Renée Hammersley reist op dit moment samen met haar man en 3 kids in een camper door Portugal heen. Vorig jaar besloten ze Nederland te verlaten om hun intuïtie te volgen. Hun verhaal deelde ze recent op de website van op avontuur met kids (super inspirerend, echt een aanrader om te lezen!). Ze gelooft enorm in practice what you preach en heeft ook een hele interessante training voor kids ontwikkeld die hun helpt om op hun intuïtie te leren vertrouwen. In dit blog artikel deelt ze een aantal van haar tips en oefeningen met ons.  

Intuïtie is weten zonder denken.

Intuïtie is dat onderbuikgevoel dat tot je spreekt. Je weet het van binnen. Sommige mensen beschrijven het als je 6e zintuig. Het woord ‘intuïtie’ is afkomstig uit het Latijns en betekent letterlijk ‘innerlijk zien’. Het gaat voorbij het denken. Het zit ook op een andere plek in je brein dan denken. En ook kids hebben een intuïtie en wij kunnen hun helpen om deze te ontwikkelen.

Het is belangrijk om dagelijks bij je kind in te checken.

Hoe voelt hij of zij zich? Bij kleine kinderen kan je bijvoorbeeld ‘s ochtend checken hoe hun weerbericht staat. Schijnt de zon of is het mistig? Zo leren ze al op jonge leeftijd om te voelen. En als ouders is het de kunst om te luisteren zonder een oordeel te vormen. Alles mag er zijn. Want zo’n weerbericht is een momentopname. Een uur later kan de mist al zijn weggetrokken. Dat is ook belangrijk om mee te geven aan je kind.

Wil een kind iets niet, dwing dan niet om het wel te doen.

Bijvoorbeeld iemand een hand geven of op iemand afstappen. Nee is nee. Laat je kind zelf keuzes maken, zolang dit kan. Zelf keuzes maken is zo belangrijk. Zelf kleding kiezen, zelf kiezen of ze een jas aan doen of niet, kiezen of ze nog meer willen eten of echt vol zitten. En wij als ouders mogen vooral luisteren. Luisteren naar wat onze kinderen ons vertellen, zonder oordeel. En het gevoel niet wegwuiven. Als zij voelen dat ze vol zitten, dwing ze niet om hun bord leeg te eten. Als ze geen jas aan willen, accepteer dit. Ze komen echt wel naar je toe als ze het koud hebben.

Maak samen eens een bodyscan.

Ga het lichaam langs en breng je aandacht op de plek van dat deel van het lichaam. Wat voel je daar? Als een kind het moeilijk vind om te voelen, dan is dat ook oké. Je kan ze bijvoorbeeld een stukje laten rennen en dan stil laten staan en vragen wat ze dan voelen. Klopt het hart sneller, gaat je ademhaling vaker op en neer? Hoe was dat toen ze stilstonden? Wat was het verschil? Zo ervaren ze dat hun lichaam signalen geeft. Net als hun intuïtie.

Een oefening: herken het verschil tussen denken en laten gebeuren.

Houd je adem zo lang mogelijk in. Op een gegeven moment lukt dit niet meer en ga je vanzelf weer ademen. Stel elkaar de vraag: Heb ik daar over nagedacht of gebeurde dat gewoon?

Je zal zien dat dit gewoon gebeurde. Je dacht niet, zo meteen doe ik mijn mond open, dan adem ik in en gaat mijn buik naar voren. Het is iets wat automatisch gebeurt. Zo is het ook met intuïtie. Intuïtie is dat het gewoon gebeurt, zonder verklaarbare reden en zonder dat je er over nadenkt.

Drie verschillende spelletjes.

Waar ligt de bal: zet vier verschillende gekleurde bekers omgekeerd op tafel en verstop een balletje onder één van de bekers. Zeg tegen je kind: “Vraag jezelf af waar ligt de bal.” Dit kan je meerdere keren spelen. En check af en toe eens of het een gevoel was of een gok.

Pak de bal: dit is een spel om met zijn tweeën te doen. Doe een blinddoek om bij je kind. Ga samen op de grond tegenover elkaar zitten. Met de handen van je kind bepaal je samen het speelveld. In dit speelveld leg je steeds een bal neer en geef je de opdracht: Pak de bal.

Laat je kind, intuïtief en in één vloeiende beweging, met één hand de bal pakken. Grijpt je kind de bal, dan prijs je je kind en noem ook zijn of haar naam. “Ja, wat goed, super, cool, geweldig.” Als je kind ernaast grijpt zeg je: “probeer het nog een keer” of “je zit heel erg in de buurt, probeer het nog een keer.” Je kind pakt dan nog een keer op gevoel in één vloeiende beweging de bal. Is het nu goed, prijs je je kind. Anders verplaats je de bal en zeg je ook: “Ik verplaats de bal.” En dan begin je weer met: “Pak de bal.”

LET OP: Je blijft altijd positief, je zegt geen NEE of MIS of FOUT. Er is geen fout! Zie het als een spelletje. Grijpt je kind de bal, dan is dat goed en al de rest is oefening. Het gaat echt om vertrouwen en op een speelse manier oefenen. 

Ra ra ra: Als je samen met je kind naar school fietst, bedenk/voel van te voren hoeveel gele auto’s je tegen komt. Je kan dit ook met rode auto’s doen of blauwe etc. Zo leer je afstemmen op je gevoel en het al weten van wat er komt.

Tot slot…

Mediteren, dansen, braingym oefeningen (waarbij je beide hersenhelften aanspreekt) en het volgen van een intuïtie training en zelf oefenen zijn ook super goede manieren om je kids te helpen om op hun intuïtie te leren vertrouwen.

PS: Wil je Renée beter leren kennen? Neem dan ook een kijkje op haar website reneehammersley.nl.


Vindt jij het ook belangrijk om je kids te helpen om op hun intuïtie te leren vertrouwen? En wat zijn jouw tips en tricks? Heb je daarnaast genoten van dit gastblog artikel geschreven door Renée? Wij zijn super benieuwd! Laat je het weten in een reactie 😀 ?

5 Comments

  1. Ik vind dit een prachtig geschenk om je kind mee te geven als moeder: vertrouwen op zijn of haar intuïtie. Zeker omdat het iets is waar ik zelf ook nog wel eens mee worstel.

  2. Wat tof! Toen ik opgroeide moest ik juist afleren naar mijn intuitie te luisteren, want logisch denken zou het enige zijn wat echt meetbaar en geldig is. Vervolgens moest ik het weer aanleren. Heel fijn als dit verschuift en wie weet wordt het ooit een onderdeel op school. Zou echt handig zijn.

  3. Ja, ik vind dit erg belangrijk! Als ik ooit kinderen mag krijgen wil ik ze dit dan ook zeker meegeven.

  4. Linda Meester Reply

    Ik heb het eigenlijk zo uitdrukkelijk nooit gedaan. Het gaat een beetje vanzelf

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: