Lana is nu tweeënhalf jaar en Lyam alweer bijna 6 maanden. Je zou verwachten dat het nog wel een paar jaar duurt voordat we in gesprek met elkaar hoeven te gaan wanneer onze kinderen een mobiele telefoon krijgen. Maar, als ik heel eerlijk ben, dan weet Lana al precies hoe (beeld)bellen werkt (want super leuk om met oma en opa te doen!) en hoe ze foto’s kan maken. En dan ook de tijd waarin we leven… Is het niet juist een heel goed en verstandig idee om je kind een mobiele telefoon te geven zodra hij/zij alleen naar een speeltuin kan bijvoorbeeld? Ik ging op onderzoek uit en ik deel mijn bevindingen met je in dit blog artikel.

Laten we rekening houden met de nieuwe generatie.

We leven in een nieuwe wereld. Een wereld waarin kinderen opgroeien met alle informatie en kennis die in een paar klikken voorhanden is. Ze hebben de bijnaam ‘screenagers’ gekregen; de generatie Alpha die geboren is en wordt tussen 2016 en 2030 (ook bekend als Gen A , Google Kids, Generation Glasses en Global Gen). Een generatie waarin de nieuwste smartphone net zo vanzelfsprekend is als een boek, kleurpotlood of speelgoed. Waarbij het vanzelfsprekend is dat een telefoon super snel, compact en robuust is en beschikt over onweerstaanbare features en de mooiste camera’s. En is dat nu zo erg? Of is het juist ook verstandig? Want deze nieuwe wereld voelt voor mij als moeder harder dan ooit tevoren. Ik heb het gevoel dat er veel meer criminaliteit is en ik moet er niet aan denken dat er ooit een moment komt dat ik ze alleen de wereld in ga sturen. Al is het maar naar het speeltuintje wat tegenover ons huis ligt.

Je ontkomt er niet aan.

Wat mij betreft is het een goed idee om je kind een mobiele telefoon te geven zodat hij/zij altijd bereikbaar is. Of dit nu voor een noodgeval is of wanneer hij/zij bij een vriendje of vriendinnetje wil spelen of voor de GPS tracker zodat je altijd weet waar je kind is (better safe than sorry). Maar vanaf welke leeftijd dit is… Ik denk dat iedere ouder hier zelf een keuze in mag maken.

Vanaf een jaar of 10, ontkom je er echt niet meer aan. Dit is het moment dat het sociaal belangrijk wordt om ‘erbij te horen’. De meeste klasgenootjes zitten dan ook gezamenlijk in WhatsApp groepjes, soms zelfs door de school zelf opgericht. En ook in de klas gebeurt het regelmatig dat de juf of meester een zoekopdracht geeft waar je het internet bij mag gebruiken. En als ik dan kijk naar een ideale telefoon, dan zou ik heel blij worden van de nieuwe iPhone 14. Dit omdat hij sneller dan snel is, heel compact, super robuust (daardoor gaat hij veel langer mee dan een andere smartphone) en de batterij lekker lang mee gaat. Wist je daarnaast dat Apple ook heel kindvriendelijk is en je een eigen Apple ID voor je kind kunt aanmaken? Dit geeft je de mogelijkheid om als ouder in controle te blijven.

Maar hoe ga je om met het gevaar voor een telefoonverslaving?

Yin en yang; ieder voordeel heeft ook een nadeel. Want een telefoonverslaving (ik schreef er een blog artikel over inclusief tips) is ook voor kinderen een serieuze mogelijkheid. Inclusief de gevaren dat ze liever met hun neus in hun telefoon zitten dan buiten te spelen, te genieten in het hier en nu of bijvoorbeeld weten wat het is om je heerlijk te vervelen. Maar is dat niet ook een kwestie van opvoeden? Zo kun je bijvoorbeeld een app installeren om de schermtijd te meten en aangeven dat je liever niet wilt dat je kind de telefoon meeneemt in de slaapkamer.. Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding van Bureau Jeugd en Media, adviseert het volgende; ‘’De echte truc is dat je kinderen zelf laat nadenken over wat zo’n apparaat met hen doet. Dat kan spelenderwijs, door af te spreken dat de hele familie een dag zonder scherm doorbrengt. Evalueer: hoe moeilijk vond iedereen dat? Een leuke vraag om aan je kind te stellen is: ‘Welke regels over telefoongebruik zou jij instellen voor jouw eigen kinderen?’’ Ik denk persoonlijk dat mindful ouderschap hierin ook een toverwoord is. Voelen en handelen in het moment. Levelen met je kind en eerlijk zijn.

Verhalen en tips van andere moeders.

Voorlopig hoeven wij nog niet na te denken over een eigen mobiele telefoon voor onze kinderen. Het is onderdeel van het spel. En leuk wanneer we bijvoorbeeld gaan (beeld)bellen met oma en opa en foto’s maken. Maar er zijn genoeg andere moeders die wel in deze fase zitten en heel veel tips en tricks delen. Persoonlijk vindt ik het blog artikel geschreven door Frederike Lems, Mediapedagoog, voor Ouders van Nu super verhelderend en kan ik ook het blog artikel geschreven door Denise Kroes voor Alles over Kinderen van harte aanraden.

Eindconclusie…

Ik denk dat niets zo belangrijk is dan naar je eigen moeder intuïtie te luisteren. Of je kind nu 7, 8, 9, 10, 11 of 12 jaar is. Ouder of jonger. Wanneer jij het gevoel hebt dat je kind oud genoeg is voor een smartphone, dan is dat ook zo. Laat je niet bang maken door andere moeders of je overtuigen van een ander oordeel. Blijf dichtbij jezelf. Want jij weet als geen ander wat goed is voor je kind (en hoe je hem of haar kunt beschermen).


Ik ben super benieuwd naar jouw mening en/of ervaringen! Hoe oud is jouw kind? Heeft hij/zij al een telefoon? En hoe oud was je zelf toen je jouw eerste telefoon kreeg? 😀


7 Comments

 1. Mijn oudste had ik groep 8 nog een oude telefoon van mij. Een Nokia met toetsen of zo. Aan het eind van het jaar was er kennismaking met haar toekomstige klas, en iedereen deelde 06 nummers voor een whatsapp groep. Maar mijn dochter had daar niet de juiste smartphone voor!

  Ik voelde me helemaal schuldig, en sindsdien vind ik een smartphone in groep 8 eigenlijk wel essentieel.

 2. Lindaschrijfthetop Reply

  Mijn kids hadden rondom de 10 jaar een telefoon, de Apple telefoons van opa en oma werden doorgeschoven naar de kleinkinderen zodra zij een nieuwe kochten.

 3. Wat bereikbaarheid betreft denk ik inderdaad ook dat 10 een mooie leeftijd is. Zelf ben ik juf in groep 6, dus leerlingen met deze leerlingen. Waar ik dan wel van schrik is, naast de telefoonverslaving op deze leeftijd, het misbruik van social media. Vergeet daarbij het online pesten niet. Maar aan de andere kant, is zoiets te voorkomen door het uit te stellen? Dat denk ik ook niet.

 4. Mijn oudste kreeg een mobiel in groep 8, de twee jongeren in groep 7. Veel schoolgerelateerde dingen, zoals docenten die ziek waren of praktische info werd toen al via WhatsApp groepen doorgegeven dus het was wel nodig. En ik vond het fijn dat ze me altijd konden bellen bij een noodgeval inderdaad maar daarvoor hadden ze ook zo’n uitklap Nokia kunnen gebruiken, dat had ik eerst een paar weken met ze uitgeprobeerd maar ze misten toch een deel t.a.v de rest van de klas.

  Ikzelf had een mobiel toen ik 19 was en ik was een van de eerste in mijn omgeving. Het kwam doordat mijn stiefvader iets met IT deed, weet niet meer precies hoe en wat, ik weet alleen nog dat het een gigantisch ding was en dat je er in vergelijking met nu eigenlijk niets mee kon haha

 5. Pff ik hoop eerlijk gezegd dat het nog even duurt, maar vanaf de bovenbouw is het wel handig denk ik. Ligt er ook een beetje aan of ze er zelf over begint en het graag wil. Ik zal het niet stimuleren denk ik. Goed om eens over na te denken in ieder geval.

 6. Ik kreeg mijn eerste mobiel toen ik op de middelbare school zat, een nokia 3310. Zelf zou ik er niet aan moeten denken om een kind een Iphone te geven

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: