De was; er lijkt soms geen einde aan te komen. En komt het nu omdat we zoveel kleding hebben? Ik dook in onze kledingkasten en ging á la Marie Kondo ontspullen. Heerlijk! Maar durf ik ook een stapje verder te gaan en onszelf een capsule garderobe te geven? In dit blog artikel deel ik hiervan de voor- en nadelen én… Of ik de stap heb durven zetten.

Wat is een capsule garderobe?

Voordat ik de voor- en nadelen met je deel van een capsule garderobe, eerst even terug naar de basis. Want wat is een capsule garderobe ook alweer?

Een capsule garderobe is een garderobe die bestaat uit een beperkt aantal items, minimaal 20 en maximaal 50, die tijdloos en duurzaam zijn. Het idee is dat je op ieder item verliefd bent en je er daardoor nog voorzichtiger en liefdevoller mee omgaat zodat je er jaren plezier van kunt hebben. Combineren is hierbij het toverwoord en ieder seizoen mag je je garderobe aanvullen met een seizoensgebonden item (als je maar onder de 50 items blijft).

De cijfers.

Wist je dat de gemiddelde Nederlander gemiddeld 50 van de in totaal 173 kledingstukken niet draagt? Daarnaast gooien we jaarlijks ook nog eens gemiddeld 40 items per persoon weg! Wauw! Dit blijkt allemaal uit dit onderzoek waarin ook gedeeld wordt dat we jaarlijks maar liefst 46 nieuwe items kopen.  

How to.

Reden genoeg dus voor een capsule garderobe! Maar waar moet je beginnen en hoe? Het is tijd om in je eigen kledingkast te duiken en te gaan ontspullen zodat je kunt gaan ontdekken wat je allemaal al hebt en wat je wilt aanvullen. Vraag jezelf bij ieder item af wanneer je het voor de laatste keer gedragen hebt, waarom je het bewaard hebt en zoals Marie Kondo zo mooi zegt ‘’does it spark joy?’’. Aan de hand hiervan kun je 4 stapels maken; bewaren, verkopen, doneren of weggooien. En vooral dit proces geeft zoveel rust en ruimte!

Wanneer je klaar bent met ontspullen, dan heb je waarschijnlijk ook zicht op de dingen die je nodig hebt. Tijd om lekker te shoppen dus! En vergeet ook niet om je kledingkast optimaal in te delen.

Uit welke items bestaat een winter capsule garderobe?

Een mooie witte blouse, 2 tijdloze comfortabele truien voor dames, een vest, blazer, perfecte jeans, een mooie joggingbroek, een rok, 2 mooie jurkjes, vegan laarzen, vegan sneakers en een heerlijke warme winterjas. Dit zijn een paar items die absoluut niet mogen ontbreken in je winter capsule garderobe. Net zoals ondergoed waar je je fijn en sexy in voelt. En sokken! Wat daarnaast goed is om in gedachten te houden is dat items uit je capsule garderobe best wat geld mogen kosten. Want kwaliteit gaat boven kwantiteit met een capsule garderobe.

Nog een keer op een rijtje, de voor- en nadelen.

De lijst met voordelen is enorm! Zo heb je minder kans op miskopen, hoef je minder beslissingen te nemen wat rust en ruimte geeft, heb je meer overzicht, kun je geld en heel veel tijd besparen én is je impact op de wereld en natuur veel kleiner. Maar dan moet je wel weten wat je doet, van welke stijl je blij wordt en wat je goed staat. Want met de goede items kun je jezelf iedere dag lekker voelen! Maar stel je eens voor dat je maar 50 items in je kast hebt hangen en een handje vol items je echt blij maken… Daar wordt een mens niet blij van! Dat is dan ook het grootste nadeel van een capsule garderobe wat mij betreft.  

En… Ga ik zelf ook aan de slag met het samenstellen van een capsule garderobe?

Het lijkt mij enorm fijn en bevrijdend om een capsule garderobe te hebben. Maar om er één te creëren die perfect bij mij past en alleen maar bestaat uit items waar ik super super blij van word, dat vind ik op dit moment een onmogelijke opgave. Want om eerlijk te zijn (daar deel ik binnenkort ook een uitgebreid blog artikel over) ben ik op dit moment niet blij wanneer ik in de spiegel kijk. De 2 zwangerschappen hebben er namelijk behoorlijk ingehakt en hebben mijn lijf er niet mooier op gemaakt. Het liefste zou ik eerst nog 11 kilo kwijt willen raken. Misschien dat ik daarna klaar ben voor een capsule garderobe?


En jij? Heb je al een capsule garderobe? Zou je er één willen? Heb je tips of tricks? Ik ben super benieuwd! Deel je het in een reactie? 😀


9 Comments

 1. Cill du Chatinier Reply

  Een capsule garderobe klinkt heel leuk maar met een baby (6m) is het in mijn ogen geen doen.

  Alle babykwijl/babykots/etensresten, voel me soms een wandelend servet je moet doordat je weinig kledingstukken hebt veel vaker wassen dus ook niet naar mijn idee milieubewuster.

  Ik heb drie broeken, 2 leggings en denk ongeveer 20 shirts. Het wordt niet allemaal in 1 week gedragen maar 1x per week een kledingwas scheelt enorm.

  • Haha, wat omschrijf je dat heerlijk! En super herkenbaar! Ik denk dat het met kleine kinderen inderdaad heel lastig is. Al is de gedachte aan minder was wel weer zalig. Maar of dat echt zo is…? En inderdaad is het niet milieuvriendelijker wanneer je vaker moet wassen. Ik denk dat ik het voorlopig ook bij mindere houd.

   Dankjewel voor je mooie reactie!

 2. Hé Claire,

  Ik wist helemaal niet dat dat een naam heeft, bijzonder.
  Blijkbaar ben ik met minder dan 50 kledingstukken wel goed bezig, maar dat komt meer omdat ik als ik uets nieuws koop: iets ouds wegdoe/geef/verkoop.
  En ja herkenbaar van het gewicht, ik denk ook iedere keer als ik iets heel moois zie (en vaak duurder, want kwaliteit): ‘Als ik slanker ben, dan koop ik dat wel’.
  Maar dat roep ik al zowat 6 jaar.
  Ik heb geen kinderen trouwens, dus geen babyspew. Dat dan weer niet.
  Marie Kondo is geweldig fijn!

 3. Ik heb dat niet en ik wil het niet. Wel koop ik bewust kleding en tassen. Vaak dure designer merken omdat die kwalitatief zo veel beter zijn en jaren mee gaan. Zo draag ik nog steeds met veel plezier mijn gestreepte Armani trui die ik in 2006 in Milaan gekocht heb

 4. Super leuk om je ervaring met een capsule garderobe te lezen!

  Ik denk dat het voor iedere vrouw anders is, ik draag bijvoorbeeld nooit een blouse, die vind ik al snel oncomfortabel en passen mijn lichaam lastig. Zelf blouses maken is me een te grote uitdaging haha.

  Verder probeer ik wel bewust mijn kleding bij elkaar te laten aansluiten, zodat ik veel kan variëren met weinig kleding. Mocht je het leuk vinden, ik heb ook ooit een blog geschreven over de Capsule Garderobe, ik heb de link van jouw blog er trouwens bijgezet!

  http://www.relaxmmode.nl/wat-is-een-capsule-garderobe/

  Liefs, Linda 🙂

  • Linda schrijft ' t op Reply

   Nu niet echt, ik heb een uitgebreide garderobe met vooral veel schoenen

 5. oh zo een capsule garderobe zou ik wel willen. Ik heb echt te veel kleren. Ik breng regelmatig wat kleren naar een weggeefwinkel. Zo heb ik dit jaar heel wat zomerkleren en schoenen weg gedaan. En binnenkort wil ik nog een deel weg doen.

 6. Pingback: De trends voor skikleding van winter 2022/2023 - Claire's Mission

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: