Maar liefst 9 maanden lang kon ik mij voorbereiden op de bevalling. Ik las boeken, keek naar allerlei programma’s/documentaires en nog veel meer. Maar nergens kon ik informatie vinden over de kraamtijd en het herstel. In dit blog artikel deel ik alles met je wat ik zelf graag vooraf had willen weten en hoe onze kraamtijd eruit heeft gezien. Heel veel leesplezier!
Zo kies je een goed kraamzorgbureau.
Zodra je tot de ontdekking komt dat je in verwachting bent, moet je opeens heel veel dingen gaan regelen, uitzoeken en onderzoeken. Waaronder een goed kraamzorgbureau. Best een hele verantwoordelijkheid!
Uiteindelijk heb ik voor het kiezen van ons kraamzorgbureau gelet op deze punten:
- Wat vindt ik van de naam van het kraamzorgbureau?
- Wat is de reputatie van het kraamzorgbureau?
- Wat voor gevoel krijg ik bij de website?
- Is het kraamzorgbureau gespecialiseerd in borstvoeding?
- Hoe gaat het kraamzorgbureau om met social media?
- Werken er mensen bij het kraamzorgbureau die dol zijn op honden?
En vooral de laatste vraag was voor ons enorm belangrijk omdat we Lily en Jaimy vanaf dag 1 wilde betrekken bij de komst van hun zusje.
Op basis van deze punten bleven er 2 bureaus over waar ik op dat moment een goed gevoel over had. Ik heb ze vervolgens gebeld en de vraag gesteld of er ook kraamverzorgsters werken die dol zijn op honden. Er was 1 kraamzorgbureau die erg lief reageerde op mijn vraag. Die heb ik toen direct uitgekozen.
Achteraf gezien, vooral omdat we bevallen zijn in de coronacrisis (klik hier voor het lezen van ons bevallingsverhaal), hebben we enorm veel geluk gehad. Het kraamzorgbureau dat wij hadden uitgekozen kon de vraag namelijk moeilijk aan waardoor veel nieuwe ouders het moesten doen met online zorg door middel van Skype of minder lange zorg. Wij hebben het geluk gehad dat we echt een geweldige kraamverzorgster kregen (van onze eigen leeftijd), met een ton aan ervaring en die ook nog de gehele duur (+ een dag langer) bij ons kon blijven. Iets wat vooral in deze tijd niet vanzelfsprekend is.
Als ik erop terug kijk en de ervaringen om mij heen hoor, kan ik Kraamzorg Anne trouwens van harte aanbevelen! Dit is een ander kraamzorgbureau dan dat wij zelf hebben gehad, maar bied meer voordelen en fijne cadeaus wanneer je je aanmeld.
Dit is hoe onze kraamtijd eruit zag.
Wanneer de deurbel gaat, ben ik stiekem best gespannen. Het is mijn grootste angst dat we een kraamverzorgster krijgen waar we geen klik mee hebben. Ons eisenpakket was namelijk best wel lang (moet ons vrij laten in het volgen van ons eigen gevoel, vind het oké dat ik zelf voor Lana wil zorgen, moet goed met Lily en Jaimy omgaan, heeft respect voor onze vegan lifestyle, is gespecialiseerd in borstvoeding). Uiteindelijk was het een match made in heaven! We hadden ons geen lievere, betere en leukere kraamverzorgster kunnen wensen! We hebben ons echt zo gesteund en gedragen gevoeld. En dat terwijl de eerste dagen echt enorm eng en spannend waren.
Lana en ik hadden het beide best wel moeilijk door de zware bevalling. Ons meisje was echt op, sliep non-stop en bleef maar afvallen. Ook werd ze de 2de dag zo geel, dat er 4 dagen op rij iemand langs is gekomen om haar waardes te prikken. Dag in dag uit ben ik met onze kraamverzorgende bezig geweest om haar zo snel mogelijk aan te laten komen.
Iedere 3 uur legde ik haar aan de borst en waren we alle drie bezig om haar aan te moedigen om te drinken. Uiteindelijk hebben we op de 4de dag een kolfapparaat gehuurd en ben ik naast live voedingen, ook aan het zorgen dat er iedere 3 uur een flesje klaar staat met vers gekolfde mamamelk.
Naast alle zorgen, waren er ook hele fijne momenten! Zoals het eerste badje (dit moment was echt zoooooo magisch! Lana is net zoals wij dol op water en werd direct helemaal zen), alle aandacht, een schoon huis, fijne gesprekken en zoveel kennisoverdracht. Uiteindelijk heb ik tijdens deze dagen dan ook bijna geen dutje gedaan en stond ik continu ‘AAN’.
Wat ik geleerd heb over borstvoeding geven.
Onze kraamverzorgster was gelukkig gespecialiseerd in borstvoeding en heeft werkelijk alles uit de kast getrokken voor mij en Lana. Ik heb namelijk vanaf dag 1 gezegd dat ik echt borstvoeding wil geven. En eerlijk is eerlijk, ik heb het niet makkelijk gehad. In het ziekenhuis was er namelijk niemand die mij kon helpen met tips en/of adviezen. Dus volgde ik mijn gevoel.
Achteraf gezien heb ik Lana toen al in een goede houding aangelegd maar ik vond het wel heftig dat er vanuit het ziekenhuis geen enkele vorm van steun was. Toen Lana op de couveuse afdeling lag heeft ze zelfs een keer een flesje kunstvoeding gekregen, iets wat ik zag op de beelden toen ik net in bed lag (er hing een camera boven haar bedje die live streamde naar een tv die boven mijn bed hing). Woest was ik! Ik ben zo snel mogelijk naar de afdeling gegaan om de verpleegkundige hierop aan te spreken. Gelukkig werd ik vanaf dat moment iedere keer op tijd geroepen om Lana borstvoeding te geven.
Toen de kraamverzorgende er was had ik al last van stuwing, tepelkloven en pijnlijke plekken. Gelukkig heeft ze daar direct mee kunnen helpen! Zo hielp ze met aanleggen en liet ze allerlei houdingen zien waarin je borstvoeding kunt geven. Dit was zo fijn en waardevol!
Ook heeft ze nog een paar hele waardevolle tips gegeven die ik graag met je deel:
- Om een borstontsteking te voorkomen, is het belangrijk om je borsten goed te masseren onder een zo heet mogelijke douche. Daarna kun je gaan kolven (elektrisch of met de hand). Zorg ervoor dat er nooit schijven of andere harde plekken in je borsten zitten.
- Mocht je moeten gaan kolven, huur dan eerst een kolfapparaat. Kolven kan er namelijk ook voor zorgen dat je overproductie krijgt, met alle gevolgen van dien.
- Als je je productie wilt verhogen begin dan eerst met veel slapen, goed eten en veel drinken.
- Heb je last van tepelkloven of andere wondjes? Loop er dan niet te lang mee. Smeer ze in, voor jezelf maar ook voor de baby.
- Wees jezelf er altijd van bewust dat de baby binnenkrijgt wat jij tot je neemt.
Herstellen van de bevalling: de rauwe werkelijkheid.
Ik had zo gehoopt dat ik 2 uur na de bevalling wel weer pijnvrij en de oude ik zou zijn. Maar jeetje, wat heb ik mij vergist. Hoewel ik een enorm hoge pijngrens heb, moet ik toegeven dat niemand mij hier op had kunnen voorbereiden. Zitten, staan, lopen, liggen; alles deed zeer. Vooral staan. De hechtingen trokken enorm (hier heb ik 5 weken lang last van gehad). Maar eerlijk is eerlijk, ik ben de verloskundige enorm dankbaar.
Samen met de kraamverzorgster heb ik de ‘ravage’ down under op dag 6 met een spiegel bekeken. Ik was direct zo blij en opgelucht! Ik was doodsbang dat een knip gewoon van voor naar achter gebeurt, maar in plaats daarvan wordt het gewoon keurig richting je bil gedaan. Hoewel er een klein littekentje zit, kun je er al bijna niets meer van zien. Pffffoe!
Naast de hechtingen, enorme oververmoeidheid en pijn in mijn baarmoeder, werd ik continu badend in het zweet wakker (hormonen). Super charmant (not). Ook hield ik vocht vast en had ik enorm last van mijn voeten en benen omdat ik veel minder bewoog dan anders. Uiteindelijk heeft dit alles 5 weken geduurd en ben ik nu pijnvrij. Het enigste waar ik wel nog steeds last van heb is mijn nek, schouders en wat vermoeidheid. Maar ik ben ongelofelijk trots op mezelf! Ondanks alle pijn heb ik ons meisje vanaf dag 1 kunnen voeden en verzorgen, groeit ze nu perfect en is ze super happy. Net zoals wij 😀 !
Nog een paar tips..
Mocht je dit blog artikel lezen terwijl je nog moet gaan bevallen; no worries! Ik ga er geen doekjes om winden; het wordt heftig, zwaar en super intens. Maar je kunt dit! De liefde die je van je kleintje ontvangt, geeft je namelijk zoveel energie en kracht. Daarnaast heb ik nog een paar tips voor je;
- Zorg ervoor dat je er niet alleen voor staat. |Ik ben gezegend met de allerliefste man van dit universum, die ook nog eens een geweldige papa blijkt te zijn. Hij heeft mij in de eerste 5 weken dagelijks zoveel mogelijk ontzien door bijvoorbeeld te koken, het huishouden op zich te nemen, door Lana over te nemen zodat ik even lekker lang kan douchen etc. Hierdoor ben ik mij echt gaan beseffen wat een rijkdom het is wanneer je er niet alleen voor staat.
- Je kunt nooit genoeg borstvoedingsthee van Weleda in huis hebben. |Het is heerlijk en werkt echt!
- Doe zoveel mogelijk dutjes. |Vooral wanneer de kraamverzorgster er is, pak je rust. Ik heb dit echt te weinig gedaan, wat niet ten goede is gekomen aan mijn eigen herstel.
- Zorg ervoor dat je niet zelf hoeft te koken. |Ik ben zo blij en dankbaar dat Roy heerlijk kan koken! Ik had er echt niet aan moeten denken om in de keuken te staan. Durf hierin ook echt om hulp te vragen. Een heerlijke voedzame maaltijd is namelijk niet alleen goed voor jezelf maar ook voor je kleintje.
- Doe dagelijks iets in het huishouden. |Beter nog laat het voor je doen, vooral in het begin. Mijn ervaring is wel als je het een dag overslaat, het heel snel rommelig wordt. Vooral door de bergen extra was (en bij ons zijn Lily en Jaimy ook nog eens extreem erg aan het verharen).
- Leef in het moment. |Wanneer je een kleintje hebt, kun je vooraf vrijwel niets meer plannen. En dat is oké. Geef je over aan wat is en geniet van ieder moment!
2 reacties
[…] Onze eerste dagen met Lana: over de kraamtijd en het herstel. […]
[…] Claire schreef op haar blog ook nog een aantal tips om te herstellen na een bevalling. […]