Daantje food & drinks is een enorm leuke vegan hotspot in Dordrecht waar ik al heel lang heen wil gaan. Helaas is het er nog niet van gekomen maar… Ik heb wel de eigenaresse Daniëlle Vol-van der Holst, beter bekend als Daantje, mogen interviewen. In dit interview deelt ze het succes geheim van haar vegan lunchroom/restaurant, wie haar inspireert, een prachtig gedicht en nog veel meer. Ik wens je heel veel lees plezier toe!

 

Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?

Klanten die tevreden en blij zijn, enthousiast of zelfs geïnspireerd raken. De leuke mensen met wie ik werk in de zaak. Het geeft energie als je mensen raakt en dat maakt dat de dagelijkse gang van minder leuke dingen, zoals de administratie, minder vervelend zijn.

 

Mijn rituelen? Op doordeweekse dagen mijn jongste zoon naar school toe brengen, regelmatig op de fiets, dat is kwaliteit-tijd, heerlijk! Verder kijk ik regelmatig tv om mijn hoofd te legen. Mijn favoriete tv-programma’s zijn Bar Rescue, Familiediner, Opgelicht, Gordon Ramsey die hotels redt, etc. Ook ondanks dat er veel vleesgerechten gemaakt worden in een aantal van die programma’s. Op zo’n moment zet ik het knopje even uit (figuurlijk) of kijk ik even niet…

 

 

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?

Ik ben op 1 april 2015 vegan geworden, omdat ik mij te pletter ben geschrokken van de melkindustrie. Op die datum deed ik mee aan de VeganChallenge.

 

Mijn man Timothy van der Holst is al sinds zijn tienerjaren vegetarisch. Ik ben als tiener 2 jaar vegetarisch geweest en toen toch weer geswitcht naar vlees. Toen ik Tim 16 jaar geleden leerde kennen was ik flexitariër en ging ik steeds minder vlees eten, mede omdat dubbel koken niet prettig is. Pas eind 2014 werd ik wakker… Toen ik hoorde dat er antibiotica in kip zit, vielen alle kwartjes in één keer. Ik ben voor de kerst, direct gestopt met vlees en vis. Tim en ik zijn toen samen allerlei documentaires gaan kijken waaronder Cowspiracy. En die heeft ons getriggerd om vegan te worden. We zijn beiden enorm geschrokken van de impact die de melkindustrie heeft op het milieu. Daarna leerde we enorm veel andere vegans kennen via Facebook. Waaronder Erin Janus met haar geweldige korte filmpjes, Gary Yourovski en Earthling Ed. Heel veel mooie mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Op 6 mei zouden we ons vegetarische lunchroom openen, maar dat werd dus onze vegan lunchroom. Want als je eenmaal de knop omzet, dan wil je ook geen geld gaan verdienen aan al dat leed….

 

Waar ik tegenaan liep/ loop zijn de mensen om mij heen die mij enorm dierbaar zijn, waar ik vreselijk veel van houd, maar die deze stap (nog) niet willen zetten, ondanks dat ze weten hoe het zit. Dat geeft heel vaak een dubbel gevoel. Het is ook lastig om je positie opnieuw te bepalen; wat vindt je wel oké en wat niet? Mijn man en ik eten bijvoorbeeld niet meer mee met het kerstdiner bij mijn familie, maar komen pas daarna met allerlei lekkere vegan taartjes. Op die manier voorkom je awkward momenten.

 

Aanbevelen: Go Vegan! Het maakt je rijker en sterker en blijer. Daarnaast kom je erachter dat de meeste vegans vegan gegaan zijn vanuit compassie, wat maakt dat je over het algemeen met geweldig lieve mensen te maken hebt die hun hart op de goede plek hebben. Dat is een verademing.

 

Wat je dan dus niet moet doen is denken dat non-vegan vrienden en familie op hetzelfde punt zitten als jij en er hetzelfde over denken. Iedereen heeft zijn eigen pad en niet iedereen is waar jij bent. Dat is dus een uitdaging. Ik vind wel dat je gewoon respectvol moet zijn naar iedereen toe; het is niet niks waarvoor je kiest namelijk en dat kan de nodige frictie opleveren aan beide kanten. Daar moet je dus een goede weg in vinden.

 

 

Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?

Ik kan een heleboel schappen overslaan, heerlijk! Ik ben dus veel sneller klaar. Daarnaast is het hebben van een restaurant erg prettig, omdat je minder privéboodschappen nodig hebt.

 

 

Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?

Jazeker!! Ik ben een aantal vriendinnen kwijtgeraakt omdat we anders over dingen denken. Gelukkig zijn er ook een aantal vriendschappen versterkt door het hele proces. Dat heeft te maken met de keuze om voor een vegan lifestyle te gaan, maar ook voor de keuze om een eigen restaurant te beginnen, wat enorm veel tijd opslokt. Je leert je vrienden kennen, zeggen ze en dat is wel een beetje waar. Daarnaast heb ik heel veel lieve nieuwe mensen leren kennen die ik ondertussen ook weer vrienden mag noemen, heel fijn!

 

Wat betreft familie is het even zoeken naar de nieuwe verhoudingen. Het is voor non-vegan familieleden soms heel lastig om met ons om te gaan en andersom. Je moet echt je positie ten opzichte van elkaar opnieuw bepalen. Soms duurt dat even, maar op een gegeven moment is het allemaal weer ‘gewoon’, maar dan anders, haha.

 

 

Je bent de oprichter van Daantje food & drinks, hoe is het idee hiervoor ontstaan?

Zoals al eerder aangegeven zouden we eerst een vegetarisch restaurant worden, maar heeft Cowspiracy ons hierin de schop gegeven die we nodig hadden. Voor ons geen dierenleed in de zaak!

 

 

Kun je wat meer over het menu vertellen?

We zijn begonnen als lunchroom. We hebben een 12-uurtje (de gehele dag te bestellen trouwens) met een soep van de week en dan een broodje of wrap met beleg naar keuze bijvoorbeeld een tofu ‘ei’ salade of homemade hummus (where the heart is)! Daarnaast kunnen mensen ook gaan voor een warme lunch met bijvoorbeeld onze BLT (Bacon -van tempe-; Lettuce and Tomato) of onze Jean Genie-een mozzarella, gemaakt van sojayoghurt en pesto panini.

 

 

Wat is jouw persoonlijke favoriet op de kaart?

De BLT op dit moment, zo heerlijk!!

 

 

Naast geweldig eten, organiseer je ook lezingen en workshops. Kun je hier wat meer over vertellen?

Wij geven workshops en lezingen om zoveel mogelijk informatie de wereld in te krijgen, meestal gelinkt aan het veganisme. Zo geven wij bijvoorbeeld een workshop ‘geen kaas van gegeten’ en  ‘plantjes koken voor je ouders’ (kinder kook workshop) en een basisworkshop over veganistisch koken.

 

 

Daarnaast hebben we al vele mooie mensen mogen ontvangen die lezingen gaven zoals Lisette Kreischer, Dos en Bertie Winkel, Cilla Voogd-Zwarts en Tom Zwarts, Robin Schaper en Lisa Steltenpool. Ook delen wij muziek op de zaterdagmiddag. Gewoon voor de gezelligheid!

 

Wat zijn de 3 mooiste reacties die je ooit van klanten hebt ontvangen?

 • “Dit is een walhalla!’’
 • “Ik heb voor het eerst keuzestress…”
 • “ Waarom begin je niet een zaak bij ons in …Breda, Amersfoort, Utrecht, etc … “

Allemaal super lieve complimenten, echt heel fijn!

 

 

Heb je tips voor iedereen die ook heel graag een vegan lunchroom of restaurant wil openen?

Gewoon doen! Niet over nadenken, want concurrentie bestaat niet en er is geen planeet B.

 

 

Wat maakt Daantje food & drinks zo succesvol?

Ik denk omdat we laagdrempelig zijn en niet met de vinger wijzen naar mensen die geen vegan lifestyle hebben, want … daar was ik ook 3 jaar geleden… En omdat het gewoon heel lekker en gezellig is bij ons.

 

 

Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?

Ik kan een heel rijtje mensen noemen die mij geraakt hebben, maar bovenaan staat nu mijn man, die mij geleerd heeft door te zetten en te geloven in mezelf. Daar vlak onder staat Earthling Ed, die mij geleerd heeft dat je achter je idealen moet blijven staan en je niet van je stuk moet laten brengen, omdat je iets vertelt wat waar is en waar de algemene opinie juist in moet veranderen. Hij doet dit op zo’n fantastisch rustige manier…

 

Andere mensen die mij inspireren zijn: Dos & Bertie Winkel, de Jongens op ’t Zand, Gary Yourovski, Melanie Joy, Erin Janus, Marc en Lothar van Melief, Lisette Kreischer en Esther Ouwehand.

 

 

Heb je tips, do’s en don’ts voor mensen die graag willen overstappen naar een veganistische lifestyle?

Blijf bij jezelf, volg je hart. Laat je niet van je stuk brengen en probeer mensen nooit te overtuigen als ze overduidelijk niet toe zijn aan jouw verhaal, want dan ben jij ineens de extreme… Wees overtuigd dat wat jij doet jouw bewuste keuze is en als anderen daar ‘last’ van hebben, dat dat volledig bij hen ligt, niet bij jou.

 

 

Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?

Ik droom van een wereld waarin de omnivoor de uitzondering is en we ons met elkaar realiseren hoe raar het is dat we ooit dierlijke producten hebben gegeten en dieren gebruikt en misbruikt hebben voor ons eigen ‘genot’.

 

Ik sta open voor elke vorm van samenwerking. Daar ben ik voortdurend naar op zoek. Soms succesvol, soms een leerzame ervaring, soms pech, maar je leert altijd weer nieuwe mensen kennen met mooie overtuigingen en dat maakt je rijk.

 

 

Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?

 1. Iedereen (wij, menselijke dieren) eet volledig plantaardig.
 2. We leven met dieren samen met respect naar elkaars leefgebied.
 3. Door onze compassie voor de zwaksten in de samenleving (de dieren) is er ook geen plek meer voor racisme, speciecisme, homohaat en oorlog.

 

Ben je gelukkig?

Ja!

 

 

Wat is jouw definitie van succes?

Als het je lukt om een zaadje te planten bij de ander is dat succes.

 

 

Gedeeld: een prachtig gedicht

Ik heb een prachtig gedicht van een Amerikaans meisje gevonden op Facebook dat bij ons op het toilet hangt en dat wil ik wel graag delen. Het geeft zo goed de essentie weer van wat vegan is…:

 

It isn’t a trend, no, it isn’t a “phase”.

It’s not for attention, no, it’s not for praise.

It’s not for yourself, and it’s not for your friends.

It’s not for your family, it’s for making amends.

 

It isn’t a joke, no, it isn’t a cult.

It is stopping the knife, that is pressed to the throat.

It isn’t a game, no, it isn’t for fun.

It is taking the deer, away from the gun.

 

It’s stopping the chicks, from being ground up alive.

It’s leaving the bees, alone with their hive
It’s letting the animals, free from the zoo.

It’s fighting for something that’s bigger than you.

 

It’s saving the cow, from the chains and the straps.

It’s saving the horse, from weight breaking her back.
It’s allowing the calf, to nurse from his mum.

It is keeping the fur on the body it’s from.

 

It is letting the whales, swim wild and free.

It is letting the pigs play in mud, happily.
It isn’t a diet. It isn’t for show.

It’s a lifetime decision you make once you know.

 

It’s about compassion, it’s about purest love.

It is treating all equal; none below, none above.
It is valuing life, in all living beings.

It’s refusing to harm them, by any means.

 

It’s acknowledging fear, it’s acknowledging pain.

It’s refusing to support all of that again.
It’s about opened eyes. It’s about opened minds.

It’s about opened hearts, it’s about being kind.

 

It’s about saving lives, it’s about letting live.

It is stopping the “TAKE”, and starting to GIVE.

 

Embrace compassion. It’s what vegan is.

 

Shannalee Buchanan

 

 

[separator]

 

 

2 Comments

 1. Zo mooi om te lezen wat zo bij Daantje past.
  Dit IS Daantje ! Prachtig mens en haar plek ( met haar lieve medewerkers ) een zalige plek voor een thuis-gevoel.
  Wanneer je er nog niet geweest bent, ga zeker eens langs. Het zal je verrassen !

 2. Hello ,

  I saw your tweet about animals and thought I will check your website. I like it!

  I love pets. I have two beautiful thai cats called Tammy(female) and Yommo(male). Yommo is 1 year older than Tommy. He acts like a bigger brother for her. 🙂
  I have even created an Instagram account for them ( https://www.instagram.com/tayo_home/ ) and probably soon they will have more followers than me (kinda funny).

  I wanted to subscribe to your newsletter, but I couldn’t find it. Do you have it?

  Keep up the good work on your blog.

  Regards
  Wiki

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: