Vorige week woensdag vierde we Lana haar 3de verjaardag. En als verjaardagscadeau besloten we haar een eerste kinderfiets cadeau te geven. Super leuk en wat was ze er blij mee! Gelukkig ook maar, want ik heb best wel wat tijd gestoken in het zoeken van een geschikte eerste kinderfiets. Want natuurlijk moest het een plaatje zijn om te zien! Maar waar moet je nog meer op letten? Hoe zit het bijvoorbeeld met de maat, een geschikte fietshelm en accessoires? Ik deel al mijn bevindingen met je in dit blog artikel inclusief welke fiets wij voor haar hebben gekocht 😀 !

Een goede voorbereiding.

Voordat je een kinderfiets met trappers koopt voor je kindje, is het een goed idee om te beginnen met een loopfietsje of een driewieler. Lana had een enorm mooi exemplaar gemaakt van bamboe met een lief rietenmandje die ze vorig jaar van mijn nichtje had gekregen. Prachtig en heel duurzaam! Deze kunnen we dan ook met gemak doorgeven aan Lyam wanneer hij begint te lopen (al halen we het mandje er dan wel even vanaf). Dit is namelijk het moment dat je met een loopfietsje/driewieler kunt beginnen; wanneer je kindje zelfstandig kan lopen.

Met het loopfietsje/driewieler kan je kindje alvast bekend raken met balans houden, de voetjes omhoog houden, sturen en meer. Een super goede voorbereiding dus! Want vanaf 3 jaar kun je je kindje leren fietsen op een fiets met trappers.

Een mooi exemplaar uitzoeken die aan al jullie wensen voldoet.

Wij hebben uiteindelijk een kinderfiets van Fietsenopfietsen gekocht. Wat mij namelijk heel erg aansprak is dat er op de website enorm veel informatie wordt gedeeld waardoor je een goede keuze kunt maken. Zo staat er bijvoorbeeld duidelijk aangegeven welke maat fiets bij welke leeftijd past.

Leeftijd Wielmaat

1 t/m 3 jaar        10 inch

3 t/m 4 jaar        12 inch

3 t/m 5 jaar        14 inch

4 t/m 6 jaar        16 inch

5 t/m 8 jaar        18 inch

6 t/m 8 jaar        20 inch

5 t/m 9 jaar        22 inch

8 t/m 10 jaar     24 inch

9 t/m 12 jaar     26 inch

Op basis van deze informatie hebben wij een 14 inch kinderfiets uitgekozen. Daarnaast hadden we nog een paar andere wensen en eisen. Zoals goede reflectors zowel voor als achter, een dichte kettingkast, een mandje, fietsbel en natuurlijk moest het een plaatje zijn om te zien. Uiteindelijk was het liefde op het eerste gezicht met de SuperSuper Little Miss Meisjesfiets 14 inch – Roze! En gelukkig was Lana dit helemaal met mij eens want dit is de fiets die wij aan haar hebben gegeven voor haar verjaardag.

Tijd om te leren fietsen!

Direct na haar verjaardag ontbijt, hebben we de fiets meegenomen en zijn we naar het Haarlemmermeerse Bos in Hoofddorp toe gegaan. Dit is een prachtig park met geasfalteerde (fiets)paden waar je veilig en zorgeloos kunt oefenen. Vooral op een doordeweekse dag is het er erg rustig (dus mocht je op zoek zijn naar een fijne plek om je kindje te leren fietsen; dit is echt een aanrader!). Uiteindelijk hebben we een paar uur heerlijk gespeeld. Hebben we haar geleerd hoe je moet fietsen, sturen en leerde ze ook de rem (en bel!) goed kennen.

Ondanks de zijwieltjes en alle voorzorgsmaatregelen, hebben wij er wel voor gekozen om Lana een fietshelm te geven (een super leuk exemplaar van Woezel & Pip!). Dit omdat een kinderhoofdje enorm kwetsbaar is. Door een fietshelm te gebruiken zorg je ervoor dat het hoofdje goed beschermd is.

Tot slot…

Ieder kindje is anders. Ons meisje is al heel lang gefascineerd door fietsen en auto’s met trappers. Daarom besloten wij dat haar 3de verjaardag het uitgelezen moment was om haar een eerste kinderfiets te geven. Maar dat wil niet zeggen dat dit voor alle kindjes het perfecte moment is. Dus luister vooral naar je eigen intuïtie en kindje. En wanneer jullie er beide klaar voor zijn, hoop ik dat mijn tips jullie verder op weg hebben geholpen 😀 !


Zijn jullie aan het overwegen om een eerste kinderfiets te kopen en hoe oud is jullie kindje? Ik ben super benieuwd! Laat je het weten in een reactie? Ook wanneer je kindje al wat ouder is; deel je leren fiets(en) tips gerust.


5 Comments

  1. Leuke fiets hoor en wat ziet ze er blij uit! Ik vind het wel verstandig om op zo’n jonge leeftijd met een helm op te fietsen, deden mijn kids ook vroeger.

  2. Kijkje in huis en tuin Reply

    Wat een leuk verjaardagscadeau een fietsje, dadelijk kan ze de weide wereld infietsen.

  3. Goed artikel met goede tips. Wij hebben het ook zo gedaan. Beginnen met een loopfietsje. Dat zorgt voor een goede coördinatie. En met effect, want ook al begonnen we met een klein fietsje met zijwieltjes. Uiteindelijk kon ze toen ze 3 jaar was al zonder wieltjes fietsen. En daar gaat het natuurlijk helemaal niet om. Ieder kind mag zijn eigen ontwikkeling aanhouden, maar een loopfietsje als eerste is echt heel fijn.

  4. Mijn eerste fiets was ook roze. Had hem van mijn oma gekregen. Op de camping heeft mijn vader mij leren fietsen

  5. Voor onze zoon hadden we wel fietsjes maar toen bleek dat hij een beperking had en niet op een gewone fiets kon. Nu heeft hij een stoere driewieler fiets.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: