Karin is 34 jaar en is emigratiecoach. Samen met haar man heeft ze in 4 jaar lang in Amerika gewoond en nadat hij is afgestudeerd is, zijn ze vertrokken naar Singapore waar ze nu alweer 5 jaar met veel liefde wonen en werken. Benieuwd naar hun verhaal en ervaringen inclusief heel veel tips? Lees dan snel verder 😀 !
Naar Amerika om te studeren
In Amerika hebben wij in Durham in de staat North Carolina gewoond. Deze ligt ongeveer halverwege de oostkust. Wij zijn naar Amerika verhuisd omdat mijn man daar wilde studeren. De universiteiten zijn daar erg goed en je hebt de mogelijkheid om een PhD en master ineen te doen. Dat sprak hem wel aan. Toen ik hem leerde kennen ging hij vrij snel op uitwisseling naar Australië. Nadat hij klaar was met het semester hebben we samen rondgereisd en kwam hij met het nieuws dat hij graag in Amerika wilde studeren. Of ik mee wilde? Ik had altijd al in het buitenland willen wonen dus ik heb geen seconde getwijfeld.
We zijn na thuiskomst meteen in actie gekomen. Het solliciteren op universiteiten, wachten op reacties, regelen van visums en papierwerk en het vertrekken heeft uiteindelijk een jaar gekost. Met veel ups en downs. Want het is toch best wel een ding zomaar emigreren en alles achter je laten zonder de hulp van een emigratiecoach. Vooral het alles uitzoeken zonder hulp van de universiteit of anderen was soms best wel een lastige opgave.
Waarom wij voor Singapore kozen om te gaan wonen
In het derde jaar in Amerika begonnen we na te denken, wat willen we hierna. Wonen in het buitenland beviel ons wel en we wilden beiden eigenlijk niet terug naar Nederland. Maar wat dan? Singapore kwam meerdere malen ter sprake en veel vrienden en kennissen waren enthousiast over de stadsstaat.
Na wat online onderzoek vond ik het er ook wel goed uitzien en, alsof het zo moest zijn, ontmoette mijn man een professor van een universiteit in Singapore tijdens een conferentie. Een paar maanden later had hij een baan en maakten we ons klaar voor een nieuw vertrek. We wisten niets van Singapore los van verhalen en wat we op internet lazen. We waren er nog nooit geweest maar besloten de sprong gewoon te wagen. En dat was een hele goede keuze!
Onze mooiste momenten in Singapore en Amerika
We hebben zo veel mooie momenten gehad. In Amerika is denk ik dat het mooiste moment de afstudeerceremonie van mijn man is geweest. Het was zó Amerikaans, net als in de film. Iedereen in zo’n graduation gown en met cap. Buiten op het football field werden inspirerende praatjes gehouden door o.a. de president van de universiteit en Tim Cook (CEO van Apple). Een moment waar je 4 jaar naar toe gewerkt hebt, echt heel bijzonder.
Een mooi moment in Singapore was de eerste blik op het Marina Bay Sands Hotel. Na een week appartementen kijken, papierwerk regelen en onszelf inschrijven in het land, kwamen we in het weekend voor de eerste keer in de Marina Bay. Het bekende hotel wat je overal op internet ziet stond ineens voor me. Dat vond ik bijzonder en confronterend tegelijkertijd omdat ik best struggelde met ons vertrek uit Amerika. Elke keer als ik het zie vind ik het speciaal, ‘ik woon hier gewoon!’ en ben ik super dankbaar dat dat kan.
De grootste verschillen qua emigratie tussen Singapore en Amerika
Als het gaat om praktische zaken is Singapore relatief gemakkelijk. Nog steeds niet makkelijk maar vergeleken met Amerika wel. Amerika is ontzettend moeilijk om binnen te komen (helemaal zonder de hulp van een emigratiecoach). Er zijn zo veel eisen en voorwaarden dat 90% (misschien wel meer) van de mensen geen kans maakt. Veel mensen willen in Amerika wonen maar het is echt pittig. Het gras is er ook echt niet groener als het gaat om voorzieningen zoals gezondheidszorg etc.
De hoeveelheid papierwerk wat we aan moesten vragen voor Amerika was best veel en we zijn ook op meerdere gesprekken geweest op het consulaat. Ook de aanvraag van mijn werkvergunning ging met een hoop papierwerk gepaard en we moesten 3 maanden wachten voordat we iets hoorde.
Het enige vereiste om Singapore in te komen is het hebben van een baan. Daarmee krijg je een visum en kun je er wonen, even kort gezegd. Natuurlijk moet je ook dan papierwerk regelen. En is het zoeken van een baan niet voor elk vakgebied even gemakkelijk. Maar het proces ging voor ons wel veel sneller dan vergeleken met Amerika. Ik denk dat het binnen 6 maanden geregeld was.
In Amerika werkte ik als dierenartsassistente bij het dierenasiel
Ik ben in Nederland opgeleid als audioloog en heb dit werk ook ongeveer twee jaar gedaan voordat we verhuisden. Omdat ik in Amerika met een schone lei kon beginnen, had ik besloten iets anders te zoeken. Ik houd enorm van dieren dus het leek mij goed om daarin iets te zoeken. Ik kwam al snel bij een lokaal dierenasiel terecht en begon daar als vrijwilliger. Eerst wandelen met honden en later binnen de medische afdeling. Nadat ik mijn werkvergunning had ging ik solliciteren bij dierenziekenhuizen, maar dat was toch lastig zonder echte ervaring. Niet veel later kreeg ik een betaalde baan aangeboden bij het dierenasiel als dierenartsassistente. Hier heb ik ruim 3 jaar gewerkt totdat we weer verhuisden.
Werken in Singapore
In Singapore ben ik in eerste instantie hetzelfde gaan doen. Nu kwam ik wel gemakkelijker aan een baan binnen een echte dierenkliniek. De werksfeer is hier echt heel anders en na een paar jaar had ik er even genoeg van. Ik zat niet meer goed op mijn plek. Dit was in dezelfde maand dat covid uitbrak, maart 2020.
Terwijl alles dicht was en wij thuis zaten besloot ik mijn blog naar een nieuw level te brengen. Sinds wij verhuisd zijn hield ik een eigen blog bij met onze ervaringen over wonen in Amerika, Singapore en deelde ik reisblogs. Ondertussen hielp ik regelmatig anderen met hun verhuizing naar het buitenland als emigratiecoach. Daar wilde ik wat meer mee doen! Ik toverde mijn reiswebsite om naar www.ikwilemigreren.nl. Ik richt mij nu volledig op het creëren van een platform waar mensen terecht kunnen voor antwoorden en ondersteun ik klanten op een laagdrempelige manier met hun emigratie als emigratiecoach. Echt heel tof om te doen!
Mijn persoonlijke tips als emigratiecoach voor wanneer je naar Amerika of Singapore wilt emigreren
Ga je verhuizen naar Amerika en zit je in het proces van zaken regelen? Kijk dan echt megagoed naar alle regeltjes voor de aanvraag van bijvoorbeeld papierwerk. Controleer dit nogmaals voordat je iets opstuurt of wanneer je naar het consulaat moet voor een gesprek. Ik had een probleem met de achtergrond van mijn pasfoto omdat de regels binnen een week waren veranderd. Ik moest Amsterdam doorhollen om snel nieuwe foto’s te laten maken binnen 20 minuten voor mijn afspraak bij het consulaat!
Mijn tip om te verhuizen naar Singapore is begin met netwerken. Netwerken is ontzettend belangrijk en vaak de sleutel tot het krijgen van een baan. Gebruik LinkedIn of andere kanalen om met andere professionals in contact te komen. En schakel een emigratiecoach in. Dat scheelt zoveel rompslomp!
Tot slot…
Als je echt serieus de droom hebt om te emigreren, ga er dan voor! Het levert echt zoveel moois op als je het goed aanpakt. Ga niet van de een op andere dag vertrekken, maak van tevoren wel een plan eventueel samen met een emigratiecoach. Wat zijn je wensen en is het mogelijk deze waar te maken in het land of landen waar je naartoe wilt verhuizen? Vaak is het vinden van werk de moeilijkste opdracht. Wees niet bang om te solliciteren en te netwerken. Vooral op Facebook zijn er veel emigratiegroepen te vinden: Stel daar je vragen. Er is altijd iemand die je op weg kan helpen.
Zou jij ook willen emigreren? En heb je een vraag aan emigratiecoach Karin? Deel het gerust hieronder in een reactie. Karin zal ook meelezen om eventuele vragen te beantwoorden.
1 reactie
Hoewel ik geen emigratieplannen heb, heb ik wel een dochter die naar Engeland is geëmigreerd. En ik geniet altijd erg van de verhalen van emigranten. Zo kijk ik bijvoorbeeld altijd graag naar Ik Vertrek.