Duurzaamheid, ambacht, transparantie en bewustwording dat is waar het bedrijf van Alicja Cwikla voor staat. In dit interview deelt ze meer over Narzuta, haar ontdekkingsreis in de wereld van linnen en hoe zij het ondernemerschap combineert met het moederschap. En daarnaast fantastisch nieuws! Je mag namelijk een linnen plaid uitzoeken uit haar webshop t.w.v. €149 – €199! Heel veel leesplezier!

Je hebt een missie, kun je hier wat meer over vertellen?

Duurzaamheid speelt in deze tijd een grote rol. We realiseren ons steeds meer dat het tijd wordt dat wij beter voor de aarde gaan zorgen. Maar hoe kun je als consument bepalen wat een goede keuze is? Steeds vaker krijg ik de vraag; ‘hoe weet ik nou of dit echt duurzaam is?’. Door de woonaccessoires van Narzuta terug te traceren naar de bron en de consument volledig inzage te geven in het maak proces, is het mogelijk om een bewuste(re) keuze te maken met een aankoop.

Je hebt zelf een bijzondere ontdekkingsreis gemaakt in de wereld van linnen. Wat voor ontdekkingen heb je gedaan?

De grootste is denk ik wel dat lijnzaad de basis van linnen is. Ik kende lijnzaad alleen van mijn ontbijtjes, maar had werkelijk geen idee dat dit de basis is van linnen. Ook ontdekte ik dat Nederland een grote rol speelt (wereldwijd) in de linnen productie. 80% (inmiddels geloof ik 85%) van al het vlas op de wereld groeit in Nederland, België en Frankrijk. Dat is toch fantastisch! Alleen wat er vervolgens mee gebeurd is iets waar wij als consument op moeten letten. Veel van het vlas dat hier groeit wordt getransporteerd naar China om het daar vervolgens tot stoffen te weven. Gek genoeg komt een groot gedeelte dan weer terug naar Europa. Niet echt duurzaam voor zo’n natuurproduct! Daarom heb ik alles zo dichtbij mogelijk gehouden wat betreft de productie. Het linnen dat gebruikt wordt voor de plaids van Narzuta groeit in Nederland, België en Frankrijk. De garen worden gemaakt in Polen en de stoffen worden geweven en genaaid in Litouwen.

Is dat ook hoe Narzuta is ontstaan?

Narzuta is ontstaan doordat ik op een punt stond waarbij ik mijn hele (werk)leven anders wilde indelen. Ik had een stressvolle baan, ik was moeder, ik stond altijd aan en ik wilde dit niet meer. Toen begin vorig jaar mijn werk in een keer wegviel zag ik dit als dé motivatie om na te gaan denken. Ik had niks meer en mijn hoofd was leeg. Dan ontstaan de mooiste ideeën! Mijn vriend heeft een aantal horecazaken dus eigenlijk zaten we beiden in een fase waarin we alles opnieuw wilde gaan opbouwen en de tijd wilde nemen om na te denken. Ik had die tijd voor geen goud willen missen; natuurlijk was het heftig – vooral financieel gezien, maar het is het mooiste dat wij hebben meegemaakt. Sterker nog; het heeft ons doen inzien dat hoe goed je alles misschien op papier voor elkaar hebt, het leven altijd een andere wending kan nemen. Wij zijn dus meer dan ooit aan het leven en aan het doen wat ons gelukkig maakt. Dit zijn dingen zoals ontbijten, lunchen en avondeten met z’n 3tjes aan tafel. En op dinsdagmiddag ineens besluiten om een lange boswandeling te maken. Heerlijk!

Narzuta is ontstaan doordat ik op de bank zat en keek naar een stapel plaids (ik lig ALTIJD met een plaid op de bank) en mij oprecht afvroeg waarom dit altijd van die ‘goedkope’ dingen zijn die je snel verstopt als er visite komt. Vaak krijgen we die in een kerstpakket of koop je het bij de Ikea voor een paar euro maar echt mooi is het niet. Daarbij is het 9 van de 10 keer van een synthetische stof gemaakt. “Wat nou als ik een statement piece plaid ontwikkel, van natuurlijk materiaal, dat je juist wil laten zien” zei ik letterlijk tegen mijn vriend. En nog geen week later had ik een fabrikant in Polen aan de lijn die mij volledige inzage in het hele proces heeft gegeven en mij in contact bracht met alle contactpersonen. Vanaf dat punt ging het snel. Ik stond vervolgens op de vlasplantages te filmen en kort daarna ben ik naar Litouwen gevlogen om mijn ontwerpen te maken en de stoffen uit te zoeken. Alles op onderbuikgevoel.

Wat maken de prachtige linnen plaids die je verkoopt zo bijzonder? Ontwerp je daarnaast ook alle designs zelf?

Allereerst omdat ze van 100% linnen zijn gemaakt; een 100% natuurlijke stof. Vlas is een prachtig materiaal en alles van vlas wordt gebruikt. Restmateriaal wordt bijv. gebruikt voor dollar biljetten, spaanplaten, papier en isolatiemateriaal.
De designs maak ik allemaal zelf. Het leuke is dat de wafelstructuur (BLOOM) zelden te zien is in linnen. Het is zo vol geweven dat de meeste mensen denken dat het katoen is omdat ze linnen enkel van de luchtige zomerse stof kennen. Ik wil laten zien dat linnen veelzijdig is. Het is ongekend zacht, hoog knuffelgehalte, vol, het kan gewoon gewassen worden op 40 graden en het wordt zelfs zachter naarmate je het wast.

Wat zijn je toekomstdromen en plannen voor Narzuta? Sta je daarin ook open voor samenwerkingen?

Ik wil met Narzuta een merk creëren waarbij elk interieur accessoire terug getraceerd kan worden naar de bron. Ik heb veel accessoires en technieken op mijn lijst staan die ik wil onderzoeken. Daarnaast wil ik ambacht weer op de kaart zetten. Al krijg ik het voor elkaar om 1 jongere te inspireren om i.p.v. het ICT beroep een ambacht uit te voeren is mijn missie al geslaagd. Ambacht mag nooit verloren gaan. Het is zo bijzonder om mensen te spreken die gepassioneerd zijn. Ik wil het podium zijn voor mooie interieurproducten voor de consument maar ook het podium zijn voor ambachtslieden en laten zien wat zij kunnen.

Je dochter Fien, is 3 jaar oud. Hoe combineer je het moederschap met ondernemen?

Ik vind tijd met mijn dochter heel belangrijk. Zij is het grootste cadeau dat wij hebben. Zij is ook de inspiratie om qua werk te doen wat ik leuk vind. Ik werk vanuit huis maar ik heb wel de ambitie om te groeien met Narzuta. Ik denk dat beide prima samen kunnen gaan door het maken van goede afspraken (vooral met mezelf). Fien gaat 2 dagen naar de opvang en deze 2 dagen zijn mijn volledige werk dagen. Op dinsdag is het papa dag en dan is het ook mijn werkdag maar omdat ik thuis werk en zij nu ook thuis zijn resulteert dat vaak in een lange wandeling met z’n allen. Verder werk ik eigenlijk altijd ‘s avonds en tijdens haar slaapjes en in het weekend.

Wat zijn voor jou belangrijke dingen die je meegeeft in de opvoeding van je dochter en wat voor voorbeeld wil je voor haar zijn?

Dat we elke dag plezier moeten maken en dat alles altijd goed komt. Positiviteit. Ik wil dat Fien van ons meekrijgt dat de natuur belangrijk is. Dat dieren net zo belangrijk zijn als mensen en dat de liefde die jij geeft altijd terugkomt. Wij hebben een hond en dat is haar beste vriend (zegt ze zelf). Toen ik na mijn bevalling thuis kwam hebben wij meteen de Maxi-Cosi onder de neus van Bux (onze hond) gezet. Hij heeft aan haar gesnuffeld en vanaf dat moment was het goed. Ze zijn altijd samen die 2. In het begin sliep Bux ook altijd naast haar wiegje. Nu is Fien op een leeftijd dat Bux er even geen zin in heeft (Fien springt, roept & aait de hele dag), maar het is heerlijk om die 2 te zien.

WIN! Een Narzuta linnen plaid naar keuze!

Geweldig nieuws! Alicja wil graag één lezer van dit interview blij maken met een zelf uitgekozen plaid. Dus neem een kijkje in de webshop van NARZUTA en laat onder dit artikel weten met welke plaid we jou blij zouden kunnen maken. Mail vervolgens je adres naar info@clairesmission.com. That’s it 😀 ! Volgende week vrijdag maken wij de winnaar bekend in een persoonlijke mail.

PS: Wil je nog meer kans maken? Volg Narzuta dan ook op Facebook en Instagram. Daarnaast krijg je momenteel op alles in de webshop 10% korting met de code LOVENATURE.


Met welk linnen Narzuta plaid mogen we jou blij maken?


Update 9 april 2021: Bedankt allemaal voor jullie reactie! We zijn overweldigd door jullie lieve en hartverwarmende berichten. De winnaar heeft zojuist een persoonlijke mail ontvangen.

51 Comments

 1. de Bloom Aubergine vind ik supermooi. Ik doe heel graag mee met deze geweldige actie,ben een echte koukleum en zit veel onder een dekentje.

 2. Bloom naturel, die heeft het wel, de ambachtelijke aandacht zit erin verweven en dat straalt er vanaf! Mooi, duurzaam, een wonderschoon weefsel met de wafelstructuur, echt een tijdloos prachtige plaid dat alleen maar mooier én dierbaarder wordt op de lange duur! Ik zou me er dolgraag door laten verwarmen, en me er zó rijk mee voelen!

 3. Prachtig materiaal is linnen, ik hergebruik linnen stofstalen die uit de collectie gaan zodat dit materiaal niet weggegooid wordt, helaas is dit niet groot genoeg voor een plaid, Bloom Stone zou prachtig passen op mijn bank, ik neem mn petje af voor mensen die de wereld een beetje mooier maken door op een verantwoorde manier te ondernemen!

 4. Love them! Prachtig design en het verhaal erachter maakt ze nóg mooier. De ‘Bloom natural’ zou perfect passen bij mijn gloednieuwe interieur met warme aardetinten. ✨

 5. Marina en Niek Reply

  Ik word blij van de zonnige WAVE Honeybee! Wat een prachtige zomerse kleur om mijn zwarte bank op te fleuren!

 6. Frederique Reply

  Ik zou gaan voor the wave treeleaf. Ik vind linnen erg mooi materiaal, al ken ik het vooral van kleding. En yes, ben er 100% mee eens dat ambacht niet verloren moet gaan!

 7. Wat een interessant artikel! Leuk om te lezen dat linnen van lijnzaad wordt gemaakt, ik kende het inderdaad ook alleen van het ontbijt.. weer wat geleerd 😉

 8. Wow! De Wave TREELEAF vind ik prachtig. Gek genoeg kies ik meestal voor ‘neutrals’, maar deze springt er enorm uit voor mij. Ik denk dat mijn dochtertje van 9 (blauw is haar lievelingskleur) dezelfde mening is toegedaan. Prachtig. Ik vind het altijd zo mooi en bijzonder om te lezen dat iemand er echt voor gaat. Ook al lijkt het niet de meest logische keuze. Heel mooi Alicja en inspirerend!

 9. Wat een prachtige winactie, ik doe heel graag mee.
  Het is erg moeilijk om te kiezen want ze zijn allemaal mooi, maar ik kies toch voor de WAVE Treeleaf.

 10. Sien van Biessum Reply

  Pure….voor mijn lieve vrouw. Zonder haar aan mijn zijde had ik niet voor de tweede keer kanker kunnen verslaan.

 11. Johannes Henderikus Reply

  Verras graag mijn lieve dochter met Pure…Zij is net gescheiden en kan wel wat vrolijks gebruiken voor haar nieuwe plekje in deze stressvolle periode

 12. Wat een mooie winactie, ik doe heel graag mee voor de WAVE Treeleaf.

 13. Ik zou heel blij worden van de Bloom stone, wat een prachtige plaid is dat. Ik vind mooie, natuurlijke stoffen in mijn huis sowieso erg belangrijk. Dat inspireert en geeft plezier en oja fijn om te lezen dat het linnen ook zo zacht is, dat heb ik weleens anders gehad:)

 14. Wauw! De knoop is doorgehakt: ik ben ingetrokken bij m’n vriend! Z’n huisje kan echter nog wel wat sfeer, warmte én vrouwelijkheid gebruiken. Daar gaat plaid Bloom Stone zeker weten voor zorgen. Heerlijk om onder te kruipen na een lange dienst in het ziekenhuis. En een plaid dat nóg zachter wordt na het wassen, is ideaal! Zin om hier heel lang van te genieten!

 15. Oh wauw! Ik waag graag weer een kans om zo’n geweldig plaid van Alicja van Narzuta te winnen. Ik vind ze namelijk GE-WEL-DIG!!

  Mijn lievelings is de Bloom in de kleur Natural.

  Ik weet zeker dat hij fantastisch staat in ons interieur én dat het vechten wordt om wie eronder mag zitten …

  Dit wordt echt superhard duimen…! ✨

  Groetjes Jojanneke

 16. Wat zijn ze mooi !
  De BLOOM Natural is echt prachtig, ik zou deze graag gebruiken in mijn nieuwe praktijkruimte voor voetreflex.
  Ik hou van natuurlijke materialen en linnen is mijn favoriet.

 17. wilmsen anita Reply

  Ik zit bij TV graag onder een dekentje. de Alicja van Narzuta is mooi

 18. Wat een mooi artikel zeg! Mijn moeder is een echt doe-mens. Een ondernemer. Zij heeft mij opgevoed en in de tussentijd fulltime gewerkt, waarbij ze mij altijd voorop heeft gezet. Ik zou haar dol graag het prachtige linnen plaid waar je over schrijft cadeau doen. Ze zit avonden op de bank en, jawel, in het kader van duurzaamheid heeft zij de verwarming nooit onnodig hoog staan. Dit plaid zou dan ook vaak dankbaar worden gebruikt! Ideaal dan ook dat deze plaids gewoon in de was kunnen en er prachtig uit blijven zien.

  Nooit geweten trouwens dat lijnzaad de basis is van linnen (oeps!). – Duurzaam dus! The more you know. 😉

  Ik zou HÉÉL erg blij zijn met zo’n prachtig plaid (voor mijn moeder) en beloof onze ervaring (met foto’s) te delen met jullie als jullie ons uitkiezen als de gelukkige. Ik heb een mailtje verzonden. Nu is het duimen voor morgen!

  • Oops, door enthousiasme helemaal vergeten te laten weten welk plaid ik zou uitkiezen. De BLOOM Stone zou ik kiezen. Stijlvol, tijdloos en súper sfeervol!

 19. Fenny Hemmen Reply

  Wauw wat een prachtige plaids van Narzuta! maar dat is ook logisch als je hoort over met hoeveel aandacht en liefde deze plaids gemaakt worden… <3 <3 <3

  En het was ook nog eens enorm lastig om het mooiste plaid uit te kiezen, want ik vond ze allemaal prachtig, máár ik vond het plaid Wave in de kleur Treeleaf, het aller-aller-mooiste ! 🙂

  Veel Liefs Fenny

 20. De Bloom Aubergine is heel mooi! Dit is nu een plaid die je juist op je bank legt wanneer er bezoek komt (in plaats van snel weg te moffelen…)

 21. marij brand Reply

  Wow de Bloom Natural is prachtig! Mooi voor op de babykamer.

 22. BLOOM Natural is práchtig! Ik zie mezelf er al helemaal onder chillen op de bank (ik ben echt een bank+kleedjes-mens) of in de koudere zomeravonden op mijn balkon! Ik heb mijn adres gemaild 😉

 23. neeltje van der stap Reply

  de bloom stone vind ik erg mooi, past helemaal bij mijn bank….

 24. In mijn huidige plaid zit een grote gat. Een nieuwe is van harte welkom.
  BLOOM Naturel is echt mijn kleur.
  Ik volg jullie beide op facebook.
  Prachtige actie en mooie producten van Narzuta.

 25. Iedere plaid van deze collectie staat mij aan, omdat er geen natuurschade aan vooraf is gegaan. Maar Pure toch het allermeest, omdat de naam al heel erg schoon leest

 26. Wat een prachtig product!
  Ik vind het heerlijk om ’s avonds met een plaid op de bank te zitten terwijl ik naar mijn favoriete serie kijk.
  Ik maak dan ook graag kans op BLOOM Stone.

 27. Sonneke van den Beemd Reply

  wauwww ik vind de bloom naturel wel heel erg mooi.

 28. Wat een heerlijke plaids lijken me dat. Mijn voorkeur gaat uit naar Bloom Stone. Ook ik kijk series of lees ’s avonds onder een dekentje op de bank. Met deze plaid zou ik dus heel blij zijn!

 29. Jullie mogen mij blij maken met de linnen Narzuta plaid ‘BLOOM Stone’!

 30. Prachtig en krachtig verhaal én prachtige produkten!
  Mij zou je heel blij kunnen maken met BLOOM Aubergine

 31. L Rijsdijk Reply

  Bloom Aubergine..prachtige kleur plaid. Ik kijk er naar uit om eronder te mogen zitten en te ervaren hoe zacht deze is!

Write A Comment

Solve : *
38 ⁄ 19 =


Pin It
%d bloggers liken dit: