De eerste menstruatie bij meisjes oftewel menarche, is een magische tijd die aanbreekt. Het is de transitie waarbij een meisje een vrouw wordt. En hoewel ik er persoonlijk heel goed op kan terugkijken dankzij mijn mama en oma, is dat voor veel vrouwen anders. Maar daar heeft Marjolein Vos een oplossing voor; het Prima Luna pakket. In dit blog artikel vertellen wij er samen alles over en ik heb fantastisch nieuws! Ik mag namelijk een pakket weggeven. Dus heb je een dochter die op het punt staat haar menarche te verwelkomen? Lees dan snel verder .

Menarche; een magische tijd.

Ik was 10 jaar toen ik mijn menarche mocht verwelkomen. En hoewel ik niet meer alle details weet, weet ik nog wel dat moment dat ik met rode wangen van de wc kwam en tegen mijn moeder zei dat ik bloedde. Het was op een zondag en mijn oma was er ook. Samen sprongen ze van de bank en feliciteerde mij uitgebreid met het vrouw zijn. Ze vertelde hoe bijzonder mooi en leuk dit was! Ook was ik goed voorbereid. Omdat ik enorm veel tijdschriften las (daar zaten toentertijd regelmatig samples bij van maandverbandjes en tampons ed.) had ik een hele verzameling in huis qua maandverband. De volgende dag ben ik met mijn moeder op pad gegaan en heeft zij mij geïntroduceerd in het ‘landschap van mogelijkheden’ qua maandverband en tampons (andere mogelijkheden bestonden toen nog niet) en kochten we een aantal verschillende soorten zodat ik zelf kon kijken wat ik prettig vond. En diezelfde week kreeg ik ook een paar bijzondere cadeaus van mijn moeder en oma om het vrouw zijn te vieren. Samen hebben ze het zo magisch en bijzonder gemaakt! Daar ben ik ze intens dankbaar voor! Vooral omdat dit niet vanzelfsprekend is. Iemand die daar alles vanaf weet is Marjolein Vos van Wombfulness (heb je haar interview al gelezen 😀 ?). Speciaal om haar eigen menarche te helen en die van haar dochters te vieren, schreef zij een prachtig boek en stelde een heel mooi Prima Luna pakket samen. Ik stelde haar een aantal vragen hierover.

Hoe het idee voor het Prima Luna pakket ontstaan is.

Toen ik vorig jaar het lichaam van mijn oudste dochter langzaam zag veranderen, realiseerde ik mij dat het nu wel erg snel ging en dat ze over een paar jaar haar eerste maanstonde kan verwachten. Ik vroeg me af wat ik haar mee wilde gaan geven, wat wil ik dat ze leert en weer ter voorbereiding op het worden van een vrouw. Er zijn genoeg boeken te vinden over de (eerste) menstruatie, maar deze vond ik allemaal niet geschikt om aan mijn dochter(s) te geven. Ik wilde iets compacts, vrolijks en bekrachtigends geven. Toen ben ik de Prima Luna Menarchegids gaan schrijven en tijdens het schrijfproces voelde ik dat ik rondom het boekje een heel geschenkpakket wilde gaan creëren, niet alleen voor mijn eigen dochter, maar voor álle meiden. Naast dat het een cadeau voor de jonge maanvrouwen is, is dit pakket ook een handvat voor de ouder om met je dochter in gesprek te gaan over het grootse onderwerp ‘vrouw worden.’ Ik hoorde van veel moeders dat ze wel iets wilden doen rondom de menarche maar niet wisten wat en dat dit pakket dé uitkomst bood. Anderen hadden er juist nog nooit bij stil gestaan om iets te doen of te geven rondom de eerste menstruatie, simpelweg omdat ze dit zelf ook niet hadden gekregen en geen idee hadden dat je er überhaupt iets mee kon doen.

De Prima Luna menarchegids.

De Prima Luna Menarchegids heb ik geschreven voor meisjes vanaf een jaar of tien tot veertien. Jongere meiden kunnen het ook al lezen, wel fijn om dat samen met een ouder te doen. Oudere meiden, vrouwen en mannen kunnen het natuurlijk ook lezen. Het boekje vertelt over de veranderingen die een meidenlichaam mee maakt vóór de menarche, wat de maantijd precies is, hoe je kan leren luisteren naar je lichaam, hoe je je bloed kan opvangen, zelfzorg, hoe je je maantijd kan vieren en nog veel meer. Het is op een speelse, aardse en laagdrempelige manier geschreven, met leuke kleurrijke illustraties. Dit boekje heeft als missie om de jonge vrouwen in wording mee te geven dat hun lichaam prachtig is en precies goed is zoals het is. Ieder lichaam is uniek, alles is normaal en niks is gek.

Hoe belangrijk is de menarche?

Super belangrijk. Hoe jouw eerste maantijd wordt ontvangen voor de omgeving is ontzettend bepalend voor jouw kijk op seksualiteit, je eigen lichaam en het genieten daarvan. Maar ook weer je kijk op zwangerschap en geboorte. Mijn menarche is doordrenkt met schaamte en onwetendheid en zelfs nu ik 36 jaar ben en al 2/3 van mijn leven menstrueer is mijn eigen seksualiteit nog steeds niet 100% vrij. Wanneer we jonge meiden nu al bewust kunnen maken van de wijsheid van hun magische lichaam en ze kunnen meegeven dat zij ten alle tijde bepalen hoe er met hun lichaam wordt omgegaan, dan verandert dit de wereld. Het klinkt groots, maar grootse dingen beginnen met kleine stappen.

Zo kun je een mooie herinnering creëren aan de menarche.

Ga met je dochter in gesprek en vraag haar óf en hoe zij haar menarche wil vieren. Het ene meisje wil dit klein, lekker met mama uit eten en naar de bioscoop. Het andere meisje wil echt gevierd worden met een groepje lieve vrouwen, vriendinnen en tantes om haar heen, gemasseerd worden, cadeaus krijgen, complimenten voor meiden krijgen die niet gebaseerd zijn op het uiterlijk en een ritueel ondergaan. Er is van alles mogelijk, voel wat voor jullie en met name je dochter klopt. Weet dat je niet meteen de week na de menarche dit hoeft te doen, het kan maanden of zelfs jaren later ook nog.

Wat je als moeder ook kan doen als je weet dat de menarche er aan zit te komen, is een geschenkpakket voor haar klaar te hebben staan. Laatst vertelde een moeder dat haar dochter toch nog was geschrokken van haar eerste bloeding, ondanks ze wist dat het ieder moment kon gebeuren. Zij had het Prima Luna Menarchegeschenkpakket al in de kast klaar liggen en kon het aan haar dochter geven op de dag van haar menarche. Haar dochter was ontroerd en verbaasd dat haar moeder dit al klaar had liggen voor haar. Het gaat dus vooral om de liefdevolle aandacht je die je dochter schenkt rondom dit onderwerp en dit moment, wat het meest er toe doet, ongeacht wat je materieel gezien geeft.

WIN! Een Prima Luna pakket; het geschenk voor jonge meiden rondom de menarche!

Omdat Marjolein en ik beiden vinden dat de menarche een magische tijd mag zijn, willen wij iets leuks met je delen. Ik mag van Marjolein één Prima Luna pakket t.w.v. €49,95 weggeven!

Het Prima Luna pakket bestaat uit:

 • de Prima Luna menarchegids voor meiden, geschreven en vormgegeven voor Marjolein Vos
 • een vrolijk etui met een aantal verschillende biologische maandverbandjes van Yoni (heel handig om mee te nemen naar school, zo ben je altijd kleurrijk voorbereid)
 • vijf prachtige postkaarten met bekrachtigende tekst
 • armbandje met rozenkwarts
 • biologische chocola
 • biologische thee
 • een rozenzeep
 • een bijenwaskaarsje in hartvorm
 • maankalender om je cyclus te leren kennen
 • vegan lippenbalsem van We love the planet

Vind jij ook dat het vrouw worden gevierd mag worden? En dat jonge meiden mogen ervaren dat de transitie die ze meemaken van meisje naar vrouw iets is om trots op te zijn? En mogen we jou (en je dochter) verblijden met dit prachtige pakket? Laat dan een reactie achter onder dit blog artikel met een geldig mailadres. Misschien dat je wilt delen hoe je terugkijkt op je eigen menarche? Wat je wenst voor je dochter? Uiteraard telt een ‘’ik doe mee!’’ ook. De winnaar ontvangt aanstaande donderdag een persoonlijke mail.

Update 15-09-2022: WAUW! Wat een mooie, liefdevolle en kwetsbare reacties.  Ik zie jullie allemaal! Bedankt voor het delen! De winnaar heeft zojuist een persoonlijke mail ontvangen. Wij wensen jullie allemaal een stralende dag toe!


Hoe kijk jij terug op je eigen menarche? Wat wens je voor je dochter? En mogen we jou/jullie blij maken met het Prima Luna pakket? Wij zijn super benieuwd! Laat je het ons weten in een reactie?

16 Comments

 1. Ik kijk er ook positief op terug. Mijn moeder trakteerde mijn zusjes en mij op gebak als we ongesteld werden. Dat maakte het een positieve een gebeurtenis. Maar dit pakket vind ik ook geweldig!

 2. Wat een mooi pakket! Bij ons thuis was het iets waar je het niet over had. Zo jammer. Het is dat ik zelf zoons heb, anders had ik het anders gedaan ;).

 3. Linda Meester Reply

  Er werd in mijn jeugd niet uitgebreid bij stilgestaan met cadeaus, wel aandacht en een knuffel. Tijden zijn veranderd voor deze moeder van (bijna drie) tienerdochters. Zonder openbaar in details te treden zal dit pakket verwelkomt worden

 4. Ik was 15 geloof ik toen het voor het eerst gebeurde. Wij waren met het gezin aan het fietsen en bij een schaapskooi moest ik plassen en zag ik het. Heb toen mijn moeder erbij geroepen en die reageerde heel normaal (zoals het ook zou moeten natuurlijk) Ik was er wel wat emotioneel onder en mijn zusje vroeg wat er gebeurd was. De reactie van mijn moeder was dat ik een cadeautje had gekregen waar ik niet zo blij mee was, waarop mijn zusje heel droog zei: “Nou, dan kan ze het toch ruilen?”
  Ik doe heel graag mee met deze winactie en weet nu al wie ik hiermee ga verwennen, maar dat laat ik even voor mezelf 😉

  • Linda schrijft ' t op Reply

   Ik weet het moment nog goed, ik zat ook op de fiets met een witte broek. Mijn ouders waren mee, een feestje hebben.dat we er niet van gemaakt.

 5. Saskia Koopmans Reply

  Fantastisch mooi pakket!
  Hier zou veel meer aandacht voor mogen zijn. Mijn eigen ervaring was dat ik weinig wist en vooral schrok, dat pak ik nu bij onze dochters anders aan. Laatst nog een heel mooi gesprek gehad met onze oudste, dit pakket is een mooi kado voor haar !

 6. Ik was 11 jaar toen ik voor het eerst bloedde. Er werd vervolgens, met de beste bedoelingen een serieus gesprek gevoerd met me. Door voornamelijk mijn vader eigenlijk. Mijn moeder was verbaal niet zo vaardig. In dit gesprek kreeg ik de uitleg van de functie de menarche en van wat er gebeurde. Feestelijk was het niet bepaald. (Hihi) Maar wel met een mooie, liefdevolle en zorgzame intentie dus ik kijk daar met een warm hart op terug.
  Voor mijn dochter wens ik een ander moment. In tegenstelling tot mij, weet zij nu al wel wat er gebeurd in het vrouwenlijf en dat zij op een dag ook de overgang mag maken van meisje naar jonge vrouw. En dat zou ik heel graag met haar vieren.

 7. Als ik terugdenk aan mijn eigen menarche voel ik eenzaamheid en schaamte… Ik was twaalf jaar en zat in de brugklas. Ik pakte zelf maandverband en tampons uit de kast van mijn moeder en zocht zelf uit hoe ik die moest gebruiken. Ik verstopte mijn onderbroeken, tot mijn moeder merkte dat ik ze niet meer in de was deed. We praatten er nauwelijks over, het was ongemakkelijk…

  De menarche van mijn twee dochters wil ik graag vieren, misschien wel met een cirkel met oma’s, tante, nichtje, zus en vriendinnen. Ik wil graag bewust stilstaan bij hun overgangsmoment van meisje naar jonge vrouw. Ik hoop dat ze de ruimte voelen er met mij open over te praten. Mijn dochters krijgen dan van mij een zilveren maantje aan een ketting, en ik zou ze ook heel graag dit prachtige pakket van Marjolein geven. Dat is al een feestje op zich!

  Ik ben Marjolein dankbaar dat ze dit pakket maakt, voor mijn dochters en voor mijzelf. Door hen te geven wat ik zelf graag had willen ontvangen, heel ik ook mijn eigen wond.

 8. Ik weet het totaal niet meer, is me niet bijgebleven maar ik vind zo’n pakket echt een heel mooi idee. Eigenlijk zouden ze zo’n gids in alle schoolbibliotheken moeten hebben.

 9. Ondanks voldoende voorlichting en voorbereiding, werd ik er toch een beetje door overvallen. Gelukkig liefdevol opgevangen. Dit pakket is wel echt enorm leuk, zeg! Het straalt liefde en geluk uit, precies hetgeen een jonge vrouw nodig heeft! Ik laat het nog even voor mezelf wie ik hiermee zou willen verrassen.

 10. Wat een mooi en bijzonder pakket is dit. Ik weet zeker dat veel jonge meiden dit zullen waarderen

 11. Wauw, wat mooi! Zelf heb ik hier heel negatieve ervaringen aan. Ik hoop dat mijn dochters het heel anders mogen beleven.

  Je schreef dat je bijzondere cadeau’s kreeg. Watvoor iets was dat dan?

  Bedankt om dit onderwerp bespreekbaar te maken!

 12. Ik weet het niet meer zo goed, maar leuk was het niet … Dit pakketje verzacht de boel op een fijne manier; ik doe mee!

 13. Vroeger werd er niet echt over gesproken. Met mijn dochter ben ik over heel open over en zie dat ze dat heel fijn vindt. En daarom zelf ook heel open is.

 14. Wat een mooi pakket! Er werd bij ons thuis niet echt bij stilgestaan, maar dit zal ik zeker wel doen en het bespreekbaar maken.

 15. Ik kan het mij nog zeker goed herinneren. Vond het zelfs heel speciaal, aangezien ik niet iemand kende die het ook al was. Ik was er dan ook vroeg bij.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: