Sinds ik mama ben, volg ik Marjolein Vos van Wombfulness. Ik vind haar een ontzettend inspirerende vrouw; sterk en een echte ‘oermoeder’. Voor dit interview stelde ik haar een aantal vragen. Bijvoorbeeld waarom het zo belangrijk is om als moeder (én als vrouw) af en toe stil te staan, naar haar tips om thuis te komen in je lichaam en nog veel meer. Ben je toe aan heel veel inspiratie, boekentips en meer? Lees dan snel verder.
Waarom is het zo belangrijk om af en toe stil te staan? Bijvoorbeeld in het moederschap, tijdens je zwangerschap en in het vrouw-zijn.
De reis naar moederschap kan naast een intense fysieke reis ook een innerlijke reis zijn. Je kan jezelf namelijk ontzettend tegen komen, bijvoorbeeld wanneer een zorgverlener andere ideeën heeft over de zorg die hij/zij wil leveren, dan jij wenst te ontvangen. Hoe reageer je dan? Hoe ga je daar mee om? Ga je er braaf in mee, omdat je niemand tot last wilt zijn en aardig gevonden wilt worden? Of ga je voor je eigen gevoelens, wensen en verlangens opkomen?
Stil staan in een wereld die 24/7 door raast is essentieel om jezelf te blijven voelen en te voeden. Persoonlijk vind ik de zwangerschap hét moment om stil te vallen en met je aandacht naar binnen te gaan. De beste voeding die je aan het kindje dat in je buik aan het groeien is kan geven is namelijk rust en ontspanning. Je lichaam wéét hoe ze het kindje kan bouwen, geboren kan laten worden, borstvoeding kan geven. De kunst is om weer in contact te komen met je aangeboren wijsheid, iets wat je niet uit boeken kan halen, wel uit diepe ontspanning, vertrouwen en overgave.
Hetzelfde geldt voor het moederschap en het vrouw-zijn. Stil staan is geen achteruitgang, zoals velen denken en voelen, maar een moment om bij jezelf in te checken voordat je weer een volgende stap neemt.
Wat zijn jouw tips om weer even thuis te komen in je eigen lichaam? En wat voor rol speelt intuïtie hierin?
De meest eenvoudige en snelle manier om in je lichaam te landen is bewust ademhalen. Dat kan altijd, waar je je ook bevindt. Met aandacht ademen is dan ook het begin van alle meditaties, vrouwencirkels, yoga nidra’s, massages en andere oefeningen die ik geef. Je ogen sluiten en je adem als ingang om naar binnen te keren en dieper in je bekken te zakken. Sommige mensen lukt dat meteen en anderen hebben wat meer handvatten en tijd nodig. Alles is goed.
Je bent niet een beter mens als je in één minuut of pas na 30 minuten bent gezakt. Je zult merken dat wanneer je langer hier mee bezig bent, het steeds makkelijker wordt om te ontspannen. En naarmate je beter kan ontspannen en stiller wordt van binnen, zal het ook makkelijker worden om naar die innerlijke stem – noem het je intuïtie – te luisteren. Dus zoek een weg naar binnen, om dieper in je lijf te zakken en luister naar die stem die al op je wacht om gehoord te worden.
Kun je wat meer vertellen over de retraites die je geeft?
Mijn eigen zwangerschappen en bevallingen – ik heb er vijf mogen meemaken – zijn mijn grootste inspiratiebronnen. Na de tweede voelde ik heel sterk dat ik mijn ervaringen met anderen wilden delen. Vooral ook omdat ik anderen wilden inspireren om ook de wijsheid van hun lichaam te gaan volgen en daar op te vertrouwen. Ik werd zwangerschapsdocent en doula. Maar merkte dat ik met al die heerlijke jonge kinderen van mij het werk als doula niet kon combineren.
Toen ik in 2017 Claudia Spahr ontmoette en haar hoorde praten over haar retreats voor moeder en kind op Ibiza, voelde ik: zoiets wil ik ook doen. Ik volgde bij haar een training en het jaar daarop ben ik meteen begonnen met de zwangerschapsretraites. Al snel volgenden de Mama en kind en de Mama en baby. En sinds dit jaar is er ook de Moeder Dochter retraite en de Vrouwenretraite.
Wat ik veel terugkrijg van deelneemsters is dat ik een veilige, warme en rustige bedding creëer, waarbij alles van hen (en hun kindje) welkom wordt geheten. Maskers en rollen die je dagelijks draagt mogen thuis blijven. Bij de retraites mag je in contact komen met wie jij in essentie bent. Centraal staat dan ook de verbinding met jezelf versterken, die met je baby/kind en met andere vrouwen.
Wat betekent het moederschap voor jou?
Het moederschap is mijn grootste geschenk ooit geweest. Het heeft mij op zo veel vlakken geheeld en veel geleerd en dat is een doorgaand proces. Voor ik moeder werd deed ik studies, opleidingen, workshops, cursussen, las ik zelfhulpboeken… Toen ik voor de eerste keer zwanger was verdween die drang om te zoeken naar wie ik ben, omdat het ín mij groeide: Liefde.
Ik mag moeder zijn van vijf kinderen en ze zijn allemaal best nog klein (tussen de 2 en de 10 jaar) dus ik zou liegen als ik zeg dat het opvoeden een eitje is. Het is gewoon keihard werken, praktisch in huis en alle regeldingen, maar ook hard werken aan jezelf. Want die kinderen weten feilloos welk knopje ze moeten indrukken om mij te kietelen. En aangezien ik de allerleukste moeder wil zijn, mag ik écht goed naar mijzelf kijken en voor mijzelf zorgen.
Wat zijn voor jou belangrijke dingen die je meegeeft in de opvoeding van je kinderen? En wat voor voorbeeld wil je voor hun zijn?
Moederschap is voor mij constant de balans vinden tussen geven en nemen. Uit een leeg kopje kan je immers niet schenken. En je wil ook niet dat er een druppel komt die de emmer doet overstromen. Ik wil ze dan ook meegeven dat zij belangrijk zijn, dat hun gevoelens er mogen zijn en dat zij er toe doen. En dat voorbeeld dien ik wel voor te leven. Dus ik maak tijd vrij voor mijzelf om de dingen te doen waar ik van oplaad, waar ik blij van word en waar ik dus een leukere moeder van word.
Hardlopen, wandelen, schrijven, alleen zijn… Daarnaast vind ik gezonde voeding ook erg belangrijk. Het liefst geef ik mijn kinderen geen snoepgoed en zoet beleg. Maar ook hierin is het een kwestie van een gezonde middenweg. Ik wil er geen strijd om voeren. Uiteindelijk moeten ze ook zelf verantwoording kunnen nemen over wat zij consumeren (in de breedste zin van het woord).
Wat zijn jouw boekentips?
Ik houd vreselijk veel van lezen. Als moeder heb je daar natuurlijk weinig tijd voor. Zelf maak ik hier tijd voor.
Eén van de mooiste boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen is Untamed van Glennon Doyle, vertaald als Ongetemd leven. Kleine hoofdstukjes, super leuk geschreven en erg bekrachtigend. Verder raad ik alle vrouwen aan om meer te leren over hun cyclus. Omdat leven vanuit je eigen ritme echt veel vruchtbaarder is dan leven volgens een agenda: Wild Power van Alexandra Pope en Sjanie Hugo.
Zwangeren ‘moeten’ dit lezen:
Voorleesboek: Ik ben Krik, Krik ben ik van Hanna Kraan en alles van Roald Dahl.
Ps: Ik heb nog een heel leuk nieuwtje! Aanstaande donderdag deel ik in een blog artikel meer over Prima Luna – een geschenk voor jonge meiden rondom de menarche, dat Marjolein heeft ontworpen. Ik ben er helemaal verliefd op! En… Ik mag een exemplaar weggeven! Dus… Zie ik je donderdag 😀 ?
Is er een vraag die jij graag aan Marjolein zou willen stellen?
5 reacties
Wat een goed interview met een intrigerende vrouw. Heel aansprekend! En leuk dat ze net als ik vijf kinderen heeft : )
Wat een leuk artikel, het moederschap is zeker zoeken naar balans. Maar denken aan jezelf is ook net zo belangrijk wil je in balans blijven, voor mij is dat fotograferen.
Wat een mooi interview heb je gehad met deze bijzondere dame
Wat een mooie vrouw met een bijzonder sterke uitstraling! En helemaal mee eens: Stil staan is geen achteruitgang. Dat is soms echt nodig.
Het is een mooi interview geworden, met een bijzondere vrouw! En tijd voor jezelf.. ja dat vind ik wel lastig. Daar moet je tijd voor maken, maar ik ben dan bang om wat te missen. Stom he..