Kun jij ook zo genieten van een heerlijke lange en warme douche? Wij wel! Maar helaas is het gezien de huidige energie- en gasprijzen (en natuurlijk ook voor het klimaat) niet heel verstandig meer om de watertemperatuur zo hoog mogelijk in te stellen. Maar er is gelukkig ook een goed en gezond alternatief; koud douchen! In dit gastblog artikel deelt één van onze gastbloggers de belangrijke voordelen van koud douchen.

Heb je een heerlijke douche met fijne douchedeuren en een fijne douchekop? Dan is het verleidelijk dat je hier zo lang mogelijk onder wilt staan. Zoals hierboven al gesteld, is dit vanuit kostentechnisch oogpunt niet ideaal. Ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid is het niet verstandig om lang te douchen.

Het is bovendien niet altijd verstandig om zo warm mogelijk te douchen. De douche verbruikt hierdoor veel meer, terwijl dit ook niet altijd even goed voor je gezondheid is. Kies je er daarentegen voor om koud te douchen? Dan geniet je zeker van meerdere voordelen. In dit blog artikel deel ik er een aantal met je.

Koud douchen is beter voor de huid

Uit onderzoek blijkt dat koud douchen een stuk beter voor de huid is. Dit komt onder meer doordat het koude water huidveroudering efficiënt tegengaat. Je voorkomt hiermee onder meer de vorming van rimpels. Bijkomend voordeel is dat het koude water de doorbloeding verbetert. Dit komt de conditie van je huid ten goede en zorgt ervoor dat je minder last zult hebben van huidproblemen. Maar ook voor je algehele gezondheid doet het wonderen!

Koud douchen versterkt de weerstand

Wist je dat je door koud te douchen ook je weerstand versterkt? Ja, zeker. Door elke dag een paar minuten koud te douchen, maak je je lichaam een stuk sterker. Je bent hierdoor minder gevoelig voor bijvoorbeeld een infectie of virus. Kortom: je wordt minder snel ziek. Met alle dank aan de koude douche.

Koud douchen zorgt voor een sneller herstel

Heb je net gesport? Dan is het ook aan te raden om koud te douchen. Het koude water zorgt namelijk voor een sneller herstel van de spieren waardoor je spierpijn kunt voorkomen. Dit betekent dat je niet alleen pijnbestrijding cadeau krijgt met koud water, maar ook dat je lichaam veel sneller afkoelt door het koude water. Hierdoor wordt ook de vetverbranding geactiveerd en in de warme zomermaanden is het natuurlijk erg fijn dat je je na het sporten direct weer fris en fruitig voelt.

Koud douchen bespaart een hoop geld

Zoals eerder al aangegeven; door koud te douchen, bespaar je ook nog een hele hoop geld. Het is hiervoor wel zaak dat de rest van de douche ook helemaal perfect is. Ben je op dit moment niet tevreden over je douche? Mogelijk is een nieuwe douchewand bestellen dan een aanrader. Of je kunt investeren in een waterbesparende douchekop. Heb je daarnaast je badkamer al praktisch ingedeeld? En is alles naar wens?

Koud douchen geeft je meer energie

Heb je moeite om uit bed te komen zodra de wekker gaat? Zou je de dag eigenlijk energiek willen laten beginnen? Dan kun je maar het beste zo vroeg mogelijk onder een koude douche gaan staan. Want het koude water zorgt namelijk voor een energieboost waar je de rest van de dag profijt van hebt.

Tot slot…

Zo zie je maar! Een koude douche is goed voor je gezondheid, het geeft je letterlijk nieuwe energie en je bespaart geld én je maakt een verstandige duurzame keuze die goed is voor de hele wereld. Hoog tijd voor een koude douche dus 😀 !


Heb je genoten van dit gastblog artikel? En ben jij ook fan van een koude douche? Wij zijn super benieuwd! Laat je het weten in een reactie?


7 Comments

  1. Ik heb het een tijd lang gedaan, koud douchen. Helaas is daar de laatste tijd een beetje de klad in gekomen, maar ik ga het weer oppakken. Ik merk dat ik er een stuk alerter van word!

  2. Linda schrijft ' t op Reply

    Een koude douche vind ik niet fijn, maar ik ga zo het dompelbad in in de sauna

  3. Oeh ja ik kan het dus echt niet. Mijn zoon doucht regelmatig koud. Hij voelt zich daarna gesterkt zegt ie.

  4. Koud douchen heeft zo te lezen erg veel voordelen. Misschien binnekort toch maar eens gaan proberen

  5. Gea Scholtens Reply

    Mijn man heeft het hier ook altijd over. Schijnt inderdaad goed voor je gezondheid te zijn

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: