Ze kan prachtig spreken en bijna poëtisch vertellen. Ik ken Judith Webber online al jaren. We bewogen ons in dezelfde wereld tot we allebei van koers veranderde. Mijn verhaal ken je inmiddels, maar die van Judith is ook enorm inspirerend. In dit interview deelt ze welke life events ervoor zorgde dat haar kijk op de wereld en boodschap compleet veranderde. Hoe zij zichzelf weer terug vond inclusief de oefeningen die ze hiervoor dagelijks toepast. En meer over haar nieuwste ‘project’; ZELFLIEFDE in actie.

We hebben niet alles in de hand, we hebben niet overal invloed op.

Tot dat moment dat mijn moeder overleed en mijn ex-partner een burn-out kreeg, was ik al jaren als spreker, coach en schrijver actief en mijn boodschap luidde “Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven”. Dit is an sich geen gekke boodschap, maar wat hieronder lag was mijn overtuiging dat ik met hard werken alles voor elkaar zou kunnen krijgen en dat dat voor iedereen gold. Ik schreef zelfs een boek over hoe zelf keuzes maken alles verandert, alsof je alles in de hand hebt. Hier ben ik door de life events die ik heb meegemaakt in korte tijd, heel anders naar gaan kijken. Zowel mijn moeder als mijn ex-partner hebben beiden extreem hun best gedaan om hun situatie te keren, zonder al te veel effect. Het was eerder frustrerend. Het raakt namelijk een ieders machteloosheid. Nee we hebben niet alles in de hand, we hebben niet overal invloed op.

Inzicht dat het leven een dans is tussen overgave en invloed.

Terwijl mijn moeder ziek was – ze had uitgezaaide borstkanker – zag ik haar haar best doen om in leven te blijven. Ze greep alles wat los en vast zat aan om haar beter te maken en vestigde daar haar hoop op. Ik zag tegelijkertijd – in dezelfde periode – bij mijn (ex) partner hetzelfde gebeuren. Die neiging ken ik zelf ook maar al te goed, ik heb al jarenlang van alles buiten mezelf gezocht. Als ik maar x, y of z zou doen, zou krijgen, zou bereiken, dan zou ik me wel gelukkig voelen. Dat gebeurde natuurlijk nooit. Dit patroon had ik wel al ontdekt, maar de volle reikwijdte ervan zag ik destijds pas in. Dit heeft als effect gehad dat ik een diepere ontspanning in mezelf heb gevonden, een wijze van overgave aan het leven, als ik geen invloed heb. Dat was trouwens niet zozeer een kwestie van doen, maar van inzicht. Inzicht dat het leven een dans is tussen overgave en invloed. Weten wanneer wat nodig is, is de kunst. Het bleek een innerlijke shift van altijd maar hard mijn best doen, naar ontspanning in wie ik ben en waar ik sta. Een diepe tevredenheid en dankbaarheid voort het leven is het resultaat.

Zelfliefde daarin is een daily practice.  

Zelfliefde is liefde voor jezelf en je proces voelen, elk facet en elke stap, elke dag weer opnieuw. Niets veroordelen, maar jezelf volledig leren zien voor wie je bent en hoe je je gedraagt. Dus ook als ik even niet zo aardig ben of als ik struikel. Dit is een daily practice, geen knop die je omzet. Vanuit die basis van zelfliefde, ben ik liefdevol voor mijn omgeving, de wereld. Ik geloof dat als we allemaal meer van onszelf leren houden, de wereld een mooiere plek wordt.

Zo binnen, zo buiten.

Verbinding maken gaat over de weg naar je binnenwereld weten te bewandelen, de wereld van voelen en dat kan op vele manieren. In m’n boek geef ik daar allerlei oefeningen voor. In de kern komt het neer op de buitenwereld als spiegel leren zien en inzetten. Want wat je tegenkomt in je leven, zegt iets over hoe je over jezelf denkt of voelt. ‘Zo binnen, zo buiten’; is één van mijn lijfspreuken. Een andere manier is om je energie bewust naar je toe te trekken, in plaats van je energie uit te laten waaieren naar buiten. Dit doen veel mensen, ook ik deed dat, om veiligheid te creëren, dat hebben we zo geleerd vroeger. Als je je richtte op het goed doen voor anderen, op hen afstemmen, je aanpassen, dan kreeg je daar op één of andere manier waardering voor. Leren op jezelf afstemmen is waar verbinding maken met jezelf over gaat. Voor mij was dit best een lange weg met veel hobbels, maar zo de moeite waard. Ik hoop dat ik door het schrijven van dit boek de hobbels voor anderen wat kan verminderen.

We zijn liefde in de kern, dat is mijn overtuiging.

Eén van de belangrijkste oefeningen is leren verzachten, door je oordelen steeds meer te laten varen. De ingang is vaak een oordeel dat je over iemand anders hebt, die kun je leren gebruiken om te ontdekken wat je daarmee over jezelf zegt. Daar ligt de winst, als je kunt zien waar je over jezelf oordeelt, dan kun je leren daarmee op te houden. In feite is het meer afleren dan aanleren. We zijn liefde in de kern, dat is mijn overtuiging. Daar hoeven we dus ‘alleen maar’ naar terug, terug naar onze natuur. En deze 2 oefeningen kunnen je hierbij helpen;

  • Bedenk een oordeel over een ander die deze week omhoog kwam en ontdek wat dat oordeel over jou zegt. Als je van een collega vindt dat hij dik is, dan keur je misschien ook je eigen lijf af. Als je vindt dat iemand teveel ruimte inneemt in gesprekken, dan wil je misschien zelf wel wat meer ruimte innemen. Oordelen geven zoveel informatie over waar je zelf kunt groeien.
  • Schrijf een of twee oordelen over jezelf op die je de afgelopen week tegenkwam. Stel jezelf bij elk oordeel de vraag: is dit eigenlijk wel zo? En waar komt dit oordeel vandaan? En kan ik zachter naar mezelf kijken op dit punt?

Tot slot… ZELFLIEFDE in actie.

Dit boek ben ik eerlijk gezegd al jaren aan het schrijven, ik ben al in 2014 begonnen met het opschrijven van mijn reis naar meer zelfliefde. Dit boek staat boordevol verhalen, ervaringen van mij en van anderen over zelfliefde in de praktijk brengen. Ook bied ik in elk hoofdstuk een aantal oefeningen om het zelf toe te passen, want dat is de weg, er dagelijks mee oefenen tot het normaal wordt. Tot zelfliefde ook jouw basis is. ZELFLIEFDE in actie komt op 21 maart 2023 uit, op mijn 48e verjaardag, dat vind ik wel symbolisch. En het goede nieuws is dat mijn boek al in de voorverkoop verkrijgbaar is via www.zelfliefdeinactie.nl. Gun jezelf of iemand anders dit cadeau. Hoe meer liefde je in jezelf vindt, hoe meer liefde je in de wereld te geven hebt!


Is er een vraag die jij graag aan Judith Webber zou willen stellen? Zo ja, deel het gerust in een reactie 😀 . Judith beantwoord ze met liefde.

5 Comments

  1. Wat mooi en interessant. Ik denk dat zelfliefde voor iedereen een thema is en ik ben blij dat dit nu geaccepteerd wordt en aangemoedigd, want dat was ooit echt een taboe. Terwijl het de oorzaak is van de meeste problemen in de wereld.

  2. Linda schrijft ' t op Reply

    Mild zijn voor jezelf, accepteren wie je bent en mee gaan met de golven. Het klinkt zo makkelijk maar het blijft hard werken

  3. Zelf liefde is enorm belangrijk in ons leven. Zonder dat hebben we meer stress. Prachtig interview. Hoe blijf je zo positief over zelf liefde?

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: