Heb jij ze al gespot; die leuke geweven muurhangers en kleedjes voor in huis? Weven is tegenwoordig weer helemaal in! En ook blogger en juf Elke van Elkeblogt.net is fan. Daarom ontwierp zij deze knutsel en schreef ze dit gastblog artikel met daarin tips en tricks hoe je kinderen op een leuke manier kennis kunt laten maken met weven. Met ook nog eens een geweldig leuk resultaat!

Weven met kinderen

Weven is zo’n techniek wat eigenlijk als ouderwets wordt gezien. Want wanneer zie je nu iemand met de hand iets weven? Eigenlijk nooit meer. Toch is het een prachtige techniek wat, als je het aan mij vraagt, niet vergeten mag worden. Want wist je dat weven al duizenden jaren voor Christus is ontstaan? In de loop der jaren is het weven door machines makkelijker gemaakt. Maar met de hand weven blijft een prachtige ambacht die ik graag door wil geven aan kinderen.

Waarom kinderen leren weven?

Als juf maar ook als moeder vind ik dat alle kinderen bepaalde dingen moeten kunnen, of in ieder geval geprobeerd moeten hebben. Zo vind ik dat alle kinderen moeten leren omgaan met gereedschap als hamer en spijkers. Vind ik dat kinderen basisvaardigheden in koken moeten leren, moeten weten hoe je basisgroenten zaait en kweekt en vind ik dat je moet kunnen omgaan met naald en draad. En als je het mij vraagt valt weven onder dat laatste.

Kinderen leren werken met hun handen en letterlijk met hun handen iets functioneels te laten maken, hoort wat mij betreft bij de basis. Naast dat werken ze aan de fijne motoriek. En het is gewoon heel leuk om iets te leren! Daarom heb ik een website vol met knutsels en DIY’s.

Een lama weven doe je zo!

Als je dan ook iets wilt gaan weven met kinderen, kies dan voor deze ontzettend schattige lama. Deze lama is goed te maken vanaf een jaar of 8 zou ik zeggen. Al zullen er vast kinderen zijn die dit ook al jonger aan zouden kunnen, al dan niet onder begeleiding.

Je kunt de lama hier downloaden:

Dit heb je nodig:

 • Lama uitgeprint of overgetrokken op dikker papier (onderaan dit blog artikel tref je de lama in PDF formaat aan).
 • Een schaar
 • Verschillende kleuren katoen
 • Stiften of fineliners
 • Een paperclip

Zo moet het:

 1. Print de lama uit op iets dikker papier. Je kunt het ook overtrekken of desnoods uit de losse pols werken. Het komt niet zo nauw. Wit of bruin papier werkt het mooiste.
 2. Knip de lama uit. En maak inkepingen boven en onderin.
 3. Zet nu het weeftouw op. Achterop kun je eventueel het touwtje vastzetten met een beetje plakband, en bindt de basis op de lama. Check even de foto’s een duidelijkere uitleg.
 4. Kies een leuk kleurtje en ga nu beginnen met het weven. Boven, onder, boven, en zo gaat het verder. Tip! Knoop het touwtje aan een paperclip en weef zo makkelijker erdoorheen. Kies af en toe voor een nieuw kleurtje. Ga zo door tot je het hele stukje hebt geweven. Knoop het eindje vast.
 5. Tijd om te versieren met stiften en fineliners. Dit kan natuurlijk helemaal naar eigen smaak gedaan worden. Desnoods kun je de lama versieren met kleine pompons of kraaltjes. Leef je uit!
 6. Werk even de restdraadjes weg en je lama is klaar!

Meer tips voor weven met kinderen

 • Liever een ander dier? Van de lama maak je makkelijk een paard, zebra of misschien zelfs een unicorn.
 • Gebruik ook eens dik gebreide garen. Door de verschillende diktes krijg je een speels effect.
 • Weven met natuurlijke materialen kan ook. Zet een weefrekje op van gevonden takken en ga met bladeren, grassen en bloemen weven.
 • Wist je dat je ook in een cirkel kunt weven? Met een papieren bordje maak je makkelijk een weefrek.

Heb je genoten van dit gastblog artikel geschreven door Elke? En gaan jullie ook aan de slag met (het) weven (van haar schattige lama)? Wij zijn super benieuwd 😀 ! Laat je het weten in een reactie?

8 Comments

 1. Wat een schatje! Die lama zou ik graag in huis hebben : ) Weven is inderdaad erg leuk. Het enige dat ik als kind kon weven was een spinnenweb met een kastanje in het midden.

 2. Linda schrijft 't op Reply

  Wat een leuke geweven lama. Ik had vroeger als kind zijnde een weefsysteem waar je zelf wat mee kon maken. Zo leuk.

 3. Frederique Reply

  Ah dat is echt heel cute. Ik herinner me van heel vroeger dat mijn dochter ooit eens met zoiets uit school kwam, was een ander dier maar wel hetzelfde idee. Heel leuk!

 4. Oh wat leuk zeg! Weven hebben wij nog nooit gedaan. Knutselen doen wij erg graag dus gaan we zeker eens doen.

 5. Zo schattig die lama! Ik ben het ook wel met je eens dat kinderen basisvaardigheden nodig hebben. Ik hoefde thuis nooit echt iets te doen, alleen mijn kamer opgeruimd houden, dus ik leerde pas koken in het studentenhuis. Niet handig! Zo leuk om dit met kinderen te doen lijkt me <3

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: