99,9% van alle mensen uit mijn netwerk leer ik eerst online kennen. Merel behoort tot de 0,1%. Ik leerde haar offline kennen tijdens de eerste Get Together die ik organiseerde. Vanaf dat moment was er een instant klik. Ik ben enorm onder de indruk van haar heerlijke vegan recepten en hemelse taartjes. Ik kan niet wachten tot haar droom uitkomt (nieuwe hotspot!). Heel veel leesplezier!

 

Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?

Wat mij energie geeft is reizen, lekker lang in de keuken staan, vegan taartjes bakken en andere inspireren om groener te gaan leven. Dit verwerk ik in mijn dagelijkse bezigheden door onder andere mijn blog waar al deze verschillende hobby’s samen komen. Sinds kort doe ik naast mijn baan, ook vrijwilligers werk voor stichting Viva Las Vegas. Het maakt mijn dag een stukje drukker, maar het geeft mij veel energie om op deze manier mee te werken aan een groenere wereld.

 

Ik sta vroeg op, ook in de weekenden ben ik geen uitslaper. De rituelen zijn hier in huis vooral het samen eten. We ontbijten iedere ochtend samen aan tafel, echt een rust momentje waar we graag wat eerder voor opstaan. En ook met het avondeten bespreken we de dag en onze ideeën met elkaar.

 

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?

Ik ben ongeveer 1,5 jaar geleden veganistisch geworden. Dit is eigenlijk vrijwel overnacht besloten. Nadat ik zo’n 2 maanden ziek thuis had gezeten met heftige buikpijnaanvallen en er voor de zoveelste keer niets uit een onderzoek kwam ben ik het bij mezelf gaan zoeken. Ik volgde al een tijdje verschillende vegan blogs, maar het leek mij altijd te ingewikkeld en niet aan mij besteed. Toen ik mezelf meer ging verdiepen in de gezondheidseffecten van een plantaardig dieet was ik om. Ik herkende mezelf in de ervaringen die ik las op internet: ik was vaak moe, had dagelijks hoofdpijn, spierpijn en een opgezette buik. En hoewel ik het idee had een aardig gezonde levensstijl te leven, kon het natuurlijk altijd beter. Ik besloot het 2 maanden te proberen. In deze twee maanden ging ik mezelf beter dan ooit voelen. Na het zien van documentaires als Cowspiracy, Fork over Knives en Earthlings en al het lekkere eten dat ik in die tijd at was ik om. Na die 2 maanden ging ik ook niet meer terug.

 

Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?

Ik doe één keer in de week boodschappen. Ik maak een planning waarin ik voor de hele week de ontbijtjes, lunches, avondeten en tussendoortjes opschrijf. Aan de hand van dit lijstje doen we de boodschappen. Ik ben sinds kort bezig met afval verminderen, onze boodschappen zijn daardoor best wel veranderd. We gaan elke week naar de markt, daar kopen we al onze groenten, fruit en kruiden. Daarnaast kopen we producten als noten, rijst en havermout bij Crudo, dat is een vegan eetcafé en verpakkingsvrije winkel in Nijmegen. We gaan boodschappen doen met onze zelf meegebrachte bakjes en zakjes om op deze manier verpakkingsvrij te leven. De boodschappen vullen we verder aan met producten van de Ekoplaza en Albert Heijn.

 

Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?

Ja, dat heeft het zeker. Toen ik besloot om veganisme een kans te geven stond mijn vriend hier gelukkig ook voor open. Samen zijn wij het avontuur aangegaan en ook hij is al die tijd vegan gebleven. Ondertussen heb ik al meerdere mensen in mijn omgeving geïnspireerd om vaker dierlijke producten te laten staan. Dat vind ik super goed om te zien. Doordat je anders eet zet het iedereen om je heen aan het denken, er zijn vaak gesprekken over op het werk of met familie bijvoorbeeld. Ik denk dat je met deze gesprekken, en door vegan eten te laten proeven zaadjes plant in je omgeving. En ik hoop dan altijd dat daar wat moois uit gaat bloeien.

 

Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?

Er zijn zoveel mensen en dingen die mij inspireren. Ik leer dagelijks van mensen om mij heen, zowel online als offline. Voor mij is iedereen die zich inzet voor de rechten van mensen, dieren of het milieu een held.

 

Hoe is het idee voor je blog, Blackbirds and Cakes, ontstaan en wat maakt jou als blogger uniek?

Het idee is eigenlijk ontstaan vanuit mijn Instagram account. Toen ik begon met foto’s posten van mijn vegan baksels en ontbijtjes, kreeg ik vaak vraag naar mijn recepten. Ik heb lang getwijfeld want er waren al zoveel blogs, en wat kon ik er nu aan toevoegen. Maar uiteindelijk ging in november 2016 mijn blog online. Ik was eerst van plan om er alleen recepten en hotspots op te delen. Maar inmiddels blog ik over alles wat te maken heeft met een groene lifestyle. Ik dacht eigenlijk dat alleen mijn familie mijn blog zou lezen en ben nog dagelijks verbaasd over alle leuke reacties op mij blog. Ik hoop dat een stukje herkenbaarheid en bereikbaarheid mijn blog uniek maakt.

 

Wat betekent taart voor jou en hoe ben je begonnen met het veganizen van taart?

Taart betekend voor mij echt gezelligheid. Het hoort erbij op speciale momenten wanneer je iets te vieren hebt, maar je kunt er ook momenten speciaal mee maken. Vooral het maken van taart betekend voor mij ontspanning. Wanneer ik een drukke dag heb gehad ga ik niet op de bank zitten maar juist de keuken in om wat lekkers te maken. Het veganizen van taart is voor mij begonnen nadat ik al een tijdje vegan was. Lunch of avondeten is vrij makkelijk te veganizen of buiten de deur te verkrijgen. Maar met taart valt dat toch tegen. Ik was het eeuwige bananenbrood een beetje beu en begon met taart recepten uit kookboeken en blogs te maken en later ook mijn eigen taart recepten te ontwikkelen. Na veel positieve reacties uit mijn omgeving besloot ik ook mijn taarten op bestelling te gaan maken, ik mistte dit nog in mijn stad. Ondertussen heb ik al veel mensen blij mogen maken met mijn vegan taartjes en daar wordt ik zelf dan weer enorm blij van! 😀

 

Wat zou je fulltime willen gaan doen als geld geen rol zou spelen?

Ik droom al jaren van een eigen lunch/koffiezaakje. Ik zie het al helemaal voor mij: een historisch pandje in Nijmegen met een Scandinavische interieur en heel veel planten én heel veel vegan lekkers natuurlijk! Een plek waar iedereen zich welkom voelt en kan genieten van een ontbijtje, een stukje taart met een kopje koffie of een foodbowl voor de lunch. Maar ook droom ik van reizen, ik wil graag nog meer van de wereld zien en mezelf inzetten voor deze wereld door vrijwilligerswerk te doen voor een organisatie die zich inzet voor dieren of het milieu.

 

Heb je tips, do’s en don’ts voor mensen die graag willen overstappen naar een vegetarische of veganistische lifestyle?

Maak het jezelf vooral niet te moeilijk! Ik maak graag een beetje extra zodat ik ook voor de volgende dag klaar ben met koken of iets lekkers voor de lunch heb. Ik probeer doordeweeks zo kort mogelijk bezig te zijn met koken, zodat ik meer tijd vrij heb voor andere leuke dingen. Wanneer ik op zondag een paar uurtjes over heb, bak ik regelmatig wat snacks voor de aankomende week of maak ik alvast de lunches voor de aankomende dagen. Ga ook vooral allerlei leuke bloggers volgen en zoek op Pinterest naar recepten. Je wordt vanzelf creatief in de keuken en vindt ook vanzelf je eigen weg in je nieuwe levensstijl.

 

Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?

Mijn persoonlijke dromen zijn om door te blijven gaan met andere verleiden tot een groenere lifestyle. Deze droom kan zich in van alles uiten: een eigen vegan bedrijf, een groter platform van mijn blog mogen maken, meer tijd besteden aan vrijwilligerswerk of een samenwerking met een groene organisatie. Ik sta dan ook open voor samenwerkingen met mensen of organisaties die dezelfde droom najagen als ik. En ook zou ik het super tof vinden als ik ooit een kookboek mag uitgeven.

 

Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?

 • Een wereld zonder discriminatie.
 • Een wereld zonder leed.
 • Een wereld waar de klimaatveranderingen wordt teruggedrongen.

 

Ben je gelukkig?

Hoewel ik mijn dagelijkse leven niet doe wat ik het allerliefste wil doen, ben ik toch meestal wel gelukkig. Ik heb een lieve vriend, samen hebben we een fijn huisje en mogen we zorgen voor onze asielpoes Maki. We doen allerlei leuke dingen en maken regelmatige mooie reizen. Ook ben ik gelukkig met de mensen om mij heen.

 

Wat is jouw definitie van succes?

Succes is doen waar je gelukkig van wordt. En dat is voor iedereen anders. Succes zit zich voor mij al in kleine dingen: het behalen van kleine doelen die jezelf stelt bijvoorbeeld.


Gedeeld: Mijn lievelingsrecept

Ik wil graag dit recept voor linzen curry met jullie delen. Hij is niet alleen een gezond, vullend en verwarmend recept, maar ook nog eens super makkelijk om te maken.

 

 

12 Comments

 1. Ik vind het super lief en leuk dat je me hier voor hebt gevraagd! <3 Super leuk om het resultaat hier terug te zien!

 2. Jaaa lieve Merel! Wat super leuk om dit interview te lezen. Ik heb haar een keer offline ontmoet tijdens VeggieWorld en het is zo’n lieverd! Ik word elke dag ook helemaal vrolijk van alle heerlijke taartjes en ontbijtjes die ik langs zie komen. Dat recept ga ik zeker maken tijdens de Vegan challenge!

 3. Linda - Zaailingen Reply

  Zo leuk dit! Heel tof om de verhalen achter die mooie foto’s en fijne recepten eens te horen 🙂
  Over twee weken ben ik in Nijmegen. Is de lunchroom dan al open, Merel? 😉

 4. Alweer zo’n leuk blog en ik reis vanuit de kop van NH graag in de toekomst naar Nijmegen, mooie stad (gewerkt bij de Pompe kliniek) voor een lunch of iets lekkers bij Merel. De reden dat ik 80 % vegan eet (100% thuis) is dat ik buiten de deur niet eens echt iets vegetarisch kan vinden (ze vinden alle kaas vegetarisch) laat staan vegan. Tips zijn dus altijd welkom! Nu woon ik helaas niet in Amsterdam en hier in de omgeving zijn ze van doe maar normaal dan doe je al gek genoeg…en daar hoort zeker geen vegan bij 🙁

 5. Wat een onwijs lieve en mooie reactie, dankjewel Annemiek! Ik hoor en voel je probleem. Buiten de deur vegan eten is niet altijd even makkelijk. Wat voor mij helpt is dat ik vegan ben voor de dieren. Dit zorgt ervoor dat ik ook enorm trots ben op wat ik doe. Zodra ik honger heb en geen zin om een vegan restaurant te zoeken, ga ik gewoon bij een willekeurig restaurant naar binnen. Ik kijk vervolgens op de kaart en probeer zelf wat dingen bij elkaar te puzzelen die ik lekker vind. Bijvoorbeeld ik zie dat ze courgette, sla, aubergine, tomaat en olijven hebben (ik noem maar wat). Dan vraag ik aan de persoon die mijn bestelling opneemt of ze hier wat lekkers van kunnen maken. Vervolgens krijg je altijd de vraag, waarom dan? Dit is het moment dat ik aan geef dat ik geen dierlijke producten eet omdat ik vegan ben. Dit helpt. Soms zeg ik erbij dat ik daarnaast ook allergisch ben voor melk en alles wat dierlijk is (helpt helemaal). Als ik je ooit ergens mee kan helpen, let me know. Je mag mij mailen, bellen of appen. Uiteindelijk creëren we door onze vegan way of life een betere wereld voor alles en iedereen. Liefs! x

  • Dankjewel Claire voor deze tips en al je hulplijnen! Liefs Miek

 6. Echt een prachtig artikel & wat een tof interview! Mooie bijzondere vragen 🙂 leuk om Merel zo iets beter te leren kennen :).
  Liefs

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: