Uzondu helpt ouders vol zelfvertrouwen een rolmodel te zijn die kinderen empowered. Ze deed haar ervaring op als leiderschapscoach, verandercoach en moeder. Haar aanpak combineert leiderschap, familie systemen en gezond boerenverstand. Speciaal voor Claire’s Mission schreef zij een inspirerend gastblog artikel waarin zij 3 tips deelt hoe je je kind(eren) kunt empoweren.

Daar stond ik, volwassen medewerkers het nut van fouten maken te leren. Elke kruipende peuter weet dat je leert met vallen en opstaan. Fouten zijn part of the package. En toch stond ik daar, volwassenen op te voeden.
De teamleider had behoefte aan mensen die zelf nadachten, die met oplossingen en ideeën kwamen. Medewerkers die niet voor elk stapje goedkeuring nodig hadden en hem niet vroegen alles op te lossen. Het was het zoveelste team dat ik trainde. De zoveelste manager die ik coachte. Nieuw gedrag, nieuwe manier om naar anderen en zichzelf te kijken. Hoe kon dit nu? Hoe kan het dat volwassenen hier met hele teams tegenaan lopen? Zijn een mening vormen, autonomie en fouten maken niet juist inherent aan mens zijn? Waar ontstond het idee dat fouten maken duidt op dommigheid of niet goed je best doen? Dat je zonder goedkeuring niet kan acteren en de wereld of de organisatie niet op jouw ideeën zit te wachten?

Op het schoolplein zag ik het antwoord. Een moeder, een meisje van een jaar of 8. Haar haarclipje was stuk. De moeder, geïrriteerd, haalde het speldje uit haar haar. “Mam, dat kan ik repareren!” “Nee! Dat kan je niet!” BAM. Het meisje viel stil. Haar schouders zakten naar voren. Het voelde gek dat het geroezemoes op het plein gewoon door ging.

Dáár begint het.

Thuis, in hoe we onze kinderen opvoeden. In wat we tegen hen zeggen, in wat we hen toestaan, in wat voor rolmodel we voor hen zijn. Met al onze goede intenties, zit het vaak in kleine dingetjes. We zijn gehaast, of moe. Niet bewust van de impact van ons handelen op dit persoontje dat zich nog aan het vormen is. We hebben geen opleiding gevolgd om ouder te worden, borduren voort op onze eigen opvoeding en wat hoort in onze omgeving. Hulp in de vorm van een coach wordt vaak pas ingeschakeld als er grote problemen zijn.
En zo leren kinderen zich aan te passen. Ze leren dat het verkeerd is om fouten te maken. Ze leren opdrachten van degene met autoriteit op volgen. De meester, de oppas, van jouzelf. Zelden wordt er gevraagd wat zij willen, wat zij vinden. Zelden doet hun mening ertoe. Daarmee leren ze ook dat ze geen eigen ideeën, geen eigen mening hoeven te hebben, want alles wordt al voor ze besloten.

Herkenbaar?

Kinderen groeien wel op, maar leren veel van wat eigen is af. Wat als we dat nu juist zouden versterken? Wat je nu -op dit moment- doet in de opvoeding, heeft impact op hoe je kind straks als volwassene in het leven staat. Het is raadzaam om daar bewust mee om te gaan. Empoweren houdt in dat je je kind sterkt in zijn/haar zelfstandigheid en gevoel van eigenwaarde. Dat ze fouten durven maken en daar open over durven zijn. Dat ze zelf iets proberen en om hulp vragen wanneer dat nodig is.

3 tips om je kind(eren) te empoweren.

Empoweren is een manier van leven die oefening behoeft. Hier zijn 3 tips om mee te starten:

RESPECTEER je kind. Empoweren beslaat een aantal stappen en begint met het respecteren van je kind(eren). Alleen dit al heeft grote impact op de mate van eigenwaarde die het kind heeft. Ga er van uit dat je kind een persoon is die zelf kan nadenken, een eigen mening heeft, eigen ideeën. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je vraagt wat hij op zijn boterham wilt en dat je uitlegt waarom zijn schoenen aan moeten. Het betekent ook dat je luistert naar wat je kind wilt en dat je daar rekening mee houdt. Er is altijd een reden waarom je kind bepaalde dingen wel of niet doet.

COMMUNICEER of anders gezegd: “Let op je woorden”. Welke momenten zeg je iets waarbij er een waarschuwingssignaal af gaat? Even een schokje in je lijf. “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” en meer van die dooddoeners. De woorden die je gebruikt kunnen iemands gevoel van eigenwaarde, het gevoel van er mogen zijn, opbouwen. Maar ook afbreken. Wees zorgvuldig in wat en hoe je het zegt.

REFLECTEER (en leer).  Fouten maken is meestal een teken dat je iets nieuws probeert. Soms gaat er iets mis dat al tijden goed ging, vaak een signaal dat er iets anders aan de hand is. Bijvoorbeeld een kind dat opeens in bed plast, waarna blijkt dat de juf die dag op hem gemopperd heeft. Dit achterhaal je door te reflecteren. Soms alleen, maar als het even kan samen. Doe dat ook voor jezelf, bijvoorbeeld tijdens de maaltijd met je partner. Daarmee zet je de toon en maak je het een gewoonte.

Een mooi ritueel.

Een mooi ritueel is om wekelijks, zo niet dagelijks te reflecteren. Dat kan met 2 hele neutrale vragen:

 1. Hoe is het gegaan?
 2. Wat kunnen we daarvan leren?

Let op dat je niet alleen stilstaat bij wat mis ging. Juist hetgeen goed ging of leuk was (of beide) wil je herhalen.

Samenvattend…

3 tips om vandaag nog te beginnen met het empoweren van je kind. Respecteer, communiceer en reflecteer. Wees je daarbij bewust dat jij ook iets nieuws aan het leren bent. Dat vraagt oefening en tijd.

De beloning is des te groter.

Een kind dat zichzelf kan en durft te zijn. Met een stevige kern, die weet wat ze waard is. Een kind dat haar mening durft te geven, voor zichzelf op komt en weet dat ze zichzelf kan redden. Een empowered kind kan op haar eigen wijze impact op de wereld hebben. Dat gunnen we onze kinderen en de wereld kan het goed gebruiken.

Tot slot…

Wil je meer tips over hoe je een empowered parent kan zijn? Volg Uzondu dan op Linkedin of neem contact met haar op voor een persoonlijk stappenplan waarin je gericht ontdekt welke groeikansen er liggen voor jou en jouw kind.

Daarnaast heeft Uzondu nog 3 boekentips die ze graag met je wil delen:

Dit boek heeft bij mij een belangrijke shift teweeg gebracht.

Een voorleesboek om zowel ouder als kind te oefenen in krachtige mindset.

Prachtig boek om ouders stil te laten staan, dat ook voorgelezen kan worden. Quality time met kind én tegelijk aan je persoonlijke ontwikkeling werken. Lekker pragmatisch.


Geloof jij ook in het empoweren van kinderen? En heb je tips? Wij zijn super benieuwd! Laat je het weten in een reactie?


6 Comments

 1. Heel goed dit soort dingen en echt nodig. Veel mensen leren nooit hoe ze kinderen moeten grootbrengen en hoe we onszelf persoonlijk kunnen ontwikkelen. Het is toch onlogisch dat we wel elke weer uren besteden aan rekenen en taal op school, maar niet leren hoe we in het dagelijks leven kunnen functioneren.

 2. Linda Swinkels Reply

  Handige tips voor opvoeden heb je inderdaad geen diploma nodig, iedereen doet het naar gevoel. Al hoewel hulp voor sommige wel fijn is.

 3. Nicole Orriëns Reply

  Dit lijkt me een hele mooie manier om met je kind om te gaan. Op die manier krijgt je kind een goede bodem voor later in zijn of haar bestaan!

 4. Ik vind dit zo’n mooi blog joh! Samen reflecteren om te kijken hoe de week is gegaan, zo goed! Blijven communiceren. Ik denk dat dit ook goed werkt voor mensen in een huwelijk (met andere inhoud en aanspreekwijze natuurlijk, maar je snapt me 😉 Communicatie is zo belangrijk! <3

 5. Interessant om te lezen. Zelf heb ik geen kinderen, maar ik denk dat veel ouders hier wat aan hebben

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: