Over precies een maand is het zover; dan mogen we van start gaan met een adventskalender! Vorig jaar hadden wij een enorm leuk exemplaar met kleine boekjes van de Gruffalo, maar dit jaar wil ik er heel graag zelf één maken voor onze kindjes. Dus ging ik op zoek naar de mooiste adventskalender en bedacht ik leuke en mindful activiteiten om alle 24 dagen te vullen met onze kindjes. En… In dit blog artikel deel ik alles met je! Dus ben je op zoek naar inspiratie? Lees dan snel verder 😀 !

Hoe gebruik je een adventskalender?

De wortels van de adventstijd liggen in het Christendom. Maar tegenwoordig is een adventskalender ook best wel een beetje commercieel geworden. Wat het niet minder leuk maakt! Het idee is dat je de adventskalender op 1 december tevoorschijn tovert en je vanaf deze dag aftelt naar 24 december (kerstavond) toe. Je hebt dus 24 vakjes/luikjes, waar je een leuke presentje (of activiteit) achter kunt verstoppen. Nu zijn er een heleboel prachtige kant en klaar adventskalenders, maar ik wil er heel graag zelf één maken. Dit omdat ik vorig jaar heb gemerkt dat 24 cadeautjes (ook al zijn het boekjes) gewoon veel te veel is. Ook omdat je toewerkt naar dagen waarin kinderen nóg meer cadeautjes krijgen. Hoe leuk is een mindful adventskalender dan die je kunt vullen met activiteiten die een onvergetelijke herinnering achterlaten? Dan is kerst zelf een heerlijke kers op de al verrukkelijke taart.

De mooiste exemplaren.

Eigenlijk is het maken van een eigen adventskalender super duurzaam! Je kunt namelijk een exemplaar kiezen die je ieder jaar opnieuw gebruikt. Wat ook weer een super mooie traditie is! Want stel je voor dat je kindje straks zelf kinderen heeft en met kerst dezelfde adventskalender gebruikt uit zijn of haar eigen kindertijd? SMELT! Ik word daar heel erg blij van! Voor het vinden van de mooiste exemplaren keek ik daarom op Etsy. En ik vond deze 6 adventskalenders waar ik helemaal verliefd op ben geworden;

Mocht je meer informatie willen, dit zijn alle linkjes van links naar rechts; 24 Dagen Sneeuwcabine Kerst Adventskalender, gepersonaliseerde adventskalender, adventskalender houten vrachtwagen, gepersonaliseerde adventskalender, Advent Kalender Dorp en Advent Kalender Boom.

Zelf heb ik dit exemplaar gekocht;

Wat een schatje hé!

De inhoud van onze adventskalender.

Check! De adventskalender is gekocht! Nu nog 24 mindful activiteiten bedenken. Dat vond ik nog best wel lastig. Maar het is gelukt! Er zijn een paar dingen die ik bewust niet op de adventskalender zet omdat ze voor ons vanzelf sprekend zijn. Zoals een mooie boswandeling maken en boekjes (voor)lezen (ik schreef een blog artikel met daarin 11 prachtige en hartverwarmende Kerst en winter prentenboeken mocht je op zoek zijn naar inspiratie). Daarnaast wilde ik onze adventskalender niet te commercieel maken en teveel vullen met cadeautjes. Maar wel met gedenkwaardige en memorabele activiteiten. En dat is gelukt! Dit is de lijst met ideeën die ik bedacht voor onze kindjes;

 • Vandaag gaan we samen een Sinterklaas film kijken.
 • Pepernoten bakken.
 • Vandaag gaan we een dansje voor Sinterklaas instuderen.
 • Een stoomboot knutselen.
 • Vandaag bakken we een taart want Sinterklaas is jarig!
 • Voederslinger maken voor de vogels.
 • Vandaag gaan we samen een kerstfilm kijken.
 • Naar een kerstmarkt.
 • Kerstboom neerzetten en decoreren inclusief de kerstdecoraties een mooi plekje in huis geven.
 • Samen een raamtekening maken.
 • Samen een nieuwe kerstbal kopen in de winkel.
 • Kerstfoto maken voor de kerstkaart.
 • Naar een kerstshow.
 • Broodjes bakken.
 • Een doos vullen met speelgoed en kleertjes die niet meer worden gebruikt, om te doneren.
 • Vandaag gaan we de kerstkaarten schrijven en versturen.
 • Samen een sneeuwpop knutselen.
 • Vandaag gaan we een nieuw kerstboek uitzoeken in de boekenwinkel.
 • Een avondwandeling maken en sterren kijken.
 • Zelf een kerststalletje maken.
 • Schaatsen.
 • Kerstboom ornamenten met zoutdeeg maken.
 • Samen kerstkoekjes bakken.
 • Gingerbread huis maken.

Het fijne van het maken van een eigen adventskalender, is dat je trouwens ook nog altijd cadeautjes/activiteiten kunt omwisselen als dit beter uitkomt bijvoorbeeld wanneer iets weer gerelateerd is.

Tot slot…

En dit was ‘m! Ik ben een paar uur zoet geweest met het schrijven van dit blog artikel en het maken van onze adventskalender. Maar ik ben super blij met het eindresultaat en ben al aan het aftellen naar 1 december 😀 . Kun jij ook niet wachten?


Ga jij dit jaar ook een eigen adventskalender maken? En met welke cadeautjes/activiteiten tel jij af? Heb je daarnaast nog tips en tricks? Ik ben super benieuwd! Deel je het in een reactie? 😀


21 Comments

 1. Ja zo leuk, toen mijn kinderen jonger waren deed een beetje van alles dus soms een lief berichtje/gedichtje, soms een cadeautje, soms een activiteit. En toen ik zelf klein was, was het echt het toppunt van mijn dag. Ik zat al weken van tevoren te wachten op de kalender, en dan elke dag geduldig wachten tot ik ’s avonds het venstertje open mocht maken. In mijn tijd had je ‘gewoon’ plaatjes. Maar mooi dat ik het vond om te zien welk plaatje er tevoorschijn kwam.

 2. Wat een prachtige adventskalender heb je gekocht! En wat een leuk idee om er activiteiten in te doen. Vroeger kocht ik altijd zo’n papieren kalender met chocolaatjes voor de kinderen.

  • Linda schrijft ' t op Reply

   Wat een leuke keuze aan Adventskalenders, de huisjes vind ik sfeervol

 3. Wat een hoop leuke dingen heb je verzonnen voor je adventskalender. Vroeger had ik altijd van die chocolaatjes en die koop ik nu ook voor de kinderen!

 4. Wat super leuk! En wat een hoop activiteiten heb je verzonnen. Ikzelf kreeg vroeger altijd van die chocolaatjes en die krijgen mijn kinderen ook. Maar dit is ook wel erg leuk.

 5. Je ziet ze regelmatig in de winkels liggen maar nog nooit heb ik er eentje in huis gehaald.
  Maar deze zelfgemaakte vind ik echt prachtig en deze zou ik wel kopen of hey, misschien wel zelf proberen te maken. Zo mooi zeg!

 6. Oh ja, hier word ik helemaal blij van. Een eigen adventkalender knutselen lijkt me helemaal leuk. Zeker als er inderdaad allemaal activiteiten uit komen rollen die je samen kunt doen. Leuk idee! Ik ben helemaal geïnspireerd!

 7. Jeetje wat een prachtige adventskalender en wat een ontzettend leuk idee om ‘m te vullen met dit soort activiteiten. Veeeeel leuker dan en kant en klare chocolade- of cadeautjes adventskalender te kopen voor je kind. Diegene in de collage met de mistletoe (?) vind ik ook prachtig. Ik ga daar eens over nadenken. Want Mila wil wel altijd een adventskalender.

 8. Dit is echt een super leuk en origineel idee! Zelf heb ik de advent kalender van de ikea gevuld met chocolade en cadeaubonnen

 9. Je hebt echt een prachtige adventskalender gekocht zeg! Zo schattig <3 Zelf maken vind ik voor mezelf echt te heftig, hahaha, ik ben allang blij dat ik zelf sieraden kan maken voor mijn shop, want dat vind ik soms al best pittig. Dit gaat echt niet lukken. Ik vind het wel heel leuk om het internet af te speuren en zelf een mooie en goedkope adventskalender te kopen en daar dan meerdere jaren duurzamer mee te doen. Ik denk dat ik niet meer zo snel een adventskalender van de Rituals of zo zou kopen. Goed artikel Claire!

 10. Wat een leuk idee is dit! Dit jaar gaat het me niet meer lukken om zoiets te maken (te drukke planning) maar voor volgend jaar houd ik het zeker in mijn achterhoofd.

 11. Ik maakte met de kinderen in de klas wel eens een adventkalender, dat vonden ze altijd erg leuk om te doen. Het is altijd zo’n spannende tijd.

 12. Meestal koop ik er wel eentje, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker, omdat het dan ook een persoonlijk tintje krijgt.

 13. Eigenlijk maak ik elk jaar wel een adventskalender of voor iemand anders of voor mijzelf. Dit jaar is het er vanwege mijn gezondheid niet van gekomen en dat vind ik erg jammer. Ik vind jou adventskalender echt super tof gemaakt.

 14. wij hadden er elk jaar 3 maar ben er maar mee gestopt haha. Zelf maken vind ik wel heel gaaf om te krijgen want zelf ben ik niet zo crea bea 😉

 15. Oh dit vind ik origineel. Activiteiten zijn vele leuker dan cadeautjes. De herinnering er aan vergeten ze nooit.

 16. Zo leuk een adventskalender! Ik heb er nog nooit 1 gemaakt. Heb 3 jongens en dan willen ze natuurlijk allemaal een eigen, das een beetje veel werk haha. Maar wel erg leuk zo’n zelfgemaakte!
  Ik koop altijd een kant en klare met chocolaatjes

 17. Wat een ontzettend tof idee om zelf een adventskalender te maken. Nu te laat mee, maar ik ga hem onthouden voor volgend jaar.

 18. Pingback: Kerst surprise ideeën waar weinig materiaal voor nodig is

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: