De eerste (Hatha) yogales die ik volgde zal ik nooit vergeten. Het was in 2010 na een heftige periode en ik verder van mezelf verwijderd was dan ooit tevoren. Ik zag het als een reddingsboei en een manier om weer terug in mijn lichaam te keren. En dat lukte. Inmiddels beoefen ik alweer 12 jaar yoga en heb ik heel veel verschillende vormen uitgeprobeerd en geef ik zelf ook yoga nidra. In dit blog artikel heb ik alle verschillende yoga vormen voor je verzameld inclusief uitleg. En ik mag nog iets heel erg moois met je delen. Van Annemieke van Salland Yoga mag ik namelijk een prachtige zachte diervriendelijke wollen yoga mat weggeven t.w.v. €99! Mag ik jou hier blij mee maken?

Wat yoga voor mij betekent.

Yoga betekent voor mij heel veel; het is thuiskomen, loslaten, stilstaan, bewegen, allesomvattend en nietszeggend. En ik kan het iedereen aanraden! Op dit moment staat mijn eigen practice alweer even stil. Maar ik wil het zo snel mogelijk weer oppakken (ook omdat ik een fitte mindful mama wil zijn). Mijn favoriete yoga vormen zijn Hatha, Aerial, Kundalini, Tantra, Bikram en uiteraard yoga voor kinderen. Wist je dat ik zelf ook al jaren yoga nidra les geef? Ik ben op dit moment ook druk bezig met het maken van een online Kintsugi programma waarin dit terugkomt. Dus… To be continued 😀 .

Dit zijn de verschillende yoga vormen.

Er zijn heel veel verschillende yoga vormen. En eigenlijk teveel om op te noemen. In dit overzicht heb ik er 14 voor je op een rij gezet. Maar daarbij ontbreken er ook nog een aantal. Waaronder bijvoorbeeld yoga voor kinderen en jongeren, stoel yoga, deugden yoga, zwangerschapsyoga, hormoonyoga en pilates. Wie weet dat ik deze binnenkort ook nog eens in een overzicht zet. Maar voor nu zijn dit de 14 populairste yoga vormen in Nederland.

Yoga Nidra

Op de eerste plaats natuurlijk de yogavorm waarin ik zelf ook lesgeef; Yoga Nidra. Ook wel de slaap van de yogi’s genoemd. Dit is een yoga vorm waarbij je gewoon lekker op de mat ligt (in Savasana houding) en je je mee op reis laat nemen door je docent. Het is een soort meditatie waarbij je de wakkere staat verlaat, voorbij droomstaat gaat en naar diepe slaap reist, terwijl je wakker blijft. Het is magisch!

Hatha yoga

Hatha yoga is voor mij de basis en waar alles mee begon. Het meditatieve aspect staat centraal net zoals de rustige flow waarbij voelen centraal staat. Je hebt binnen Hatha yoga verschillende asana’s (houdingen), pranayama’s (ademhalingsoefeningen) en meditaties. Dit alles kan in een bepaalde flow worden aangeboden maar ook als een op zichzelf staande serie.

Ashtanga yoga

Een Ashtanga yogales is heel gevarieerd in intensiteit en dynamiek, en daarmee een stuk pittiger dan een Hatha yogales. Binnen Ashtanga yoga wordt aandacht besteed aan deugdzaamheid, reinheid (van lichaam en geest), asana’s, ademhaling, zintuiglijke controle, concentratie en meditatie. Met als uiteindelijke doel; overgave en geluk.

Vinyasa yoga

Vinyasa yoga is een erg dynamische vorm van yoga, waarbij je diverse houdingen in series achter elkaar uitvoert. Het is fysiek erg intensief. Perfect geschikt dus wanneer je fit(ter) wilt worden.

Bikram yoga

Bikram yoga wordt ook wel hot yoga genoemd. Het wordt namelijk gegeven in een ruimte waar het 38 tot 40° graden Celsius is. Dit stimuleert de bloedsomloop en vergroot de fysieke mogelijkheden. Bikram yoga is een goede vorm van yoga om sneller soepel te worden en om blessures te verhelpen of juist te voorkomen. Het is een soort yoga die veel van je lichaam vraagt. Zo moet je je ademhaling onder controle houden en zweet je flink.

Power yoga

Bij power yoga ligt de nadruk veel meer op de fysieke kant van de yoga, deze vorm wordt dan ook vaak in sportscholen gegeven. Alle oefeningen worden in een hoog tempo uitgevoerd, waardoor je conditie, kracht en flexibiliteit verbetert en je calorieën verbrand. De mentale kant van yoga wordt hier vrijwel niet behandeld.

Kundalini yoga

Kundalini staat voor de levensenergie die in het lichaam aanwezig is en door yoga-oefeningen kan worden geactiveerd en versterkt. Het is een helende energie die je in balans kan brengen en het bewustzijn verruimt. In een Kundalini yogales worden dynamische lichaamsoefeningen gecombineerd met krachtige ademtechnieken, mantra’s (helende klanken) en meditaties.

Yin yoga

Yin yoga is een rustige yogavorm die geïnspireerd is op de vrouwelijke, intuïtieve en rustige maanenergie. De diversen houdingen worden lang aangehouden (soms wel 5 minuten), waardoor je je spieren versterkt en je bindweefsel en gewrichten versoepelt. Het is heel geschikt voor mensen die veel zitten, omdat je je rug en bekken minder belast en meer bezig bent met flexibiliteit.

Yang yoga

Yang yoga is de tegenhanger van Yin yoga. In een Yang yoga flow wordt de energie in het lichaam geactiveerd. Het is dan ook een actieve serie van asana’s. Vaak wordt deze les gecombineerd met Yin yoga.

Iyengar yoga

Deze methode onderscheidt zich door haar precieze uitwerking van de houdingen. Alle lichaamshoudingen komen aan bod en worden uitgebreid onderzocht. De staande houdingen zijn bij Iyengar yoga het belangrijkste. Ze versterken de benen de armen en geven tegelijkertijd souplesse aan de gewrichten. Om het lichaam te ondersteunen wordt er gewerkt met hulpmiddelen als blokken, riemen, dekens, stoelen en zo verder. Een Iyengar yoga les is dynamisch en wordt in een logische sequentie opgebouwd, waarbij wordt gewerkt aan het lang(er) vasthouden van asana’s.

Critical Alignment yoga

Gert van Leeuwen is de grondlegger van Critical Alignment yoga. Zijn methode is net als die van Iyengar precies en er wordt gebruik gemaakt van rolletjes en stripjes om de rug voor te bereiden op de technische, diep meditatieve en logisch opgebouwde houdingen. Er is bij Critical Alignment yoga veel aandacht voor de verbindingen en bewegingsketens in het lichaam.

Acroyoga

Acroyoga combineert het spirituele van yoga met de speelsheid van acrobatiek en de ontspanning van Thaise massage. In een acro-yogales ben je heel intensief samen met anderen bezig om acrobatische yogahoudingen te oefenen. Het draait hierbij om vertrouwen, samenwerken en ontdekken van nieuwe mogelijkheden.

Budokon yoga

Budokon combineert yoga en meditatie met martial arts. Het is een pittige en uitdagende vorm van yoga met elementen uit de oosterse vechtkunst. De verschillende houdingen vloeien in elkaar over waardoor je in een soort flow komt. Ondertussen versterk je je lichaam en kom je even uit je hoofd en gedachten zodat je met je volle aandacht concentratie bij de oefeningen kunt zijn. Deze yogavorm staat nog op mijn wensenlijstje om te gaan beoefenen.

Aerial Yoga

Bij Aerial Yoga hang je tijdens de les in een doek die aan het plafond bevestigd is. Dit maakt de yogahoudingen aan de ene kant makkelijker, maar ook kost het je soms juist meer moeite om in balans te blijven. Doordat je in een doek hangt, worden er andere spieren aangespannen en gestretcht dan bij andere yogavormen. Ook helpt de zwaartekracht een handje bij het strekken van je spieren.

Tot slot… Ik heb nog iets heel erg leuks! Mag ik jou blij maken met een prachtige zachte diervriendelijke wollen yoga mat t.w.v. €99?

Annemieke van Salland Yoga is gespecialiseerd in Kundalini yoga. En naast de lessen die ze geeft heeft ze ook nog een webshop waarin ze onder andere prachtige zachte diervriendelijke wollen yoga matten verkoopt. Deze matten worden gemaakt van Europese schapenwol van schapen die jaarlijks geschoren worden. Een diervriendelijk product dus! En het fijne aan een wollen yoga mat is, dat het heerlijk zacht en warm is. Perfect dus voor Yoga Nidra, Savasana, Yin Yoga en Hatha Yoga. Mag ik jou blij maken met zo’n prachtige mat t.w.v. €99? Laat dan een reactie achter onder dit blog artikel met een geldig mail adres. Misschien dat je wilt delen waar jij de wollen mat voor wilt gaan gebruiken of wat je favoriete yoga vorm is? Uiteraard telt een ‘ik doe mee!’ ook. Volgende week donderdag ontvangt de winnaar een persoonlijke mail.

Update 12-01-2023: WAUW! Wat een prachtige reacties! Bedankt allemaal! Super leuk om te lezen welke yogavorm jullie beoefenen! Het was een enorme uitdaging om een winnaar uit te kiezen omdat wij jullie allemaal zo’n heerlijke mat gunnen! Maar… Het is gelukt 😀 . De winnaar heeft zojuist een mail ontvangen.


Ben jij ook zo dol op yoga? En welke yoga vorm beoefen jij het allerliefste? Ik ben super benieuwd! Laat je het weten in een reactie? Dan maak je automatisch kans op de prachtige zachte diervriendelijke wollen yoga mat t.w.v. €99 van Salland Yoga!

104 Comments

 1. Wat een heerlijke prachtige wollen yoga mat. Lijkt mij heerlijk om op te liggen tijdens mijn hatha yoga lessen. En wat goed dat het dier vriendelijke wol is.

 2. Oh wat een toffe winactie! Ik wil dit jaar yoga weer goed op gaan pakken. Ben vooral dol op Hatha yoga en yin yoga, maar kundalini klinkt ook erg tof! In ieder geval, ik doe graag mee!

  • Wat een fijne winactie om het jaar warm te mogen beginnen. Ik geniet enorm van kundalini yoga, pak het in januari weer op, na een tijdje gestopt te zijn geweest. Ik gun mijzelf het moment van zelfzorg ❤️ extra fijn met deze wollen yoga mat

 3. Karlijn Huisman Reply

  Wat een leuk artikel en fijne wijnachtige. De wollen yogamat lijkt me heel fijn. Het lijkt me dan ook heerlijk om deze wollen yogamat te gebruiken voor de restorative yogasessions, de savasana en voor mijn (lig)meditaties.

 4. Ik ben dol op yoga. Start er al jaren elke ochtend mee. Voornamelijk hatha yoga, vermengd met prettige vinyasa’s. Ik doe heel graag mee aan de win actie :).

 5. Gea Scholtens Reply

  Wat handig! Ik kreeg van mijn ergotherapeut een tip om yoga nigra te gaan doen. Het helpt wel echt om zen te worden.

  • Dit zou een fijne mat zijn om thuis met mijn dochters van 4 en 8 yoga oefeningen op te doen. Sinds een tijdje hebben we kaarten waarop yoga oefeningen voor kinderen staan.

 6. Wat een fijn artikel. Ik ben nog erg zoekende in wat ik de fijnste yoga vind, voor mijn lichaam en geest. Dit is een mooi overzicht.
  Als ik de motivatie heb, vind ik het heel fijn om yoga thuis te doen met een video of live online les.
  Met deze mooie wollen mat kan het niet anders dat ik thuis ook weer aan de slag ga met yoga

 7. Wat een leuke actie! Ik hoop te winnen, zodat ik de mat kan gebruiken tijdens m’n opleiding bij Kundalini Yoga Nederland.

 8. Ik ga dit artikel eens goed lezen zodat ik weet welk soort yoga mij het meest trekt! Ik moet nog beginnen met yoga dus, maar met zo’n wollen yogamat zal ik er alleen maar meer zin in krijgen!!

 9. Erika van koert Reply

  O heerlijk ! Yoga Nidra vind ik erg fijn om even bewust rust en tijd voor mezelf te pakken tussen al het rennen en vliegen door

  • Ik wist niet dat er zoveel soorten yoga bestaan! Ik wil me er al jaren in verdiepen, maar maak er nooit tijd voor. Wie weet is dit het teken om nu eens te beginnen!

 10. Oooh diervriendelijk warm van wol ahhh ik voel nu al alle voorwaarde tot ontspanning ontspanning door inspanning ❤️❤️ maak me gek

 11. Yoga with Adriene is mijn favoriete yoga.
  Mijn hond komt dan ook vaak bij mij op mijn matje liggen.
  Ik denk dat wij allebei heel blij zullen zijn met deze lekkere warme en zachte diervriendelijke yogamat::))

 12. Ik doe het liefste Yin yoga. Echt even een relax moment, tijd voor mezelf!

 13. Wat een fijne blog Claire! Heel makkelijk om zo alle vormen onder elkaar te zien, zo kun je meteen kijken wat het beste bij je past.

 14. Lijkt me een erg fijne mat. Ik ben nog maar net begonnen met yoga en het dus aan het ontdekken. Volgens mij valt dat onder de Hatha yoga.

 15. Ik beoefen het liefst Yin yoga, en het lijkt me fantastisch om dat op zo’n lekkere warme zachte mat te doen!

 16. Ik vind power yoga wel prettig. Houd wel van het actieve. En deze mat lijkt me heerlijk!

 17. Ik doe zelf Yin Yoga, ik kan echt niet zonder. Zo een wollen mat staat al een tijdje op mijn wishlist!

 18. Wat super mijn yoga mat voelt vrij koud vaak en dit is net wat warmer en zachter en aangezien ik reuma heb wel zo fijn om mijn oefeningen op te doen

 19. Wauw, wat een mooie, lekker zachte yoga mat! Heb het advies gekregen om te starten met yoga om meer te ontspannen en meer aandacht te besteden aan mijn lichaam, mind etc. Deze mat zou heel goed van pas komen!

 20. Yin yoga. Mezelf uitdagen en toch ontspannen. Mn katten doen op hun manier graag mee met de yoga oefeningen

 21. Astrid van Rekom Reply

  Deze mat nodigt nog meer uit om mijn kundalini yoga uit te voeren.

 22. Lijstjes met goede voornemens… wie heeft ze niet…? Op het mijne staat voor 2023 met stip bovenaan: zelfzorg en me-time.
  Vorig jaar gestart om yoga te ontdekken, maar ik weet nog niet zo goed welke vorm het beste bij mij past. Na het lezen van jouw blog, heb ik nu wel meer inzicht in de verschillende yogavormen gekregen; wat fijn! Wat ik vervelend vind is dat ik het tijdens yoga snel koud krijg. Het matje zorgt ervoor dat de kou door mijn hele lijf gaat. Hierdoor kom ik lastig tot ontspanning. Mij is een dekentje over mij heen aanbevolen, maar dit vind ik niet prettig tijdens de verschillende houdingen. Deze fijne natuurlijke schapenwollen vacht zou hiervoor dè oplossing kunnen zijn!

 23. Yes I love yoga… en een dieren vriendelijke mat is natuurlijk mega!! Ik doe graag mee

 24. Daphne Michon Reply

  Oh een wollen yogamat staat al tijden op mijn wensenlijst en dan natuurlijk een diervriendelijke. Heerlijk om op koele ochtenden yin yoga te beoefenen. Het zachte wol zal alleen maar helpen om zachte ontspanning te vinden, ik hoop zo dat ik deze win en anders ga ik er een aanschaffen

 25. Nidra heerlijk relaxt en ontspannend als de kindjes op school zijn

 26. Mooi artikel! Zelf heb ik verschillende yogavormen geprobeerd. Critical Alignment yoga vind ik heel fijn, ashtanga yoga en aerial yoga ook, net als Strala yoga en yin yoga. Yin yoga vind ik heerlijk ter ontspanning en om mijn hoofd leeg te maken. Hiervoor zou ik heel graag deze mooie wollen mat gebruiken!

 27. Wild thing, niet alleen om de naam, maar omdat borst, longen, schouderpladen, maar ook heupen en benen ervan profiteren.

 28. relaxen of gevoellig inspannen ik ben benieuwd welke keuze ik ga maken met dit mooie , warme gevoel van de mat….
  happy newyear all.al het goede voor 2023 gewenst en veel ZEN en win plezier hier

 29. Mijn favoriete yoga is Nidra yoga. wil graag meeloten voor zo n mooi matje

 30. De Yoga die ik het liefst beoefend in Yin maar wel op een hoge duin aan zee en dan nog het liefst op 1 van de eilanden smorgen heel vroeg in de zomer, dat is voor mij echt het toppunt van yoga

 31. Iyengar en Bikram.
  Helaas spierziekte maar met iyengar yoga met alle hulpmiddelen, zoals stoel, touwen, riemen, blokken lukt het nog aardig.
  Bikram yoga is heerlijk in de warmte. Maar thuis lijkt me zo’n heerlijke warme mat fantastisch.

 32. Anneliese de Waal Reply

  Ik doe aan Yin Yoga twee keer in de week, lijk mij heerlijk om op te liggen, ik doe erg graag mee Groetjes Anneliese de Waal

 33. Wat een mooie winactie, ik loot graag mee.
  Yin Yoga vind ik ontspannend.

 34. Ashtanga yoga… dynamisch en duurzaam voor mijn lijf en geest, beoefen ik met plezier. Het gebruik van deze diervriendelijke yogamat maakt de cirkel rond.

 35. Floortje Van Dort Reply

  Super mooie win actie! Ik begin vanaf dinsdag sinds heel lang geleden weer met Yoga Nidra. Deze mat zou zo zo mooi van pas komen. Ik wist niet eens dat er matten bestonden van wol!

 36. Ik doe Lu Jong. Vooral ‘s morgens vind ik dat fijn. Dan is de vloer wel koud. Een wollen yogamat zou fantastisch zijn. Lekker warm aan mij voeten. En precies het juiste beschermende gevoel voor de meditatie die ik daarna doe.

 37. Ik doe vooral aan power yoga en Yin yoga. Ook ik loot heel graag mee!

 38. ik doe graag mee met deze gave actie de power yoga ga ik hierop beoefenen

 39. Yoga Nidra is bij mij favoriet
  omdat ik van de ontspanning en meditatie geniet.
  Met deze warme wollen yogamat word ik echt in het zonnetje gezet
  en beleef ik veel warme ontspanpret!

 40. Susanne Wijdeven Reply

  Ik zou heel graag zo’n yoga mat willen winnen lijkt me heerlijk om op te ontsnappen!

 41. Dat zou fantastisch zijn! Yin yoga, Yoga Slow Flow en Yoga Nidra doe ik heel graag om naast een drukke baan en kleine kinderen een beetje tot rust te komen. Maar op het zolderkamertje kan het koud zijn dus een wollen matje lijkt me ontzettend fijn!

 42. Hatha yoga, daar voel ik me heel fijn bij, En dan nog deze super yogamat erbij….daar loot ik graag voor mee

 43. Vinyasa yoga in combi met hardlopen en gezonde voeding helpt mij met het afvallen

 44. Ik doe ook mee! 🙂

  Mooie mat en goed het een natuurlijk product is, dat diervriendelijk is gemaakt.
  Ontspant toch weer lekkerder.

 45. Marja Legius Reply

  Wat een mooie mat Comfortabel en warm. Deze zou ik heel graag willen om mijn oefeningen op te doen voor mijn rug. En ik denk dat ook de kleintjes er lekker op kunnen spelen

 46. Ik ben een echte beginner qua Yoga. Er gaat een wereld voor mij open en ben nu druk maar rustig aan het zoeken welke vorm bij mij past! Mochten er tips zijn, let me know.
  Ga ik ondertussen hopen dat ik de zoektocht kan doen op deze mooie Yoga mat!

 47. Ik beoefen Critical Alignment Yoga en Qigong en zou heel blij zijn met deze mooie wollen mat om lekker warm op te liggen en staan om mijn oefeningen te doen.

 48. Ooooooh wat een mooie mat! Ik doe heel graag mee. Mijn favoriet is Restorative Yoga, dat deed ik altijd bij de sportclub. Momenteel – of eigenlijk sinds het begin van corona – beoefen ik yoga alleen nog online, maar wel elke dag. Ik ben nu eindelijk weer eens aan het maandelijkse thema van Yoga with Adriene begonnen: Center. Zo’n enorme aanrader. Maar het is koud in huis en dan is zo’n wollen mat wel heeeeeel fijn!

 49. Ik ben nog niet bekend met de verschillende soorten yoga, maar hopelijk komt daar binnenkort verandering in. Ik ga deze week beginnen op de sportschool en ze bieden meerdere soorten yoga aan, dus ben heel benieuwd.:-)

 50. Ik doe sinds een half jaar Yin Yoga.. Jeetje, wat is het ineens een stuk rustiger in mijn hoofd!

 51. Nooit geweten dat er zo veel verschillende soorten yoga bestaan. Succes vor iedereen die mee doet (ik doe niet mee)

 52. Ik ben fan van yin yoga en doe graag mee om tijdens de les heerlijk op deze mat te liggen.

 53. De wollen mat ga ik zeker gebruiken om Yoga Nidra op te doen. Yoga Nidra is namelijk, net zoals die van jouw, mijn favoriete yoga vorm. Heerlijk zacht ontspannen wegdromen tijdens een Yoga Nidra sessie en ik denk dat mijn twee jonge kindjes ook lekker kunnen genieten en spelen op deze zachte mat.

 54. Deze mat lijkt mij ideaal voor mijn nidra yogales. Want juist dan wil ik lekker liggen en niet het ongemak ervaren van een te dun matje!

 55. Geweldig, mijn yoga matje is helemaal niet sterk en is echt aan vervanging toe. Zo’n goede kwaliteit yoga mat lijkt mij echt super!

 56. Mijn absolute favoriet is Yin Yoga. Ik voel me daarna helemaal uitgerust, soepel en dichter bij mezelf.

 57. Yin yoga vind ik fijn en mijn goede voornemen is om goed voor mijzelf te zorgen ook al heb ik weinig tijd, dus ik pak o.a. yoga weer op. Deze fijne yoga mat is erg welkom.

  • Manon Toemen Reply

   Wat klinkt dit als een heerlijke mat!
   Yoga nidra vind ik fijn, en zou ik mezelf nog vaker moeten gunnen.

 58. Ik doe mee, u mag mij zeker blij maken met zo’n prachtige fijne wollen yoga mat het zal perfect zijn voor het uitvoeren van Yoga Nidra omdat deze heerlijk zacht en warm is!

 59. Ik doe sinds kort aan power yoga en het is veel minder zweverig dan ik dacht.

 60. Kim de Vries Reply

  Ik doe aan hatha yoga en het lijkt mij fantastisch om deze mat te winnen

 61. Ik sla deze pagina even op voor mezelf omdat het veel overzichtelijk maakt. Ik doe eigenlijk sinds kort thuis yoga oefeningen en dan voornamelijk om los te komen van de dag, dus voordat ik ga slapen. Ik wist niet dat er hormoonyoga bestond dus daar wil ik me de komende tijd eens op concentreren. Tijdens mijn zoektocht kwam ik er ook achter dat er trauma sensitive yoga is ontwikkeld, helaas niet bij mij in de buurt maar ik wil hier wel graag mee aan de slag.. Ik maak graag kans om de mat te winnen, lijkt me heerlijk?

 62. Astanga yoga vind ik heerlijk. Elke keer dezelfde houdingen verbeteren en verdiepen!

 63. Ik geniet altijd erg van flow yoga. Mijzelf lekker laten leiden door de docent en energiek weer uit te les komen!

 64. Ik doe het liefst Ashtanga, lekker dynamisch, gevolgd door een goede eindontspanning. Liefst natuurlijk op een wollen matje, maar die heb ik (nog) niet 😉 😉

 65. Prachtige yogamat. Yin yoga is voor mij de ultieme vorm van ontspannen. Toch ben je fysiek bezig met het versterken en verbeteren van je gewrichten ed…dus 2 in 1. Hoe fijn zou het zijn dat op deze heerlijke zachte yogamat te doen.

 66. Ik maak heel graag kans, het ziet er prachtig uit en lijkt mij heerlijk zacht.

 67. Graag doe ik mee. Wat superfijn deze wollen mat en heerlijk warm en zacht. Ik doe Yin Yoga en ben ook voetreflex therapeut, deze mat is ook perfect voor op de massagetafel.

 68. ik volg op de sportschool 3 soorten Yoga . Hatha Yoga , Easyflow Yog en Yin Yoga en vind het heel fijn om deze 3 vormen af te wisselen

 69. Wat een heerlijke actie. Ik doe graag mee. Yin yoga, omdat ik heel veel zit en ik relatief snel last heb van mijn onderrug.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: