Omdat wij regelmatig reizen en de kinderen al vanaf jong af aan kennis hebben laten maken met de wereldkaart, zit de interesse voor topografie er al goed in. Maar het echte werk moet natuurlijk nog beginnen. En daarom verzamelde ik alvast alle tips die ik kon vinden over hoe je topografie leuk kunt maken voor je kind.
Waarom is topografie belangrijk?
Maar voordat we duiken in de tips, vraag je je misschien af: waarom is topografie eigenlijk belangrijk? Nou, hier komen een paar redenen:
- Het helpt je kind de wereld om zich heen beter te begrijpen.
- Het is handig voor als je kind later veel gaat reizen.
- Het is een goede oefening voor het geheugen en ruimtelijk inzicht.
- En het wordt getoetst. Zo krijg je in België wanneer je thuisonderwijs geeft en in het laatste jaar van het basisonderwijs zit, een examen waarin ook topografie getoetst wordt.
Tips om topografie leuk te maken voor je kind
Maak het visueel
Kinderen zijn vaak visueel ingesteld, dus maak gebruik van kaarten, globes en zelfs video’s om topografie tot leven te brengen. Hang een grote wereldkaart op in de kamer en laat je kind landen en steden aanwijzen.
En ben je al bekend met Smartivity Globe Trotters? Dit is geweldig constructiespeelgoed (heeft ook de prijs voor speelgoed van het jaar 2024 gewonnen!), waarbij je kinderen spelenderwijs topografie kunt leren. Zo is de puzzel rond, in de vorm van een wereldbol. En kun je alles leren over de windrichtingen, geografie en dag tot nacht. De set bestaat uit 327 stukje en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Een enorme aanrader wat mij betreft!
Gebruik geheugensteuntjes
Bedenk samen grappige of opvallende ezelsbruggetjes om landen, hoofdsteden en andere geografische kenmerken te onthouden. Dit kan een grappige associatie zijn, een rijmpje of een visueel beeld. Door deze bruggetjes te maken, wordt het makkelijker voor kinderen om de informatie te onthouden.
Voorbeelden van topografie bruggetjes zijn:
- Italië; in Rome komen dromen uit.
- ABC-Eilanden: Aruba, Bonaire, Curaçao.
- Parijs – Eiffeltoren: Stel je voor dat de Eiffeltoren een grote letter ‘A’ vormt. Dit is de tweede letter van Parijs.
- Amsterdam : Zing een smartlap.
- Londen – Big Ben: Beeld je in dat Big Ben een grote klok is die “Lon-den, Lon-den” tikt.
- En wie kent de TVTAS niet 😛 (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog)?
Maak er een spel van
Er zijn tal van leuke geografische spellen te vinden, zowel bordspellen als online quizzen. Die niet alleen leuk en interessant zijn om alleen te spelen maar ook met vriendjes, vriendinnen en het hele gezin! Dus ben je op zoek naar een leuke activiteit om in jullie vrije tijd te doen? Denk dan ook eens aan een leuk educatief spel! 😀
Een paar aanraders zijn:
Koppel topografie aan interesses
Is je kind gek op dieren? Leer dan over de landen waar zijn favoriete dieren voorkomen. Is je kind sportief aangelegd? Volg samen internationale sportevenementen en ontdek waar ze plaatsvinden. Door topografie te koppelen aan interesses, maak je leren veel leuker. En zul je zien dat het ook niet als een ‘moetje’ gezien wordt.
Duik in de cultuur
Topografie gaat niet alleen over plaatsen, maar ook over de mensen en culturen die er leven. Lees samen boeken, kijk films of probeer gerechten uit verschillende landen. Dit maakt geografie tastbaar en boeiend.
Aan de slag!
Nu ben je gewapend met deze top-tips om topografie te tackelen. Onthoud: het belangrijkste is om het leuk en interactief te houden. Met een beetje creativiteit en enthousiasme maak jij van jouw kind een ware globetrotter.
Veel succes en plezier op jullie geografische avonturen!
Is jouw kind dol op topografie? En hoe maken jullie het samen leuk? Ik ben super benieuwd! Deel je tips ook gerust onderaan dit blog artikel.
1 reactie
Wat een leuke tips. Ik was als klein meisje altijd goed in de Nederlandse topografie omdat ik met mijn ouders veel door Nederland reisde