De ene kleur vinden we mooier dan de andere. Maar waarom eigenlijk? En waarom staat de ene kleur ons fantastisch en de andere kleur juist helemaal niet? In dit blog artikel deelt Feng Shui adviseur Debby Wezelenburg alles over kleuren, kleurtypes en hoe je kunt ontdekken welke kleur perfect bij je past. En… Je kunt ook een persoonlijk kleuradvies van een uur winnen! Hoe leuk!

Het natuurlijke kleurenschema werkt met de 5 natuurelementen.

Deze 5 elementen zijn: vuur, aarde, metaal, water en hout. De natuurlijke cyclus van de natuur werkt zo: het element vuur voedt het element aarde, het aarde element voedt het element metaal, metaal voedt water en water voedt hout en hout voedt vuur. Net als in de natuur. Want vuur zorgt voor vruchtbare aarde, uit de aarde haal je metalen, water vervoert de metalen en metalen houden het water helder, water zorgt voor de groei en bloei van hout en hout laat het vuurtje branden. Een heel natuurlijk proces.

5 natuurelementen Feng Shui

Als je deze cyclus in de natuur vertaalt naar bijbehorende kleuren, dan heb je het volgende 5 elementen kleurenschema:

Elementen kleurenschema Feng Shui

Welke kleurgroep spreekt jou van nature aan? Draag je ook het liefst kleding in deze kleuren? En zie je deze kleuren terug in je huis? Zo niet, ga ze meer dragen en voeg ze toe in je huis. Zo omring je je met het kleurenpalet dat jouw aantrekkingskracht heeft en waarbij je je thuis voelt. Dit is heel voedend voor jezelf en zet je in je natuurlijke kracht.

Elke kleurengroep heeft een persoonlijke uitwerking op jezelf en op degene die er naar kijkt.

Welke kleur heeft welke werking: 

Blauw en zwart verbonden aan het element water = kalmeert en ontspant. Te veel maakt inactief.

Groen verbonden aan het element hout = verbindt en netwerkt. Te veel leidt af.

Rood, paars, oranje en fuchsia zijn verbonden aan het element vuur = activeert en is vol passie. Te veel kost energie en kan agressief werken.

Geel, bruin en terracotta kleur zijn verbonden aan het element aarde = stimuleert kennis, wijsheid en maakt sociaal. Te veel maakt het zwaar.

Wit, grijs, pastelkleuren, goud, koper en zilver zijn verbonden aan het element metaal= Geeft helderheid en rationaliseert. Te veel kan hard en levenloos worden.

Als je weet wat je persoonlijke voorkeurskleuren groep is, en je kijkt naar de werking ervan. Dan is de vervolg vraag: heb je nog een tweede voorkeursgroep van kleuren? Deze tweede kleurgroep kun je afwisselen met je eerste voorkeur?

Want als je alleen maar één kleurengroep draagt is dat wel eenzijdig als je de werking van het gehele kleurenpalet kent. En je bent waarschijnlijk een veelzijdig mens, met meerdere kanten en facetten. En deze kanten mogen gezien worden.

Op deze wijze krijg je al een diversiteit van kleuren in kleding en huis die je kan toepassen en bij jou passen.

Nog een paar do’s & don’ts.

Daarna is de volgende stap dat je kijkt voor welke gelegenheid of ruimte in huis je je voorkeurskleuren gaat toepassen. Dit noem je: dress to the occassion of the location.

Bijvoorbeeld; je geeft een feestje en je wilt veel pret en lekker dansen op die avond. Dan geeft vuurkleurige kleding gegarandeerd succes op deze energieke avond. Je verhoogt je stemming met rood of paars of oranje of fushia kleurige kleding en kleuraccenten. Je voelt je dan uitbundiger en je krijgt ook vanzelfsprekend de aandacht van je gasten. Jouw gasten reageren weer op jouw vurige kledingkeuze en daarbij behorende feestelijke stemming. Precies wat nodig is op zo’n geslaagde avond.

Nog een voorbeeld: je hebt een serieuze vergadering en je wilt een belangrijk punt maken wat concentratie en volledige aandacht vergt. Ga dan voor een metalen look in de kleuren combinatie wit, grijs of een pasteltint. Dit werkt door in de energie van die dag en hoe jij je voelt, maar ook hoe anderen je waarnemen in deze zakelijke kleuren combinatie. Metaal kleuren zijn rationeler ingesteld en ondersteunen je bij deze gelegenheid. Zeker weten dat ze akkoord gaan met jouw voorstel.

Dus voor iedere dag kijk je wat er op je programma staat en kies je een kleurengroep die daarbij past.

Ook voor in je huis geldt dit. Een woonkamer waar dagelijks in geleefd wordt en waar je gezinsleden, vrienden en familie ontvangt, mag het gastvrije en verbindende element hout aanwezig zijn. Dit is de kleur groen, maar ook echte planten en bloemen en een echte houten vloer zorgen voor een gezelliger samenzijn en betere communicatie met elkaar.

Voor een slaapkamer ga je voor de goede nachtrust. Hiervoor zijn de metaal kleuren en water kleuren juist heel ondersteunend en laat je juist de vuur en hout kleuren buiten de deur, anders doe je namelijk geen oog dicht.

Heeft je kindje moeite met slapen? Lees dan ook Je kindje helpen met slapen? Dat doe je zo! In dit blog artikel deelt Debby samen met 3 andere experts alle tips en tricks om ook je kindje te helpen met een goede nachtrust.

Op deze wijze laat je de kleuren bewust voor jou werken bij iedere gelegenheid en in iedere ruimte.

Een persoonlijke note.

Ik kon het natuurlijk niet laten om Debby ook te vragen welke kleuren en materialen ze mij persoonlijk adviseert. En haar antwoord vond ik zo waardevol, dat ik het graag met je deel!

‘’Je persoonlijke element wordt vanuit Feng Shui bepaald door je geboortedatum. Daarmee weet je welk element je van nature in je hebt en ook welk kleurengroep en materialen daarbij passen. Op basis van jouw geboortedatum is het aarde element jouw persoonlijke element. Dit zijn aardetinten zoals: bruin, beige, geel en terracotta. Deze ondersteunen jou en zetten je in je kracht. Gecombineerd met aaibare aarde materialen zoals natuurlijke wol, bio katoen en linnen ben jij helemaal in je element.’’

Enthousiast geworden? Dan heb ik leuk nieuws! Win een uur persoonlijk kleuradvies van Debby!

Zou je weleens een persoonlijk kleuradvies willen ontvangen van een expert? Dan heb ik iets leuks voor je! Van Debby mag ik een persoonlijk kleuradvies sessie van een uur weggeven! Mag ik jou hier blij mee maken? Laat dan een reactie achter onder dit blog artikel met een geldig mailadres. De winnaar ontvangt volgende week ontvangt volgende week dinsdag een persoonlijke mail.

Wil je daarnaast nog meer weten over de werking van kleur en materialen, je persoonlijk element, indeling en inrichting van je huis op basis van Feng Shui? Neem dan een kijkje op de website van Debby Wezelenburg. Ze geeft naast advies ook super interessante workshops. Een aanrader dus 😀 !

Update 07-02-2023: Bedankt allemaal voor jullie leuke en enthousiaste reacties! De winnaar heeft zojuist een persoonlijke mail ontvangen. Fijne dag!


Welke kleur past bij jou? En tot welk kleurenschema voel jij je het meest aangetrokken? Wij zijn super benieuwd! Laat het gerust weten in een reactie (je doet dan automatisch mee met de win actie). Ook wanneer je vragen hebt aan Debby. Zij leest mee en beantwoord deze met liefde.

23 Comments

 1. Erg interessant. Ergens toen ik in de twintig was, werd Feng Shui echt een ding en toen vond ik het al ontzettend interessant. Ik zou daar zeker wel wat meer mee willen doen. Ook voor wat betreft mijn (thuis)werkplek. Ik doe graag mee en ik ben erg benieuwd, überhaupt ook over de kleuren die bij mij passen. Ik ga zeker Debby’s site bekijken!

 2. Leuke blog! Interessant! Kleur zegt zoveel! Ik hou vaak ook rekening met welke kleuren ik aantrek naar bepaalde gelegenheden. Ik zou hier graag meer over willen weten De kleuren die ik het leukst vind zij Fire en Water.

 3. Ik vind dit soort blogs altijd erg leuk om te lezen. Dat kleuren zoveel invloed hebben he?!
  De vuurkleuren vind ik erg mooi maar combineer dit graag met de aardekleuren.

 4. Li schrijft ' t op Reply

  Heel erg interessant om te lezen. Ik herken mezelf wel in mijn favorieten kleuren
  Al hoewel ik qua kleding een andere voorkeur heb dan qua woon inrichting

 5. Linda schrijft 't op Reply

  Heel erg interessant om te lezen. Ik herken mezelf wel in mijn favorieten kleuren
  Al hoewel ik qua kleding een andere voorkeur heb dan qua woon inrichting

 6. Erg leuk om te lezen. Tijdens mijn opleiding en stages heb ik de kracht van kleding en kleur ontdekt. Altijd als ik een presentatie moet geven, dan draag ik rode lipstick. (ik doe niet meer)

 7. Dit is iets dat ik erg interessant vind maar ook lastig om voor mezelf te bepalen. En ik vraag me nu af: nu ik grijs wordt, kan dit kleurtype dan veranderen?

 8. Wat leuk om te zien! In mijn kast heb ik bijvoorbeeld veel verschillende kleuren hangen, maar daar komt nu wel veel groene items bij de laatste tijd. in huis hebben we het daarentegen zwart wit met goud.

 9. Ik word vooral aangetrokken tot blauw en groen. In mij interieur is het dan vooral rustige kleuren.

 10. Tja, hout type dus in mijn kast veel groen. Grijp ik snel naar als ik aan het shoppen ben want het ‘voelt’ gewoonweg goed.
  Dat er kleurgroepen verbonden zijn aan de verschillende elementen is eigenlijk nieuw voor mij maar als Je naar de groepen kijkt is het heel natuurlijk en passend.
  Als je naar je lijf luistert dan grijp je automatisch naar de beste kleur ‘for the occassion’?
  Interessante materie for sure!
  Leuk artikel.

 11. Terwijl ik aan het lezen was dacht ik al van wat als je voeling hebt met twee groepen, maar ik moest gewoon even verder lezen

 12. Wat leuk zeg. Feng shui vind ik sowieso interessant omdat ik dat vanuit mijn jeugd erg heb meegekregen thuis, maar ik heb daarnaast ook echt iets met kleuren. Ik houd van felle kleuren en van de symboliek erachter. Ik neig het meest naar de water kleuren.

 13. Wat een leuk blog, ik had zelf al vaak van Feng Shui gehoord maar mezelf er eigenlijk nooit in verdiept. Ik herken mezelf wel in veel van de dingen die geschreven staan, leuk om zoiets te lezen en jezelf er dan in deze “kleur” te herkennen!

 14. gaaf, ik voel me erg aangetrokken tot de aardkleuren maar ben deze materie pas sinds kort aan het ontdekken en voel me daar zeer goed bij, Super blog!

 15. O jee, dit gaat helemaal buiten mij om. zeker interessant en niet afwijzend

 16. Heel interessant! Ik was wel al bekend met wat kleur kan doen voor je huidskleur en uitstraling. Maar gebaseerd op de natuurelementen kende ik nog niet.

  Ik voel me vooral aangetrokken tot hout en water. Bij mijn geboortedatum hoort volgens mij het element vuur maar ik voel me niet heel erg aangetrokken tot deze kleuren.

 17. Leuk onderwerp! De kleuren blauw en groen zijn de tinten waardoor ik mij altijd al voel aangetrokken. Zowel in het interieur als ook in kledingkeuzes. Met hier en daar een bonte kleur als tegenhanger is voor mij de kleurbalans op z’n best.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: