It’s the most wonderful time of the year! En niet alleen vanwege de feestdagen maar ook om buiten te mediteren. Want de winter is hiervoor één van mijn favoriete seizoenen. Benieuwd waarom, hoe je buiten kunt mediteren in de natuur in de winter en wat je hiervoor nodig hebt? Lees dan snel verder. In dit blog artikel deel ik alles met je!

Waarom de winter mijn favoriete seizoen is om buiten te mediteren.

Ik ben een echte koukleum maar als het aankomt om buiten mediteren dan is de winter mijn favoriete seizoen. Dit omdat de lucht heel schoon voelt, er geen insecten zijn waar je rekening mee hoeft te houden en, het állerbelangrijkste; het donker helpt om eenvoudig naar binnen te keren. De mooiste inzichten krijg ik wanneer ik het licht in mezelf vindt of wanneer net even het zonnetje gaat schijnen terwijl ik met mijn ogen dicht zit. Daarnaast kun je je er perfect op kleden en voelt het meenemen van een tas gevuld met alles wat je nodig hebt om uren buiten te zijn, ook als even op een minivakantie gaan. En dat vat mijn liefde voor buiten mediteren in dit seizoen perfect samen 😀 !

Dit is wat je nodig hebt.

Trek lekker veel laagjes kleding aan. Denk aan een hemdje, T-shirt, trui of vest, een dikke jas, sjaal, handschoenen, een muts en goed zittende schoenen (sneakers bij voorkeur). Qua materiaal kan ik wol van harte aanraden (en ja diervriendelijke wolletjes bestaan echt!), dit omdat het warmte regulerend is. Wat betekent dat het je droog houd wanneer je zweet en warm houdt wanneer het koud is. Neem daarnaast een goedgevulde lunchtrommel mee en wat fruit; van buiten mediteren kun je namelijk flink trek krijgen. Ook zul je merken dat je vooral na stiltemeditaties, heel mindful zult gaan eten. Wat al een prachtige ervaring an sich is!

Tot slot mag een goedgevulde thermoskan met thee (Yogi Tea is echt een aanrader) en een rubberen kniemat niet ontbreken. Deze kun je eenvoudig online kopen of bij een bouwmarkt en is een absolute must have om bij je te hebben wanneer je buiten gaat mediteren dit seizoen. Je kunt er namelijk op zitten en het houdt je droog en warm. Daarnaast is het super licht en past het perfect in je tas. Optioneel zou je ook nog een (wollen) deken mee kunnen nemen, een meditatiekussen of yogamat. Maar vergeet niet dat dit ook gewicht is wat je met je mee moet dragen.

Mijn favoriete plekken.

Nederland is een prachtig land; ook qua natuur. Zo heb je bossen, stranden, duinen, parken en meer. Ik ben persoonlijk enorm fan van het bos en het strand om te mediteren. Zo vindt ik het bos magisch omdat je ontelbaar veel verschillende dingen hebt die je kunt waarnemen en waar je op kunt mediteren. Zoals bijvoorbeeld een boom; haar takken, textuur, geur, bewoners, geluid, bladeren (of juist niet), staat, energie en aura. Je kunt alleen zitten en waarnemen, maar je kunt ook al je andere zintuigen aan het werk zetten. En ook het strand leent zich daar perfect voor! De zee, lucht, haar bewoners, het strand, de geluiden, de rust en sereniteit. Ik heb een hoop plekken in Nederland gezien, maar nog lang niet alles! Maar tot nu toe zijn mijn favoriete plaatsen om te mediteren; de Veluwe (bos), Noordwijk (strand), Berg en Dal (bos) en Castricum (strand en bos). Ik vind rust, sereniteit en een uitgestrekt landschap waar je uren kunt verdwalen heel belangrijk wanneer ik buiten in de natuur mediteer.

De verschillende meditatievormen.

Er zijn oneindig veel mogelijkheden qua mediteren. Zo kun je het doen in stilte en je bijvoorbeeld focussen op je ademhaling, een koan, je omgeving waarnemen of juist alleen maar zijn en nietsdoen. Maar je hebt ook meditaties waarbij het draait om praten. Zodat je tot nieuwe inzichten komt en alles wat in je hoofd zit, loslaat. Als je het leuk vindt als ik binnenkort een paar oefeningen met je deel, laat het dan even weten in een reactie. Maar om het voor nu overzichtelijk te houden, zijn dit 6 verschillende meditatievormen die je eenvoudig buiten kunt uitvoeren;  

Loopmeditatie.

Lopen om te lopen, niet om ergens aan te komen; dat is een loopmeditatie. Je loopt vrij en stevig, niet langer gehaast of in gedachten. Je probeert aanwezig te zijn in ieder stap. Dit kun je doen door het lopen te verbinden met je ademhaling. Wanneer je in ademt zeg je in jezelf ‘in’ en zet je drie stappen vooruit en wanneer je uitademt ‘uit’ en weer drie stappen vooruit. Ook kun je je omgeving waarnamen zonder oordeel maar met een glimlach. De lucht, geur, geluiden, bomen, zee, dieren en meer. Je zult voelen dat alles leeft en dat je volledig aan het opladen bent.

Stilzitten.

Zoek een mooi beschut plekje uit waar je eenvoudig kunt aarden en van het uitzicht kunt genieten. Leg je rubberen kniemat neer en ga zitten op een manier die voor jou comfortabel is. Misschien wel in een lotuszit, kleermakerszit of anders. Vervolgens kun je beginnen met het waarnemen van je omgeving. Misschien wel met je handen op je hart en een glimlach op je gezicht. Je kunt je ogen openen of sluiten. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hardlopen.

Laat je oordopjes en Fitbit thuis en ga vandaag gewoon eens hardlopen op je ademhaling, hartslag en omgeving. Dit is zo mindful en helend! Er zal een wereld voor je open gaan. beloofd! En als je het nog nooit eerder gedaan hebt, in dit blog artikel deel ik tips hoe je kunt beginnen met hardlopen.

Yoga en Tai Chi.

Wist je dat yoga eigenlijk een meditatie in beweging is? Je keert naar binnen, verbindt je met je ademhaling en laat je levensenergie door je hele lijf heen stromen. Je hebt heel veel verschillende vormen en leraren. Mijn tip? Zoek thuis op YouTube naar yoga voor buiten (yoga outdoors) en sla een paar filmpjes op. Zodra je naar buiten gaat kun je een filmpje aanzetten of zelf je eigen flow gaan doen. Naast yoga ben ik trouwens ook helemaal weg van Tai Chi. Met deze vorm kun je eenvoudig één worden met alle elementen uit de natuur.

Muziek maken.

Je hebt magische muziekinstrumenten die je heel diep in meditatie kunnen brengen. Denk hierbij aan een handpan, koshi’s, klankschalen, een kalimba en tingsha. Stuk voor stuk prachtig en echte aanraders! Maar wist je dat er ook wat gebruikelijkere muziekinstrumenten zijn waar je meditatieve muziek mee kunt maken? Denk aan je stem (het reciteren en zingen van een mantra is voedend voor je ziel), handtrommel, ukelele, gitaar en fluit.

Tot slot…

Er is voor mij bijna niets magischer dan buiten mediteren in de natuur. Ik vertrek zonder plan, zonder doel en planning. Bewust even zijn. Dat is alles wat ik bereiken wil.


Ben jij ook zo dol op buiten mediteren in de natuur? En doe je het ook in de winter? Heb je daarnaast nog tips en tricks ook qua favoriete plekken? Ik ben super benieuwd! Laat je het weten in een reactie? 😀

14 Comments

 1. Linda schrijft 't op Reply

  Wat een goede meditatie tips voor buiten, ik doe het altijd op bed maar buiten lijkt me heerlijk.

 2. Wat geef je een fijne tips om buiten te mediteren. Ik weet zeker dat veel mensen hier wat aan hebben.

 3. Ik heb nog nooit buiten gemediteerd. Maar het klinkt wel eens goed om het te proberen. Alleen zou ik dit wel willen doen op een rustige locatie. Welke thermoskan heb je?

 4. Met mediteren heb ik nog niet zoveel ervaring. In de frisse koude buitenlucht lijkt me wel een bijzondere belevenis.

  • Ik heb nog nooit gemediteerd, lijkt me echt heerlijk ontspannen maar denk niet dat het me lukt. Ben er te ongeduldig voor

 5. Nienke | Mamameteenwolkje Reply

  Heerlijk! Ik doe blijkbaar ook aan loopmeditatie, zonder dat ik het wist!

 6. Jeetje, respect. Ik wil alleen maar binnen zitten met dit weer. Ik vind de kou een vreselijke uitvinding 🙁

 7. Ik word al helemaal gelukkig bij het lezen van dit blog. Ik hou van de buitenlucht en de natuur. Vroeger deed ik regelmatig yogastrech oefeningen en deze deed ik altijd buiten. Ik hou ook wel van de herft en de winter. De winter is fijn voor de koele lucht en ook een uitdaging om het mooie te ontdekken in een soms sombere wintertuin.

 8. Ik ben eigenlijk helemaal niet bekend met meditatie, maar het lijkt me heel fijn om zoiets in de natuur te doen.

 9. Super fijne tips. Ik ben de laatste tijd echt weinig buiten geweest. Als ik je blog zo lees moet ik gauw weer terug.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: