. En ook wat mindful eten betreft draait het niet om perfectie, maar om bewustzijn. Het is normaal dat we soms onbewust of emotioneel eten. Erken dit zonder oordeel en probeer de volgende keer weer bewuster te zijn.
De voordelen van mindful eten
Naast het bevorderen van een gezondere relatie met voedsel, heeft mindful eten nog veel meer voordelen:
- Gewichtsbeheersing. Doordat we beter luisteren naar onze verzadigingssignalen, kunnen we overeten verminderen en ons gewicht beter onder controle houden.
- Stressvermindering. Door bewust te eten kunnen we stress verminderen en ons meer ontspannen voelen tijdens de maaltijden.
- Betere spijsvertering. Langzaam en grondig kauwen bevordert de spijsvertering en kan helpen bij problemen zoals een opgeblazen gevoel.
- Verbeterde smaakbeleving. Door met aandacht te eten, kunnen we meer genieten van de smaak en textuur van ons voedsel.
- Meer bewustwording. Mindful eten kan leiden tot meer bewustwording in andere aspecten van ons leven, zoals onze emoties en gedachtenpatronen. Ook kun je je door mindful eten bewust worden van voedselintoranties.
Een aantal boekentips:
Tot slot…
Mindful eten is een waardevolle manier om gezonder te worden en meer plezier te ervaren tijdens het eten. Door bewust aandacht te besteden aan wat we eten, hoe we het eten en wanneer we verzadigd zijn, kunnen we onze relatie met voedsel verbeteren en beter voor onszelf zorgen. Ik kan dan ook niet wachten om alles in de praktijk uit te proberen! Doe je mee?
Mindful eten; doe jij het al? Of wil jij er ook mee gaan beginnen? Ik ben super benieuwd! Deel het gerust in een reactie onder dit blog artikel.
6 reacties
Ik ben een tijdje heel bewust geweest met eten omgegaan, maar dat zakte de laatste tijd weer in. Wil me er wel weer aan gaan houden, want het doet echt goed!
Wat een fijne en makkelijk toepasbare tips om mindfull te gaan eten. Een aantal doe ik al, maar nog niet alles.
Echt hoor, dit heb ik echt nodig na al dat geschrans in de decembermaand
Ik vergeet wel eens mindful te eten als ik lunch of tv kijk. Deze blogs geeft weer fijne tips om het vaker toe te passen.
Ik ga wel bewust met eten om maar soms betrap ik me erop dat ik te snel eet.
Mindful (bewust) eten is zo belangrijk! Ik probeer dit mijn coachees ook altijd aan te leren.