De lente is bijna in zicht en dat is dé perfecte tijd om aan tuinieren te doen! Of je nu  gepassioneerde groene vingers hebt of een nieuweling bent, er zijn enkele basisprincipes die elke tuinier moet overwegen voordat je gaat planten. Van grondsoort tot bewatering en nog veel meer. Benieuwd naar alles wat je moet weten over het aanleggen van je perfecte tuin? Je leest er alles over in dit gastblog artikel!

Locatie, locatie, locatie

De eerste stap bij het aanleggen van je tuin is beslissen waar hij komt te liggen. Houd bij het kiezen van je plek rekening met factoren als zonlicht en bodemkwaliteit. Zonlicht is essentieel voor de meeste planten, maar teveel kan overweldigend zijn. Dit is trouwens ook afhankelijk van de type planten. Het is dus heel belangrijk om een tuinontwerp te maken waarbij je rekening houdt met de type planten maar ook waar je je zitje creëert en tuinstoelen neer kan zetten voor de gezellige zomeravonden!

En vergeet daarnaast ook niet om rekening te houden met de kwaliteit van de grond; je wilt grond die niet te zanderig is en goed draineert na regenbuien. Is de grond niet helemaal geschikt en passend bij je tuinontwerp? Dan kan je deze indien nodig aanpassen met zand of compost voor een goede afwatering – zelfs als je kleigrond hebt!

Gereedschap voor in de tuin

Als je eenmaal een tuinontwerp hebt gemaakt waar je hart van gaat zingen, dan is het tijd om even uit te rusten! Investeren in kwaliteitsgereedschap kan namelijk het verschil maken voor een succesvolle tuin. Zorg ervoor dat je voor elke taak een geschikt gereedschap hebt; bijvoorbeeld een troffel voor het graven van kleine gaten en een spade voor grotere gaten. Het is ook belangrijk om te investeren in specifiek gereedschap voor het onderhoud van je tuin; zaken als trimmers en snoeiers zijn goede opties. Zorg tenslotte voor handschoenen – specifiek tuinhandschoenen – om je handen te beschermen tegen doornen of andere scherpe voorwerpen tijdens het tuinieren. En heb je al nagedacht over tuinmeubelen online? Wanneer je deze zelf in elkaar wilt zetten, dan is het belangrijk om ook hiervoor passend gereedschap in huis te hebben. Wist je dat je deze zelfs kunt lenen wanneer je het slechts één keer nodig hebt? Wel zo duurzaam!

Tips voor water geven

Water geven lijkt misschien één van de eenvoudigste taken bij het tuinieren, maar er zijn toch enkele tips en trucs die het vermelden waard zijn. De belangrijkste? Geef met mate water en als het kan laat de natuur haar werk doen! Te veel water kan plantenwortels namelijk verdrinken, terwijl te weinig water droogtestress kan veroorzaken – beide kunnen leiden tot ongezonde of zelfs dode planten. Streef naar 1-2 centimeter water per week (afhankelijk van het klimaat). Geef vroeg in de ochtend water, zodat overtollig vocht de tijd heeft om te verdampen voordat de avond valt; dit helpt schimmelgroei in je tuinbedden te voorkomen.

Tot slot…

Tuinieren hoeft niet lastig te zijn – alles wat nodig is, is een beetje planning en onderzoek vooraf! Door rekening te houden met factoren als locatie, benodigd gereedschap en het geven van water voordat je begint met het planten van je droomtuin, ben je goed op weg naar een nieuwe hobby inclusief de bijbehorende groene groene vingers. Dus hup hup hup, open Pinterest, laat je inspireren met wat tuin inspiratie (ook voor het herinrichten van je tuin). Maak een tuinontwerp en zodra je alles in huis hebt; tijd om de handschoenen te pakken en je handen heerlijk in de aarde te zetten. Veel plezier en succes!


Heb je genoten van dit gastblog artikel? En hoe ziet jouw droom tuin eruit? Wij zijn super benieuwd! Ook of je al lentekriebels hebt. Laat je het weten in een reactie? 😀


5 Comments

  1. Leuk artikel! En om eerlijk te zijn “te veel water” dat wist ik niet eens. Nooit geweten dat je ook te veel water kunt geven, ik dacht altijd, dat loopt wel wel in de bodem haha. Weer wat geleerd!

  2. Een tuin(tje) is zo fijn. Ik ben bezig om een klein tuintje te maken, met alleen maar eetbare planten en kruiden.

  3. Heerlijk dat het weer wat beter begint te worden! Ik heb twee ideale tuinen.. een moestuin en een tuin voor de diertjes, waar alles gericht is op insecten en biodiversiteit

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: