We gaan richting het begin van de winter ook wel de Yin tijd van het jaar genoemd. Yin als vrouwelijke, complementaire tegengestelde van Yang; het mannelijke. Waarbij Yin staat voor het donkere en voedende oftewel de vrouwelijke aarde energie. Judith Bruin van Sacred Sex Academy schreef dit inspirerende gastblog artikel met daarin tips hoe je optimaal kunt genieten van deze bijzondere tijd.

Verstilling vinden in de drukste tijd van het jaar.

De Yin tijd is de periode van het jaar dat het vrouwelijke in ons zich oplaadt. Dit doen we door de voedende kracht van de aarde in ons op te nemen, middels verstilling, verzachting en (zelf)reflectie. Tenminste, dat is de bedoeling. Voor de meeste vrouwen is het juist de drukste tijd van het jaar. Het begint met lampionnen maken voor Sint Maarten, gevolgd door de intocht van Sinterklaas en het kerstdiner op school. Kinderen die overprikkeld en oververmoeid raken, extra tijd en aandacht van je vragen, en jij naast je werk en zorgtaken hen ook nog een onvergetelijke pakjesavond of kerst wilt bezorgen.

De natuur functioneert fantastisch en jij ook, als je maar op tijd niet doet.

Tijd voor jezelf is er niet of nauwelijks, dus laad je niet genoeg op. Terwijl het belangrijk is om dit juist in deze periode te doen. Natuurlijk is rust ook in de lente, zomer en herfst belangrijk, maar als je goed naar de natuur kijkt draagt de winter een heel specifieke kwaliteit in zich, die de andere seizoenen niet bieden. Bijna alles in de natuur trekt zichzelf in de winter terug. Kruipt veilig in een holletje, laat de bladeren vallen of komt alleen bij zonnig weer tevoorschijn. Dat spaart kracht en de energie keert zich naar binnen. Bekrachtigt zichzelf. Net als de pit van een pompoen, die rust in de aarde en doet niet, zodat het in de lente bomvol energie kan ontkiemen.

Niet doen is iets anders dan niets doen.

Niet doen kan alleen als je eerst gewerkt of gesport hebt. Doen is een zaadje in de grond zaaien. Niet doen is toekijken hoe het ontkiemt. Steeds de grond omwoelen zorgt er namelijk niet voor dat het zaadje eerder ontkiemt, maar beschadigt het beginnende kiempje.  Niet doen kent vele vormen: een lekker warm bad, een massage, luisteren naar mooie muziek, lekker vroeg onder de wol of wat langer blijven liggen. Alles waarbij de altijd maar doordenderende gedachtestroom tot rust komt en je lichaam zich ontspant, zodat jij je naar binnen kunt keren. Op kunt laden en zo een slaapschuld voorkomt. Want bouw je slaapschuld op, dan uit zich dat in het voorjaar in voorjaarsmoeheid.

Bewust ervaren doe je door het voorkomen van slaapschuld.

Slaapschuld klinkt wat beschuldigend. Alsof het jouw schuld is, terwijl je zo je best doet. Een slaapschuld ontstaat als je meer energie van je lichaam vraagt, dan je lichaam beschikbaar heeft. Een tijdelijke disbalans los je met een avond vroeg naar bed gaan wel op, maar als je over je grenzen blijft gaan kom je uiteindelijk altijd in de problemen. Je raakt oververmoeid, wat bijvoorbeeld in het verkeer gevaarlijke situaties kan opleveren.

Nu is elk lichaam uitgerust met een bijzonder overlevingsmechanisme: een soort stoppenkast. Vormt je vermoeidheid een te groot risico, dan springt er als het ware een stop, waardoor de stroomvoorziening via de andere stoppen wordt geleid: je ervaart meer energie en kunt beter opletten. Maar daarvoor betaal je wel een prijs: je ervaart niet langer alles even bewust. Er doet immers een groep niet meer mee, dus neemt de intensiteit van het leven af, waardoor het ook een stukje van zijn glans verliest. Misschien herken je dit als bijvoorbeeld het gevoel van ‘watten’ in je hoofd

Yin energie is een kwaliteit van de aarde, die dag en nacht ons lichaam doordringt.

Komt dan de lente, dan heb je niet voldoende energie om te knallen: de welbekende voorjaarsmoeheid doet zijn intrede. Het goede nieuws is dat we altijd en overal, en dus in elk seizoen de beschikking kunnen hebben tot onze Yin energie en ons daaraan kunnen laven. We hoeven alleen de toegangsweg tot deze bron te ontdekken. Yin energie is een kwaliteit van de aarde, die dag en nacht ons lichaam doordringt. Zonder het bewust te zijn slaan we dat op in de eierstokken (bij de man in de teelballen). Ga je nu jezelf beminnen: een techniek waarbij je die Yinne aarde energie door je hele lichaam laat stromen, laad je jezelf op én je lost je slaapschuld in. Alsof je de oplader in het stopcontact steekt.

Seksuele energie is de energie waar je uit bent ontstaan, het is je basis.

Zelfbeminning wordt gemakkelijk verward met masturberen maar dat klopt niet. Bij masturberen is seksuele ontlading het doel, wat heel fijn kan zijn. Ook met jezelf beminnen mag je gewoon blijven masturberen of seks met een ander hebben. Zie zelfbeminning als iets extra’s waarbij je leert hoe je jouw seksuele energie zo stuurt, beheert en benut dat het je lichaam verjongt. Seksuele energie is namelijk de meest helende energie die je tot je beschikking hebt.

We denken vaak dat je met seksuele energie alleen seks kunt hebben, maar feitelijk doe je alles op je seksuele energie: dansen, zingen, werken, genezen, schilderen, sporten én liefhebben. Het is dus belangrijk dat je die seksuele energie zo optimaal mogelijk leert benutten en tijd in jezelf investeert.

Omdat veel vrouwen dit niet weten gaat veel van die kostbare energie verloren in bijvoorbeeld de menstruatie (Bloed = Yin). Leer je jezelf beminnen en dus je seksuele energie anders te gebruiken, dan behoud je die energie helemaal voor jezelf. Je menstrueert wel, maar niet langer heftig of pijnlijk en lost zo je slaapschuld in.

Samengevat…

We gaan de Yin tijd in. De tijd waarin we horen op te laden, maar wat meestal niet lukt. Daardoor bouwen we slaapschuld op en verliest het leven haar glans. Dit keer je om door jezelf te beminnen en de kostbare seksuele energie voor jezelf te houden, zodat er gezonde rode blosjes op je wangen komen en je een ontspannen vakantiegevoel ervaart. Bovendien ga je door jezelf te beminnen ook nog eens ontzettend veel van jezelf houden. En het mooie is, voor het beminnen van jezelf heb je alleen jezelf nodig. Je kunt dus in je eentje de vrouwelijke Yin energie tot je nemen en je zo weer veilig en ontspannen voelen in je eigen lichaam.


Wat betekent de Yin tijd voor jou? En heb je een vraag aan Judith van de Sacred Sex Academy? Wij zijn super benieuwd! Laat het gerust weten in een reactie. Judith zal de vragen ook beantwoorden.

8 Comments

 1. Linda schrijft ' t op Reply

  Een mooi geschreven blog met veel goede informatie, in balans blijve is belangrijk ook op sexueel vlak.

 2. Vroeger voelde ik me schuldig als ik eens ‘niets’ deed. Dit is nu al wat beter maar toch.
  Toch voel ik me veel rustiger en dat merk ik aan mijn slaappatroon. Vroeger was ik altijd tussen 5 en 6 uur al op, ongeacht welk uur ik ging slapen. Ik sliep dan ook heel weinig. Maar de laatste jaren heb ik meer rust gevonden in mijn hoofd en voor het eerst kan ik al eens gewoon uitslapen tot 8u of 8u30. Iets wat ik vroeger nooit kende!

 3. Dit is allemaal nieuw voor mij, interessant weer om te lezen. Ik vind de vergelijking met de natuur wel mooi. Ik wil elke winter ook het liefst veilig in een holletje kruipen.

 4. Yin tijd is zeker belangrijk, heb weer wat bijgeleerd dankzij je blog. Interessant om te lezen en bij te leren tegelijkertijd.

 5. Nienke | Mamameteenwolkje Reply

  Ik kende dit nog niet, maar dit klinkt erg interessant! Vooral het stuk over zelfbeminning. Daar kan ik nog wel wat van leren.

 6. Bedankt voor de reminder. Ik voelde al dat ik wat meer behoefte had om rustiger aan te doen en was dat ook al aan het doen, maar ik gaf mezelf er nog niet atlijd toestemming voor.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: