Ze is nu voor een jaar in Nederland om geld te verdienen zodat zij en haar vriend een eco-project kunnen opzetten in Portugal. Maak kennis met blogger, Iris Overgaauw! Zij schrijft op ‘The sea is my cup of tea’ en is daarnaast de oprichter van de Facebook groep ‘Groene Bloggers Nederland’. Heel veel leesplezier!

Wat geeft jou energie? Hoe verwerk je dit in dagelijkse activiteiten? Wat zijn jouw rituelen?

Ik krijg enorm veel energie van duurzaam leven. Er zijn weinig dingen die me zo enthousiast maken als goed doen voor mezelf, een ander en de planeet. De wereld een stukje mooier maken.  Dat doe ik door goed voor mezelf te zorgen met een dagelijkse yogasessie, biologisch en plantaardig eten en door al mijn dagelijkse keuzes bewust te maken. Ik ga voor fair fashion, koop zoveel mogelijk plasticvrij en ben mij bewust van mijn kracht als consument. Jij stemt op het bedrijf waar je bij koopt en jij hebt dus de kracht om het systeem te beïnvloeden.

 

Ik ben heel lang op reis geweest en ben momenteel voor een jaar in Nederland om geld te sparen voor mijn droom: een eco-project opzetten in Portugal. Het koopproces is in gang gezet en het is nu afwachten (en geld verdienen!). Ik kijk elke dag even naar dit mooie plaatje van ons land en geniet van het blije gevoel dat ik krijg als ik mij indenk dat ik er al woon!

 

Wanneer en waarom ben je veganistisch geworden? Hoe heeft jouw reis eruit gezien, waar liep je tegenaan en wat kun je aanbevelen of juist niet?

Ik ben mijn hele leven on- en off vegetariër geweest en worstelde enorm met mijn gezondheid als gevolg van prikkelbaar darm syndroom. Ik dacht dat vegetarisch eten en gezond zijn niet samen gingen omdat ik ernstige bloedarmoede had. Echter ben ik nu al meer dan twee jaar veganist en is mijn ijzer juist daardoor weer helemaal op peil, vanwege alle groenten en volkoren producten. Ook zijn al mijn (darm)klachten volledig verdwenen. Wat mij aanzette langzaamaan over te stappen naar een veganistisch dieet was onder andere het boek The Beauty Detox Solution van Kimberley Sneyder, waarin mij ineens heel duidelijk werd dat veganisme helemaal niet zo extreem is. Ook ging ik mij toen verdiepen in de milieugevolgen van de bio-industrie. Hoe de voedselverdeling is geregeld in de wereld en hoeveel uitstoot deze sector levert (meer dan al het reisverkeer bij elkaar!). Toen ik later de documentaire Earthlings keek begreep ik dat het minstens net zo belangrijk is om plantaardig te eten voor de dieren.

 

 

Hoe ziet boodschappen doen er voor jou uit?

Sinds kort is mijn boodschappenroutine enorm veranderd! De meiden van de zero-waste blog Emma+John hebben mij daarbij enorm geïnspireerd. Ik fiets nu twee keer per week naar de biologische boerderij bij mij in de buurt. Daar staat De Weilandwinkel, waar ik al mijn groente en fruit biologisch, verpakkingsvrij en heel erg lekker kan kopen. Ik bestel mijn bulk producten (granen, rijst, pasta, bonen, noten & dergelijke) online. Kruiden haal ik in mijn eigen potjes bij de lokale kruidenier. Niet dat het altijd lukt om alles verpakkingsvrij te kopen, zo af en toe als er een snelle boodschap gedaan moet worden of het echt een enorm prijsverschil is, kies ik toch voor plastic. Maar er komt al wel 90% minder plastic binnen met de boodschappen. Bovendien vind ik het ook heel erg fijn om structuur te hebben: ik weet altijd wat er in huis is, het bespaart tijd én geld!

 

 

Heeft jouw keuze voor het veganisme ook invloed gehad op het leven van de mensen en dieren om je heen?

Ik heb mijn keuze voor plantaardig eten nooit aan de grote klok gehangen, maar de mensen om mij heen zijn natuurlijk wel op de hoogte van mijn keuzes. Ik werd volledig veganist toen ik op reis was in Indonesië en Sri Lanka. Mijn ouders en zusje zijn inmiddels wel vegetariër geworden en mijn vriend eet net als ik, helemaal plantaardig. Hoewel ik twee jaar geleden een vreemde eend in de bijt was, zijn er nu toch al veel vriendinnen die de veganistische levensstijl ook een kans geven. Ik krijg daar heel veel energie van!

 

 

Wie is jouw grootste voorbeeld en wat is de belangrijkste les die je van hem of haar hebt geleerd?

Moeilijk! Er zijn zoveel verschillende mensen die mij op een bepaalde manier hebben geïnspireerd op verschillende vlakken in mijn leven. Mijn vriend bijvoorbeeld is echt een enorme optimist en ziet overal kansen en mogelijkheden, wat ik zo ontzettend knap vind. Dus hij is een enorme inspirator voor mij. Maar als het gaat om mensen die ik niet persoonlijk ken, ga ik voor Jack Johnson. Niet alleen een geweldige muzikant en surfer, hij zet zich ook in voor een duurzamere wereld. Echt een inspiratie voor mij. Bovendien ben ik door hem gaan surfen en gitaarspelen en heb ik dankzij Jack Johnson ook mijn vriend ontmoet. Dat klinkt heel bizar, maar ik zal het even toelichten: mijn vriend en ik kennen elkaar via Tinder en eigenlijk maak ik geen afspraakjes via Tinder. Maar toen bleek dat de songtekst ‘don’t let your dreams be dreams’ van Jack Johnson heel belangrijk was voor ons allebei (ik had deze quote gegraveerd staan op mijn iPod en mijn vriend had dezelfde quote aan de muur van zijn fietsenwinkel hangen) wist ik dat ik hem moest ontmoeten! Ik ben bij hem langsgegaan en eigenlijk nooit weggegaan. Dat is nu meer dan twee jaar geleden.

 

 

Hoe is het idee voor je blog, The sea is my cup of tea, ontstaan en wat maakt jou als blogger uniek?

Ik ontdekte dat ik anders wilde gaan leven en vond destijds enorm veel inspiratie op het platform van Moderne Hippies. Moderne Hippie Lauri schreef toen zo’n krachtig stuk dat voor mij heel veel heeft betekend. Ik wist dat ik beter voor mezelf wilde gaan zorgen, anders wilde gaan eten en leven. Omdat ik een manier zocht om die zoektocht naar een andere levensstijl te delen ben ik mijn blog gestart. Dat heeft door de jaren heen vorm gekregen en is uiteindelijk uitgegroeid naar mijn platform voor een natuurlijke, duurzame en reislustige levensstijl.

 

 

Je bent de oprichter van de Facebook groep: Groene Bloggers Nederland. Hoe is het idee hiervoor ontstaan en wat is je ambitie?

Er was nog niets vergelijkbaars te vinden en het leek mij enorm inspirerend om met mensen in contact te komen die er dezelfde levensstijl op nahouden én een voorliefde hebben voor schrijven. Ik ben super blij dat ik de stap ook echt heb gezet, want het is een hele leerzame, lieve en actieve groep geworden! Het zou geweldig zijn als we regelmatig meet-ups kunnen organiseren om ideeën te delen en positieve energie op te doen.

 

 

Heb je tips voor iedereen die meer zou willen reizen en de ambitie heeft om te emigreren?

Toen ik voor het eerst op reis ging was ik zo ongelofelijk bang! Tijdens mijn reis naar Nepal brak mij het angstzweet uit en ik heb de hele vlucht gedacht: als ik aankom, stap ik meteen in het eerstvolgende vliegtuig terug. Maar dat deed ik niet: ik ben gebleven en heb na het wegebben van mijn cultuurshock zo genoten van de prachtige reis, de mensen en de nieuwe ervaringen. Ik heb het idee dat ik sindsdien niet meer bang ben, ik heb mezelf toen zo uit mijn comfortzone gepusht en het overleefd, nu kan ik alles haha. Overigens, als het gaat om een tip, behalve dus ‘gewoon doen’, raad ik aan om eerst eens aan het (alleen) reizen te proeven door wat dichter bij huis te reizen. Binnen Europa bijvoorbeeld, waar er minder sprake is van extreme cultuurverschillen. Mijn reis naar Cornwall bijvoorbeeld was een enorm warm bad en een kennismaking met het backpacker levensstijltje. Ik denk dat als je de ambitie hebt om ook echt in het buitenland te wonen, je vanzelf tegen die plek aanloopt waar je weet ‘hier wil ik wonen’. Als je maar lang genoeg op reis bent! Ik had dat gevoel, en mijn vriend gelukkig ook, toen we op de grens van de Algarve met Alentejo in de middle of nowhere belandden op een eco-camping. Ik kon daar echt weer ademen en genoot enorm van het offline zijn en simpel leven.

 

 

Wat betekent surfen voor jou?

Surfen is voor mij altijd een combinatie van vrijheid en frustratie geweest. Juist dankzij die frustratie en de onvoorspelbaarheid van moeder natuur, kun je pas echt genieten van het gevoel van vrijheid. Je hebt de zee nooit onder controle dus je kunt je beter aan haar overgeven dan je blijven verzetten.

 

 

Heb je tips, do’s en don’ts voor mensen die graag willen overstappen naar een vegetarische of veganistische lifestyle?

Duizenden! Maar de belangrijkste is denk ik wel dat veel mensen die overstappen niet beseffen dat ze te weinig eten en zich daardoor slap voelen. Vlees is heel calorierijk en je hoeft er dus in volume veel minder van te eten dan van groenten, fruit, bonen, noten en volkoren granen bijvoorbeeld. Ik geloof niet in vleesvervangers, maar om je met een vegan lifestyle super fit te voelen is het belangrijk dat je meer eet. Ik eet enorm veel, meestal rond de 2500 calorieën, met mijn 161 centimeter. En in tegenstelling tot voor ik veganistisch ging eten, kom ik daar helemaal niet van aan. Heerlijk vind ik het! Ook zou ik voor nieuwe vegetariërs en veganisten als tip geven om veel documentaires te kijken en boeken te lezen, zodat je weet wat je motivatie is en hoe je moet reageren op anderen die misschien met (kritische) vragen zitten. Ik raad onder andere de documentaires Food choices, Cowspiracy en Earthlings aan, en de boeken Het Hormoon Geheim van Crispijn Hartzema, The 80/10/10 Diet van Douglas Graham en The sunfood diet succes system van David Wolfe. En het boek dat ik eerder noemde, The Beauty Detox Solution van Kimberley Sneyder.

 

 

Waar droom je over? Zijn er samenwerkingen waar je op zoek naar bent of open voor staat?

Ik ben momenteel hard aan de weg aan het timmeren om mijn eco-project in Portugal te beginnen volgend jaar. Het is heel belangrijk dat we dit jaar voldoende geld sparen. Mijn ambitie is om een fulltime inkomen te creëren met freelance tekstschrijven in de duurzame niche. Momenteel doe ik er nog wat andere klussen bij (wel locatie-onafhankelijk gelukkig!). Dus alle merken, bedrijven en initiatieven die op zoek zijn naar een copywriter met een duurzame visie: hier ben ik!

 

 

Stel je mag 3 wensen doen. Welke zouden dit zijn en waarom?

Ik doe niet echt aan wensen of goede voornemens. Ik ben meer van het stellen van haalbare- doch ambitieuze – doelen. Ik hoop dat iedereen dat voor zichzelf doet en er ook echt naartoe werkt. Zoals ik eerder al noemde, mijn motto is ‘don’t let your dreams be dreams’. Vind uit wat het is waar jouw hart een sprongetje door maakt en ga daarvoor. Voor de volle 100%. Mijn droom is het opstarten van een eco-project in Zuid-Portugal en onze reis is nog maar net begonnen. Ik ben zo benieuwd waar ik over vijf jaar sta.

 

Ben je gelukkig?

Hoewel ik op het moment even pauze heb van mijn reizen en vooral keihard aan het werk ben, voel ik mij toch heel erg gelukkig. Ik heb een heel duidelijk doel, weet wat ik wil en welke mensen ik graag om mij heen heb. Ik heb een heleboel positieve mensen in mijn leven op het moment!

 

 

Wat is jouw definitie van succes?

Het zelf bepalen van jouw definitie van succes. Ik denk dat als iedereen dit doet, niemand meer ongelukkig of ontevreden hoeft te zijn. Zo zou ik nooit gelukkig worden van een duur huis, luxe auto, all-inclusive vakanties of een goedbetaalde baan in de sales, bijvoorbeeld. Wat mij gelukkig maakt is simpel leven. Buiten zijn. Natuur. Zelf mijn groenten verbouwen. Creatieve therapie.  Surfen. Reizen. Mensen verbinden.

 

 

Gedeeld: Initiatieven, merken of inspirerende personen op het gebied van duurzaamheid en natuurlijk leven.

Mijn aanraders van dit moment zijn:

 

[separator]

 

5 Comments

  1. Wat een geweldig interview met Iris! Ik vind haar blog en persoonlijkheid zo leuk. Super tof dat ze zo hard werkt aan haar droom. Dat vind ik zo inspirerend. En haar definitie van succes vind ik heel tof.

  2. Wat een leuk interview – zo leuk om de verhalen van andere groene bloggers te lezen! Keep them coming 😉

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: