Vliegen jouw dagen ook zo snel voorbij? En heb je daarbij eigenlijk helemaal geen tijd voor jezelf? Het is iets waar ik regelmatig mee struggle. Want zorgen voor 2 kleintjes, 2 honden, een huishouden, een blog en daarnaast ook nog een leuke partner, dochter, kleindochter en vriendin zijn… Het is soms best een beetje veel en als ik al tijd overhoud dan besteed ik dat niet aan mezelf. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Daarom verzamelde ik 10 tips voor snelle selfcare rituelen om jou te inspireren en mezelf een liefdevolle duw in de goede richting te geven. Enjoy!

Tip 1: Zorg voor daglicht en frisse lucht.

Frisse lucht; het doet wonderen voor een mens. Eén van de eerste dingen die ik daarom doe zodra wij wakker zijn is het openen van de ramen in de slaapkamers en soms ook één in de woonkamer. Daarnaast hebben wij er bewust voor gekozen om zoveel mogelijk licht door onze ramen te laten komen door voor licht doorlatende vitrage te kiezen. Daardoor start onze dag direct goed en zelfs wanneer we binnen zitten, ervaren we het buiten zijn. En dat is ook direct een bruggetje; want het is super gezond en goed voor je om dagelijks minimaal (!) 60 minuten buiten te zijn. Weer of geen weer; wij doen het ook iedere dag. Zelf probeer ik minimaal 2 uur per dag buiten te zijn met Lana en Lyam. Uiteraard is dit in de zomer en lente meer. Maar ook de herfst is een heerlijk seizoen om lekker te wandelen en te genieten van al het moois dat moeder natuur ons dagelijks cadeau geeft.

Tip 2: Een lekker geurtje doet wonderen voor je gemoedstoestand.

Ik ben er dol op; dingen die lekker ruiken! Daarom staan er altijd lekkere geurstokjes in huis en brand ik nu in de herfst dagelijks een kaars. Daar wordt ik zo blij van! Maar qua selfcare is er nog meer dat je kan doen en het is eigenlijk een heel klein iets dat een wereld van verschil kan maken. Ben je er klaar voor? Want hier komt het; geef jezelf iedere ochtend een fijne massage en smeer je hele lichaam daarbij in met een fijne bodylotion. Je kunt tijdens dit ritueel ook een body scan doen om even in te tunen in hoe je wakker bent geworden en hoe je lijf voelt. En om het geheel af te maken, kun je jezelf een heerlijke dames parfum gunnen.

Tip 3: Omring jezelf met planten.

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies gedaan die hebben bewezen dat wij mensen direct gelukkig worden wanneer we onszelf omringen met groen. Dus trek je jas aan, ga naar buiten toe en geniet van een heerlijk bosbad. Of wanneer je daar geen tijd voor hebt; zorg dat je in huis heel veel planten hebt staan. Je kunt hierbij ook kiezen voor een Groene Kneusjes Box waarbij je niet alleen mooie plantjes in huis haalt maar ook nog eens plantverspilling tegengaat. Ik schreef er een tijd geleden een review over (spoiler alert: ik ben fan!).

Tip 4: Knuffel, knuffel, knuffelen!!

Oxytocine, ook wel bekend als hét knuffelhormoon, zorgt ervoor dat stress vermindert, je direct meer zelfvertrouwen hebt, je vrolijk en gelukkig voelt én het helpt je met ontspannen. Hoe magisch! En je hoeft er maar één ding voor te doen; knuffelen! Dus pak je kindje vast, je huisdier, partner, vriend(in), een boom of wie dan ook en knuffel er lekker op los.

Tip 5: Begin met een dankbaarheidsdagboek.

Het is soms best een uitdaging om in deze tijd niet opgeslokt te worden in de dagelijkse ratrace. Maar gelukkig is er een eenvoudige selfcare oefening, die ervoor zorgt dat je iedere dag mindful kunt afsluiten. Hoe? Door een dankbaarheidsdagboek bij te houden! Hier schrijf je iedere dag 3 dingen in op waar je dankbaar voor bent. Dat mag een woord zijn, een zin of een heel verhaal. Doe vooral wat voor jou goed voelt. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om ieder ding waar je dankbaar voor bent op een papiertje te schrijven en in een glazen pot te doen. Wanneer je je een keertje down voelt, kun je in deze pot grabbelen en een papiertje openen. Een glimlach gegarandeerd!   

Tip 6: Zing iedere dag en dans!

Spotify is één van de beste uitvindingen ooit. Je vindt er de mooiste lijsten met muziek en kunt er ook gemakkelijk zelf één samen stellen. Maak er gebruik van en zet het dagelijks minimaal 15 minuten aan. Zing en dans heerlijk mee en geniet even van je eigen selfcare bubbel.

Tip 7: Eet gezond en probeer genoeg te slapen.

Voor mij is dit echt een ding. Ik zorg namelijk met heel veel liefde voor mijn gezin, maar goed voor mezelf zorgen en gezond eten; dat is een ander verhaal. Maar niets is zo belangrijk als goed eten. Helemaal wanneer je kleine kinderen hebt en een goede nachtrust je niet altijd gegeven is. Trouwens een kleine selfcare tip om ervoor te zorgen dat je in de nacht beter slaapt; neem je telefoon niet mee de slaapkamer in maar laat deze in de woonkamer liggen. Dit geeft zoveel rust!

Tip 8: Mediteer! Al zijn het maar 5 minuten per dag.

Of je nu bewust de tijd neemt om even te ademen, je ogen te sluiten en een bodyscan te doen of dat je bijvoorbeeld een app gebruikt die je helpt met mediteren; alles is goed. Je zult zien dat je dag zo anders verloopt wanneer je minimaal 5 minuten besteed aan een meditatie.

Tip 9: Gebruik iedere dag een affirmatie.

Tijdens je meditatie of na afloop, wanneer je dag begint, kun je jezelf een affirmatie cadeau geven. Ik zal hier binnenkort een blog artikel over schrijven waarin ik heel veel voorbeelden deel. Maar om een paar voorbeelden te noemen; I am love, My mind is clear and my heart is pure, Ik ben geluk en straal, Vandaag breng ik mijn dromen in vervulling.

Kies iets of creëer iets wat die dag met jou resoneert.

Tip 10: Neem een verkwikkende douche of een lekker bad.

Ik noem de badkamer regelmatig onze sanctuary. Ons hele gezin is dol op water en het is ook echt een selfcare middel waarbij wij kunnen opladen. Daarom douche ik dagelijks en verwen ik mijzelf hierbij met de producten van Rituals. Die vind ik zooooo lekker ruiken!

Tot slot..

Eigenlijk is dit blog artikel nog lang niet af want er zijn nog veel meer fijne selfcare rituelen die ik met je wil delen en ook zelf in de praktijk wil brengen. Maar dit zijn alvast de 10 tips die ik ook zelf dagelijks in de praktijk wil brengen. Want wat een verschil zal dit zijn! 😀


Zorg jij goed voor jezelf? En wat zijn jouw favoriete selfcare rituelen? Ik ben super benieuwd! Laat je het weten in een reactie?


16 Comments

 1. Zelf ben ik nog een beetje zoekende naar dit soort kleine rituelen. Ook hier superdruk met kinderen, gezin, bedrijf, stichting en alles er omheen. Over het algemeen ben ik blij dat ademhalen vanzelf gaat, want als ik dat zou moeten inplannen zou het niet goed komen :’)

  • Goede tips! Selfcare kan al in de kleine dingen zitten. Voor mij is het ook tijd nemen om te wandelen, schrijven of even echt de tijd nemen om te douchen.

 2. Ik ga elke dag hardlopen en daarna 10 minuten mediteren met headspace. In die zin zorg ik denk ik wel goed voor mezelf. Je tip van lekker veel daglicht vind ik ook goed. Daar knap ik ook altijd van op.

 3. Goede tips geef je! Frisse lucht en goede slaap zijn erg belangrijk. Dankbaarheidsdagboek is ook aan te raden!

 4. Leuk tips, veel pas ik al toe zoals lekker geurtjes, bewegen en slapen. Van affirmatie heb ik nog nooit gehoord

 5. Yes tip 6 heeft me als alleenstaande en werkende moeder mijn me-momenten gegeven in de loop der jaren haha

 6. Pingback: Yoga oefeningen in het dagelijks leven - Rosa schrijft

 7. Goed voor mezelf zorgen? Mwoah niet echt eigenlijk. Ik zou het meer moeten doen. Ik heb wel van die melt dingetjes die ik vaak aanmaak als ik thuis ben maar verder niet echt eigenlijk.

 8. Wat een mooi en inspirerend artikel met prachtige tips waar ik best wel wat meer moet bij stilstaan.
  Leuk blog, zoals gewoonlijk.

 9. Pingback: Op zoek naar meer voldoening in je leven? Dit zijn mijn 5 tips!

 10. Pingback: Welke schoenen zijn populair onder mama’s? - Claire's Mission

 11. Pingback: Yin tijd: de tijd om jezelf te beminnen - Claire's Mission

 12. Fijne tips, vooral mediteren helpt enorm om je rust te vinden. Dat hebben we zo hard nodig door het drukke leven. Dat gezond eten probeer ik te doen. Want als ik nog eet in de late avond. Heb ik opeens een nare droom. Dus ik probeer inderdaad gezond te eten.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: