Lana was een lekker lui baby’tje en dol op slapen. Al vrij snel sliep ze ook in de nacht door. Tot de geboorte van Lyam sliepen we samen en daarna wilde ze liever de hele avond en nacht in haar eigen (peuter)bedje op haar eigen kamer slapen. Lyam is compleet het tegenovergestelde; reuze actief en altijd AAN en actief. Slapen doet hij vaak kort en ondiep. In de nacht wordt hij minimaal 3 keer wakker en soms wel 7 keer. En daar rust best een taboe op. Om dit te doorbreken schreef ik dit blog artikel en vroeg ik 4 experts om hun meest waardevolle tips te delen om je kindje te helpen met slapen. Van slaapconsulenten tot aan een feng shui adviseur. Voor mij is het een ongelofelijk waardevol artikel geworden. Misschien dat het jou ook helpt?
Het belang van een goede nachtrust.
Slapen; we vinden het allemaal heerlijk en vanzelfsprekend. We hebben het ook nodig om op te laden, alle indrukken en prikkels van de dag te verwerken en het is één van onze basis behoeften. Maar wanneer je (jonge) kinderen hebt dan is slapen geen vanzelfsprekendheid meer. En daar rust best een taboe op. Want een kindje helpen met door laten slapen is toch het eerste waar je je mee bezighoudt? De goedbedoelde adviezen vliegen je daarom vaak direct naar de oren. En daar kun je als mama/ouder best onzeker van worden.
Wat de experts zeggen over je kindje helpen met slapen…
Het belang van een goede nachtrust wordt enorm onderschat en dan met name wat slaaptekort met een gezin kan doen als er een kindje is dat slecht slaapt. Het is iets waar ruim 50% van alle ouders vroeg of laat mee te dealen krijgt voor een langere periode. En daarom zijn er slaapconsulenten. Om je te helpen en ondersteunen bij het goed laten slapen van je kindje.
Ik vond er 3 met wie ik een enorme klik heb; Marlin van De Slaapfee, Marieke van Studio Uil en Anne van ukkies & tukkies. In dit blog artikel deel ik hun tips en adviezen. Deze heb ik zelf persoonlijk gefilterd op basis van waar ik een goed gevoel van krijg. Ben je er klaar voor? Hier gaan we 😀 !
Zorg voor een goede slaapbasis.
De beste temperatuur op de slaapkamer van je kindje is volgens de experts tussen de 18 – 20 graden. Daarnaast wordt inbakeren of het gebruik van een slaapzak (afhankelijk van de leeftijd van je kindje) aanbevolen. Houd bij een goede slaapzak alleen wel rekening met de juiste TOG-waarde zodat je kindje het niet te koud en niet te warm krijgt. Aanrader: de slaapzakken van de Hema zijn perfect! En tot slot helpt witte ruis enorm goed bij in slaap vallen en in slaap blijven. Wij hebben trouwens het Diley Droom Ei Slaaptrainer. Lana doet het hier fantastisch op! Ook heb je snoezigere varianten zoals Moby de walvis (die hebben wij ook) of een MyHummy knuffeltje.
Slaaprituelen en routines.
Kies maximaal drie slaapplekken voor je kindje. Zoals zijn/haar slaapkamertje, kinderwagen en de draagzak. Een routine is daarnaast essentieel als het gaat om goed leren slapen. Voorspelbaarheid zorgt er namelijk voor dat je kindje snapt dat bedtijd eraan zit te komen. Het wordt als het ware een ‘slaap cue’. Dit kun je realiseren door dag in, dag uit alles in dezelfde volgorde te doen en speciale slaaprituelen te creëren. In de avond duurt dit tussen de 15 en 30 minuten.
Denk bijvoorbeeld aan; verschonen, een massage, pyjama/slaapzak aan, een boekje lezen, in bed liggen, een white noise apparaatje aan en een dikke kus en knuffel. En natuurlijk passen een badje en een melkje er ook heel goed in. Voor de dutjes overdag kun je een kortere routine aanhouden (verschonen, pyjama/slaapzak aan, white noise apparaatje aan). En zorg er ook voor dat iedereen die je kindje naar bed toe brengt dezelfde routine aanhoud. Dit zorgt voor herkenning en rust.
Wakkertijden en slaapbehoefte.
Wakkertijden zijn gebaseerd op het natuurlijke ritme van kindjes per leeftijd. Hoe ouder een kindje wordt, hoe langer hij/zij tussen de slaapjes wakker kan zijn. Zo kan een kindje van 8 maanden bijvoorbeeld ’s morgens 2 uur wakker zijn, ’s middags 3 uur en voor het slapengaan 4 uur. Maar een baby’tje van 4 maanden heeft een wakkertijd van maximaal 90 minuten.
Waarom is dit zo belangrijk? Een te vroege bedtijd voor kinderen kan namelijk leiden tot onrust, onvrede en misschien zelfs boosheid omdat je kindje nog niet klaar is om te gaan slapen. Een te late bedtijd zal ongeveer hetzelfde resultaat hebben, omdat je kindje dan té moe is. Hierdoor is het in slaap vallen ook steeds lastiger. Kindjes langer wakker houden dan nodig is dus echt geen goed idee.
Daarnaast heeft ook ieder kindje zijn/haar eigen slaapbehoefte. Newborns slapen tussen de 18 en 20 uur en kindjes van een jaar of 2,5 hebben nog maar 12-14 uur slaap per 24 uur nodig. De meeste kindjes slapen zo’n 11 uur per nacht. Dus wanneer je kindje nog 14 uur per 24 uur nodig heeft, is het belangrijk dat hij overdag nog 3 uur slaap aangeboden krijgt. Het is dus belangrijk om te kijken naar de leeftijd van je kindje als je aan het slapen wil gaan werken.
Zelfstandig in slaap vallen.
Dit is iets waar ik altijd mee struggle; je kindje in bed leggen wanneer hij/zij nog wakker is en zelfstandig in slaap laten vallen. Maar volgens de experts is dit het allerbelangrijkste. Dit omdat op het moment dat je kindje na een slaapcyclus wakker wordt, hij/zij vaak in paniek schiet en begint te roepen. Wanneer je je kindje leert zelfstandig in slaap te vallen dan is er veel meer rust en weet je kindje ook zelf wat hij/zij moet doen zodra hij/zij wakker geworden is.
Zelfstandig slapen moet je kindje wel echt leren. Dit kun je oefenen door je kindje slaperig, maar wakker in bed te leggen en bij hem/haar te blijven en te troosten, maar toch zelf de weg naar dromenland te laten vinden. Dit gaat met kleine stapjes, maar uiteindelijk, op het moment dat je kindje het doorheeft, gaat dat helemaal goed komen.
Wanneer begin je met slaaptraining?
Vaak doen we dingen vanuit ons instinct om ons kindje te laten slapen. Zoals wiegen, dragen in een draagzak, een (extra) voeding geven, zingen, bij je kleintje blijven tot hij/zij slaapt, enzovoorts. En dat is allemaal helemaal oké, totdat dit te zwaar wordt voor je (en dat moment is voor iedereen anders). Vanaf dat moment kun je gaan werken aan het wegnemen van die slaapassociaties door deze steeds minder te gaan gebruiken en/of door te starten met slaaptraining.
Vanaf 4 maanden kun je slaaptraining inzetten bij een baby, dus dan kun je (rustig aan!) gaan werken aan zelfstandig in slaap vallen. Zelfstandig in slaap vallen is een vaardigheid die je kindje moet leren en waar je jouw kindje dus bij kunt helpen. Er zijn heel veel verschillende methodes, dus het is goed om vooraf te bedenken waar jij je wel of niet fijn bij voelt.
Voeding.
Ook voeding speelt een enorm belangrijke rol volgens de experts. Het advies? Houd in de gaten of je kindje voldoende voeding krijgt overdag. Wanneer er te weinig wordt gedronken, is er een grote kans dat je kindje ’s avonds en ’s nachts honger heeft en dus vaak wakker wordt.
Kindjes die borstvoeding krijgen hebben vaak nog t/m 9 maanden één voeding per nacht (dus tussen 19.00 uur en 07.00 uur) nodig. Voor kindjes die flesvoeding krijgen is dit vaak t/m 6 maanden.
Veel frisse lucht; is goed voor jullie allebei!
Als je kindje wakker is en niet in zijn of haar kamertje ligt, doe het raam dan af en toe eens even op. Zo laat je nieuwe frisse lucht en energie binnen. Ga daarnaast lekker veel naar buiten toe. Buitenlucht en daglicht hebben een positief effect op het (slaap)ritme van je baby. Zo leert je kindje het verschil tussen dag en nacht en dat is belangrijk voor goede slaap. Sowieso is buitenlucht natuurlijk hartstikke gezond (geldt ook voor ons!) dus ga er vooral lekker samen op uit 😀 !
Zorgen voor jezelf is zorgen voor je kindje.
Het moeder/ouderschap kan erg pittig zijn. Helemaal met jonge kinderen en als die niet lekker slapen. Om zelf je hoofd boven water te kunnen houden is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Dat betekent dus: inplannen van tijd voor jezelf. Durf daarnaast ook om hulp aan je omgeving te vragen. Misschien is er iemand die even wil oppassen? Dan kun jij je welverdiende me-time inplannen of bij slapen. Dit zorgt er ook voor dat je makkelijk in verbinding blijft met je kindje. Zorg voor jezelf zoals je wilt zorgen voor je kleintje. Inclusief de liefde, hulp en warmte.
Tot slot… Zo ziet de ideale babykamer eruit.
In dit blog artikel deelde Debby Wezelenburg al hoe je in balans en harmonie kunt leven doormiddel van Feng Shui. Haar tips waren reuze waardevol en leerzaam! Daarom vroeg ik haar hoe de ideale babykamer er volgens feng shui uitziet. En dit was haar antwoord;
‘’De ideale plek voor een wiegje/bed is tegen een muur aan met het hoofdeinde, voor rugdekking en met zicht op de deur opening. Dit geeft een veilig gevoel en is terug te brengen naar een eeuwenoude overlevingsstrategie, wat ons lichaam en geest tot op de dag van vandaag universeel heeft opgeslagen en voelt. Een hemeltje boven het bedje, geeft daarnaast geborgenheid en veiligheid. Maak de slaapkamer verder zo rustig mogelijk. Een wild behang of afbeeldingen met dieren, planten of bloemen prints, geeft het gevoel dat je als een Freek Vonk permanent op je hoede moet zijn voor de dieren in de natuur.
Slaapkamers zijn geen activiteiten centra, maar de meest rustgevende plek in huis. Een rustig effen behang of geschilderde muren in aardetinten, pastel, zacht grijs, roomwit of blauwe kleuren draagt bij aan het slaapgenot. Dit noemen we ook wel slaapverwekkende kleuren en dat is precies de bedoeling. Zorg er ook voor dat de kamer goed donker kan worden zodat je kindje zich kan overgeven aan zijn/haar binnenwereld. Tot slot kun je het bedje het beste opmaken met natuurlijke materialen. Een echte wollenvachtje als onderlegger voor in het wiegje of bedje ontspant direct. Deze zijn ook diervriendelijk verkrijgbaar gemaakt van gevilte wol.’’
Welke tip(s) ga jij direct in de praktijk brengen? En hoe ziet jullie huidige situatie eruit? Ik ben super benieuwd! Laat je het weten in een reactie? En als je vragen hebt over je kindje helpen met slapen, stel ze gerust onder dit artikel. Ik zal aan de experts vragen of zij deze willen beantwoorden ❤.
10 reacties
Dit zijn zeker hele waardevolle tips. Mijn moeder was een echte feng shui liefhebber, die deed daar veel aan qua inrichting. Op de een of andere manier hebben mijn drie kinderen, heel snel doorgeslapen binnen enkele weken al en in hun eigen bedjes en kamers. Ik weet nog goed dat mijn vrienden jaloers waren haha Maar daar staat wel tegenover dat er een juist op latere leeftijd veel moeite kreeg met slapen. Dat waren nog eens pittige tijden maar ook dat is uiteindelijk goed gekomen.
In mijn huidige situatie zijn mijn kinderen volwassen en heb ik gelukkig geen gebroken nachten meer. Mijn belangrijkste punt bij een goede nachtrust is altijd om overdag voldoende rust in te bouwen en je kind niet overweldig te laten raken met teveel prikkels.
Je geeft fijne tips!
Ik zou wel eens willen weten wat je volgens de experts moet doen als al die standaard tips niet werken en je een kind hebt dat al anderhalf jaar gewoon de héle dag, iedere dag wakker is en alléén maar bij/tegen mama aan geplakt wil zijn.
Mijn tip zou ook zijn een eigen babykamertje en de baby zelf in slaap laten vallen i.p.v de drukke box waar speeltjes hangen en veel lawaai van het gezin is.
Nooit bij stil gestaan dat er nog zo veel bij komt kijken als je je kind wilt leren slapen
Wat een prachtig artikel heb je gemaakt Claire! Ik hoop dat het veel ouders kan helpen. En op jouw laatste vraag: zeker, ik sta er absoluut voor open om aanvullende vragen te beantwoorden.
Veel liefs,
Marlin (@deslaapfee)
Wat een goed artikel met heel veel tips. Ik wist niet dat er zoveel zaken zijn om rekening mee te houden en tools die je kunnen helpen. Jouw artikel zal zeker ontzettend veel ouders helpen, ze zullen je dankbaar zijn.
Hier zullen ouders echt wat hebben aan die tips, ik zelf heb op een kinderdagverblijf gewerkt en daar hadden ze bedjes buiten staan zowel in zomer/winter en als de kinderen dan moesten slapen werden ze buiten neer gelegd omdat dit dus heel goed schijnt te zijn (wel met toestemming van ouders hoor)
Wat een interessant artikel dat heel veel ouders een beetje kan helpen!
Interessante tips, niet echt een tip. Maar mijn zus zei toen wel heel vaak. Dat ze gewoon geduldig moest zijn, apart kamertje. Zodat ze zelf ook wat kon slapen.