Antroposofisch onderwijs; wij worden er blij van! Maar met ons nog veel meer ouders. De wachtlijsten bij de meeste vrijescholen zijn namelijk ontzettend lang. Zo hebben wij Lana toen ze een paar maanden oud was bij 3 scholen aangemeld, maar weten we pas wanneer ze 4 jaar is of er een plekje vrij is. Best stressvol en voor ons ook één van de redenen waarom wij thuisonderwijs overwegen. En gelukkig heb ik iemand ontmoet die hier alles vanaf weet; Elbertje Floris van Jouw Unieke Familie. Zij werkt al 20 jaar als leerkracht waarvan de laatste jaren op een vrijeschool. Speciaal voor alle ouders die thuisonderwijs overwegen heeft zij een gids gemaakt met daarin alles wat je nodig hebt om antroposofisch thuisonderwijs te kunnen geven. En ik heb leuk nieuws! Ik mag namelijk 2 gidsen weggeven!

Onderwijs met hoofd, hart en handen.

Wat ons enorm aanspreekt aan de vrijeschool is dat kinderen de vrijheid krijgen om zichzelf in alle vrijheid te ontwikkelen en hierbij op een liefdevolle manier gesteund worden. Daarnaast vinden wij het erg mooi dat bij vrijeschool onderwijs het hoofd, hart en handen centraal staan. Dit betekent dat kinderen niet alleen leren lezen en rekenen, maar ook vreemde talen leren spreken, dansen, toneelspelen, zingen en schilderen. En hierbij staat ook de natuur centraal. Zo zijn er jaarfeesten en een seizoen tafel en wordt er alleen gewerkt met natuurlijke materialen. Daar worden we blij van!

Wat dit in de praktijk betekent.

Beweging. In alle lessen, dus ook bij het taal- en rekenonderwijs is er beweging. Dit omdat bewegen de gezondheid bevordert en omdat hierdoor de fijne verbindingen in de hersenen, de synapsen, tot stand komen. Daarom wordt er veel met handen en voeten gewerkt. Klappen, lopen, rennen, springen, dansen horen in elke les thuis. Zo wordt er lopend gerekend, en om de taallessen eigen te maken, wordt er gedanst en geklapt. Vakken als tuinbouw, houtbewerken en techniek zijn vanaf klas 4 praktische lessen, waar met de handen wordt gewerkt.

Voor groei is warmte nodig. Een baby groeit goed als hij met liefde wordt omringd. Voor het onderwijs geldt dit ook. Als een kind vol overgave, enthousiasme, betrokkenheid en eerbied de lessen in zich op kan nemen, dan wordt het letterlijk warm. Daarom wordt er in het vrijeschool onderwijs regelmatig brood gebakken en zijn onderdelen als tekenen, een verhaal schrijven, toneelspelen, de klas opmeten, een krant maken, fluitspelen, sommen verzinnen en meer, erg belangrijk. Vooral door dit samen met anderen te doen, wordt de beleving van de eigen creativiteit dubbel zo sterk. Als er enthousiasme is, dan is er warmte.

Creatief leren denken. De vrijeschool wil kinderen niet alleen kennis bijbrengen, maar hun ook leren inzien hóe ze tot een eigen gedachte, een eigen oordeel kunnen komen. De weg naar het trekken van een conclusie is belangrijker dan de conclusie zelf. Kinderen leren bijvoorbeeld wat een standpunt is en een mening. Ze leren ook de feiten nauwgezet en objectief te beschrijven. Nadenken en zelfstandig oordelen is meer dan kennis kunnen reproduceren. De maatschappij verandert snel. Wat vandaag nieuw is, is morgen verouderd. Mensen die creatief hebben leren denken, zijn op deze ontwikkelingen voorbereid.

Over Elbertje Floris van Jouw Unieke Familie.

Elbertje Floris van Jouw Unieke Familie werkt al 20 jaar als leerkracht waarvan de laatste jaren op een vrijeschool. Met haar bedrijf wil zij kinderen en ouders ondersteunen op allerlei vlakken. Zo heeft ze een prachtige gids ontwikkelt die ouders helpt om thuisonderwijs vorm te geven en helpt zij daarnaast ouders en kinderen om terug in hun kracht te komen en als gezin weer rust en balans te vinden.

Win de (T)huisonderwijs gids!

Wij hebben enorm veel geleerd van de (T)huisonderwijs gids die Elbertje heeft vormgegeven. Het is enorm waardevol om per leeftijd en ontwikkelingsfase te zien wat een kindje leert en hoe je hierin kunt faciliteren. Of je nu wel of geen antroposofisch thuisonderwijs wilt geven. Wat ons betreft is het dan ook een echte aanrader en… Ik heb leuk nieuws! Van Elbertje mag ik namelijk één online (T)huisonderwijs gids t.w.v. €45,- weggeven en een papieren versie t.w.v. €55,-! Wil je zelf bepalen hoe je het onderwijs van je kind(eren) kan inrichten en welke keuzes je kan maken? Wil je richtlijnen ontvangen, punten waar je aan kunt denken qua materiaal en handvatten over de leerpunten die aan bod mogen komen? Laat dan een reactie achter onder dit blog artikel en laat ons weten of je de papieren (t)huisonderwijs gids of de online versie wilt ontvangen. Misschien dat je wilt delen waarom je thuisonderwijs overweegt of waar je tegenaan loopt. Maar uiteraard telt een ‘’ik doe mee!’’ ook. Volgende week dinsdag ontvangen de 2 winnaars een persoonlijke mail 😀 .

UPDATE 14-06-2022: Bedankt voor al jullie enthousiaste, lieve en mooie reacties en vragen! Elbertje stuurt de 2 winnaars vandaag een mail. Alvast heel veel plezier van de gids!


Ben jij ook zo enthousiast over vrijeschool onderwijs? En/of overweeg je thuisonderwijs? Ik ben super benieuwd!

80 Comments

 1. Linda+schrijft+,+'t+op Reply

  Wat leuk dat je er zo enthousiast over bent. Ik vind sociaal met andere overweg kunnen ook erg belangrijk, dat is bij thuisonderwijs denk ik moeilijk.

  • Hoi Linda,

   Je hebt gelijk dat het sociale niet meteen aanwezig is, mits je meerdere kinderen hebt. Ik ga er een beetje vanuit als men (T)huisonderwijs wil geven, dat ze begrijpen dat er meer moeite gedaan moet worden om buiten het gezin sociale contacten op te doen.
   Het is helemaal aan jezelf om te bekijken wat voor jou en je kinderen het belangrijkst is.
   Bedankt voor je reactie,
   Liefs Elberthe

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Linda,

   Iedereen heeft een eigen beeld van wel of niet naar school gaan. Ikzelf ben van mening dat et sociale aspect ook kan met (T)huisonderwijs. Als ouders de wil hebben om (T)huisonderwijs te geven, zullen ze ook de wil hebben om aan de slag te gaan met het sociale aspect.
   Fijn dat je mening deelt.

   Liefs Elbertje

  • Elbertje Floris Reply

   Hahaha…je hebt een dubbele reactie gehad. Bij de eerste gaf de computer aan dat hij het niet gedaan had. Blijkbaar toch wel.

   Fijn weekend

 2. Ik doe mee. Liefst de papieren versie , echter ben ik ook blij met de online versie. Als juf in het regulier onderwijs merk ik dat het anders moet. Nu ik moeder ben van een kind van bijna 3, zie ik op tegen haar schoolperiode. De vrijeschool zit niet bij ons in het dorp en met alle maatregelen van de overheid de afgelopen jaren neig ik steeds meer naar thuisonderwijs. Deze gids zou dan ook heel waardevol zijn.

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Iris,

   Leuk dat je mee wil dingen naar de gids. Als je wil kun je eens kijken op de site http://www.thuisonderwijs.nl Daar kun je zien op welke manier je aan kan geven dat je geen passende school kan vinden voor je dochter. De gids kan je alvast op weg helpen om een beeld te vormen hoe je alles wil gaan aanpakken.

   Liefs Elbertje

 3. Wat een mooie site ontdek ik zo! Graag doe ik mee. Bij ons is de vrije school echt een eindje weg. Aangezien ik geen auto rij is het eigenlijk niet haalbaar qua afstand om daar naartoe te gaan. Onze meid is nu gestart op de peuterspeelzaal bij ins in het dorp. Maar ik twijfel nu al met regelmaat of dit het pad is wat we willen gaan. Ik neig naar thuisonderwijs. En de antroposofie is een stroming waar ik me het meest bij thuisvoel. Graag waag ik een lansje voor de papieren versie. Maar met de digitale zou ik ook heel blij zijn!

  • Ik vind het wel belangrijk dat kinderen met anderen in contact komen en leren omgaan. Vandaar dat ik niet zo een fan ben van thuisonderwijs

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Anneke,

   Bedankt voor je complimenten! Je naam komt op de lijst voor 1 van de 2 gidsen.
   Misschien kun je alvast onderzoek gaan doen, hoe je je (T)huisonderwijs voor elkaar kan krijgen. Op http://www.thuisonderwijs.nl kun je alle mogelijkheden zien.

   Heel veel succes,

   Liefs Elbertje

 4. Aangezien we nu al (oudste zoon is net 3 jaar) zeker een half jaar min of meer vastlopen in t reguliere “onderwijs” psz. En de vrije school niet in ons dorp zit en de 2 die nog enigsinds in de buurt zitten allebei een wachtlijst hebben, is thuisonderwijs wel iets wat wij overwegen. Deze (liefst papieren) gids zou daar een fijne handreiking bij zijn.

  • Ik zou graag de gids ontvangen (digitaal of papier maakt niet uit). Ik weet niet of de vrijeschool na eventuele verhuizing nog kan en zou graag dan thuis dingen zelf willen kunnen aanbieden!

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Petra,

   Wat vervelend dat jullie oudste vastloopt! Mocht je een keer willen sparren of je verhaal doen. Je mag me mailen. Ook voor jou is het fijn om te kijken op http://www.thuisonderwijs.nl
   Heel veel succes met je gezin.

   Liefs Elbertje

 5. Ik ben bezig een gastouder-/-natuurBSO op te zetten voor ouders die hun kinderen thuisonderwijs geven, ons eigen ‘schooltje’… Twee dagen per week komen de kinderen bij mij zodat ze ook sociaal bezig zijn en de andere dagen bij hun eigen ouders of bij elkaar. In onze omgeving is ook geen vrije school, dus dit leek ons een hele mooie oplossing. Voor de inspiratie zou ik ook heel garages papieren versie ontvangen …

  • Als sofische mama zonder Vrije School , zeg ik graag: Ik doe mee
   Papieren thuis onderwijs gids lijkt me super. Online is natuurlijk ook een geweldig cadeau voor mijn (bijna) verjaardag 😉
   Groetjes

  • Heel graag de digitale versie! We zijn zo blij dat 2 dorpen verder een vrijeschool is begonnen, waar onze oudste naartoe zal gaan. Om onze kinderen thuis te ondersteunen en zelf meer te weten van het vrijeschoolonderwijs (je doet het tenslotte samen) heel graag deze gids!

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Astrid,

   Wat leuk dat je je eigen school aan het opzetten bent! Voor ouders zeker fijn om een combinatie te maken. Ga je alle leeftijden opvangen?
   Je naam komt op de lijst te staan. Heel veel succes met het opbouwen van je school. Heb je al een naam?

   Liefs Elbertje

   • Hoi Elbertje, ik begin na de grote vakantie met drie kinderen van bijna 4, kleuters dus… het zou fijn zijn als er nog een of twee kleuters bij zouden komen , dan groeien ze samen op en kan ik ook in de lesstof groeien, maar iets ouder is ook leuk hoor; we kijken wel wie er op ons pad komen… ik vertrouw er helemaal op dat dat dan ook gebeurt 😉
    De naam is Zon-licht …. Zonlicht doet alles groeien en we wonen in Zonnemaire, vandaar ☀️…..

    • Elbertje Floris Reply

     Hoi Astrid,

     Wat een mooie naam en achterliggende gedachte!
     Heel veel succes en plezier!

 6. Amber van Dam Reply

  Ja, wat leuk!
  Wij geven geen thuisonderwijs, maar een Vrije School zit er qua afstand helaas niet aan. Zelf heb ik als kind genoten van mijn tijd op de Vrije School, en hoop dat ik daar mijn kinderen dan thuis een beetje van mee kan geven. Een gids klinkt fijn voor wat houvast!

  • Ik doe mee! Ik ben als thuisonderwijzer en vrijwilliger bij een holistische B3 school oprecht geïnteresseerd in dit boek en hoop er iets mee te kunnen met mijn eigen kinderen en klasje.

   • Elbertje Floris Reply

    Hoi Helen,

    Je hebt hele mooie linken. Wie weet ben je de gelukkige die de gids mag ontvangen.

    Fijn weekend,

    Liefs Elbertje

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Amber,

   Wat fijn dat je je ervaring kan doorgeven aan je kinderen! Zou leuk zijn als je mijn gids kan gebruiken om je gezin nog meer mee te geven van de antroposofie.

   Fijne dag,

   Liefs Elbertje

 7. Ik waag met veel plezier een kansje voor de papieren versie. Wat klinkt dit als een onwijs interessant boek. Wij overwegen thuisonderwijs ook en willen onze kinderen onderwijs bieden met focus hoofd, hart én handen. Graag zou ik hier meer over lezen. Omdat we geen e-reader of tablet hebben, gaan wij voor de papieren versie.

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Aafke,

   Ik heb de gids met liefde gemaakt. Bedankt dat je er zo enthousiast over bent.
   Leuk dat jullie overwegen om (T)huisonderwijs te gaan geven. Volgende week weten we wie de 2 gidsen hebben gewonnen.

   Fijne dag,

   Liefs Elbertje

  • Ik zou dolgraag met het kindje waarmee ik werk aan de slag gaan met deze gids. Het is ontzettend moeilijk een passende school voor hem te vinden.. gezien zijn problematiek. School heeft zojuist leer ontheffing voor hem aangevraagd terwijl hij zo nieuwsgierig en leergierig is.

   • Elbertje Floris Reply

    Hoi Nina,

    Wat fijn dat jij deze jongen opvangt en kan helpen. De gids kan zeker een mooie bron van informatie zijn om nieuwe inspiratie te krijgen. Leergierigheid en nieuwsgierigheid zijn één van de belangrijkste kwaliteiten om vooruit te kunnen komen. Jammer dat het op school niet goed met hem ging. Heel veel succes en plezier met hem!

    Liefs Elbertje

 8. Wat super leuk om te lezen en wat extra inspiratie en achtergrond informatie zou enorm welkom zijn. De gebonden versie zou ik het fijnste vinden om mee aan de slag te gaan!

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Renee,

   Inspiratie en achtergrond informatie zit er zeker in, dus dat komt goed. Als je hem wint tenminste.

   Heb een heerlijke dag,

   liefs Elbertje

 9. O wat zou ik deze gids graag winnen! Liefst Papier, maar digitaal is ook enorm welkom. Onze oudste dochter ging naar de Vrije school, maar sinds onze verhuizing niet meer. Hier zit geen vrije school in de buurt en we missen het allemaal. De warmte, de kleuren, de natuurlijke materialen en de jaarfeesten. Ik doe al een online cursus om me de jaarfeesten .eer eigen te maken. Dit zou perfect zijn om ook het onderwijs weer een mooie impuls te geven. Ik ga duimen:-)

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Ina,

   Het is zeker een gemis als je eenmaal in het heerlijke warme bad van de Vrije School hebt gezeten. Wie weet kunnen jullie op deze manier de Vrije School weer een beetje binnen halen.

   Heel veel plezier met de cursus over de jaarfeesten.

   Liefs Elbertje

 10. Zo mooi, komt deze blog gewoon ineens op m’n pad. Wij hebben na 3 kinderen allemaal op regulier onderwijs gezeten of zitten, nu na 13 jaar een klein mannetje gekregen en ik sta zo anders in het leven. Zeker na de afgelopen tijd, past het gewone onderwijs niet meer bij ons. Ik zou heel graag in aanmerking komen voor de gids, online zou mooi zijn. Zo kan ik me voorbereiden op zijn toekomst en hoop ik meer zekerheid te krijgen over wat we moeten doen.

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Marijke,

   Wat knap dat je zo helder hebt dat het reguliere onderwijs niet bij jullie past! Zoals je al zegt is het vervolgens fijn om te bekijken wat dan wel past. De gids kan je zeker ideeën, handvatten en richtlijnen geven, waardoor je je mening steeds meer kan vormen.

   Volgende week weet je of je 1 van de 2 gidsen hebt gewonnen.

   Liefs Elbertje

 11. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik wist niet dat je zulke lange wachtlijsten waren. Zelf heb ik ook op de vrije school gezeten, maar dat was minstens 40 jaar geleden. Ik heb het doorgestuurd naar iemand voor wie het mogelijk interessant kan zijn.

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Eva,

   Dank je wel voor het doorsturen. Fijn dat je zelf op de Vrije School hebt gezeten.

   Fijn weekend,

   Liefs Elbertje

 12. Ik ben ook heel erg van het vrije en natuurlijk ouderschap. Ik heb wel een zorgintensief kind en ben daarom blij dat hij ook buiten de deur terecht kan, bij mensen die ervoor geleerd hebben en die hem leren omgaan met andere kinderen. Ik ben wel benieuwd hoe dit met thuisonderwijs wordt vorm gegeven.

  • Elbertje Floris Reply

   Hallo Josyanne,

   Wat een mooie naam heb je. Ik heb heel wat jaren in het speciaal onderwijs gewerkt, waarvan ook een paar jaar op een medisch kinderdagverblijf. Ik begrijp dus heel goed als je zegt dat het soms fijn is als je kind even ergens anders heen kan. Er is geen stadaard manier om (T)huisonderwijs te geven. Dus ook dit soort sociale vraagstukken zullen naar eigen inzicht ingevuld worden.

   Heb een goed weekend,

   Liefs Elbertje

 13. Een hele praktische vraag: hoe gaat dat dan met toetsen en examens als kinderen thuisonderwijs volgen?

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Tessa,

   Goede vraag. Als eerste zijn er heel veel mensen die liever niet toetsen. Natuurlijk kun je tussendoor controleren of de kinderen begrepen hebben wat er gedaan mag worden bij bepaalde onderwerpen. Je bedoeld met examens denk ik de groep 8 eindtoets. Ik ben aan het onderzoeken welke toetsen voor het (T)huisonderwijs passend zijn, aangezien veel mensen die (T)huisonderwijs geven in het buitenland wonen of reizend zijn. Zodra dit voor mij duidelijk is zal ik dit communiceren via mijn website of fb pagina.

   Ik hoop dat je iets kunt met mijn antwoord.

   Groetjes Elbertje

 14. Hier doe ik heel graag aan mee! Wij verhuizen binnenkort vanuit ons dorp naar de stad. Onder andere zodat onze zoon na de zomervakantie daar op de Vrije school kan starten.
  Thuisonderwijs was voor ons ook een afweging, maar vanwege het sociale aspect (hij is enigskind) kiezen we toch voor onderwijs op school.
  En toch denk ik dat deze gids ons heel veel extra informatie kan geven om thuis beter aan te sluiten bij wat hij op school allemaal beleeft en leert! Daarom ben ik superbenieuwd naar deze gids en loot ik heel graag mee

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Jolien,

   Wat fijn dat je zoon na de vakantie op de Vrije School kan starten. Iedereen kiest qua onderwijs wat bij hen past. Dat is altijd goed. Ik zou je zeker de extra informatie, input en thema’s om over na te denken gunnen. Wie weet ontvang je hem volgende week.

   Heb een heerlijk weekend,

   Liefs Elbertje

 15. Ik doe mee! Dit zou fantastisch zijn voor ons meisje. Beide versies kunnen we goed gebruiken. Nu thuis samen de jaarfeesten vieren en stil staan bij wat we om ons heen te zien. Zou een prachtig begin zijn voor als ze straks oud genoeg is voor school.

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Whitney,

   Wat leuk dat jullie de jaarfeesten thuis al vieren. Je kinderen zijn, zo te lezen, nog niet toe aan school. De gids is dan een mooie tool om te gaan ontdekken wat jullie willen gaan doen voor je kinderen. Dat hoeft natuurlijk niet per sé (T)huisonderwijs te zijn. Als het maar bij jullie past én nog belangrijker bij je kinderen.

   Fijn weekend,

   Liefs Elbertje

 16. Thyssen Anya Reply

  Wij geven thuisonderwijs aan onze 2 kindjes. Ingeschreven in een steinerschooltje maar uiteindelijk nooit gegaan. Deze reis is zo mooi! Een gids door het antroposofische landschap zou ze alleen maar magischer maken <3 wij hebben dus heel veel zin om een papoeren versie te ontvangen al zouden we met een digitale ook al zoveel dankbaarheid voelen!

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Thyssen Anya,

   Wat leuk dat jullie al thuisonderwijs geven! Met de gids kun je bekijken wat je nog zou willen veranderen of aanpassen. Ik ben benieuwd naar jullie verhaal en aanpak. Welke leeftijd hebben de kinderen?

   Liefs Elbertje

 17. Wat een superleuke winactie!
  Dit boek komt als geroepen. Wij geven thuisonderwijs en ik zou graag meer richting willen geven er aan.
  Hier zit ook geen vrije school in de buurt trouwens.
  Ik zou het liefst voor de papieren versie mee willen doen. Ik kan niet zo goed overweg met een boek digitaal lezen. 😉

  • Lotte van den Berg Reply

   Wat ontzettend leuk! Ik zou dat boek graag winnen, het liefst de papieren versie, maar digitaal is ook welkom 🙂
   Ik ben ook fan van de Vrijeschool, maar helaas is onze zoon daar uitgevallen, hoofdzakelijk vanwege een extreem asynchrone ontwikkeling. Wij geven nu thuisonderwijs omdat schoolonderwijs echt niet past en hoewel uit nood geboren ben ik nu ook echt enthousiast over thuisonderwijs. Het geeft zoveel mogelijkheden voor kinderen om zich te ontwikkelen, juist ook op sociaal vlak. Mijn kinderen zien nu veel meer andere kinderen dan toen ze nog naar school gingen, bij sportclubs, muziekles, andere to-gezinnen etc. Ik zou graag meer handvatten hebben om de antroposofie in ons thuisonderwijs te laten terugkomen.

   • Elbertje Floris Reply

    Hallo Lotte,

    Leuk dat je deelt wat je allemaal al doet! Fijn om te horen dat jullie het sociale onderdeel fijn hebben kunnen oppakken.
    Wie weet kan de gids je meer inzichten en ideeën geven.

    Fijn weekend,

    Liefs Elbertje

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Emy,

   Het klinkt fijn dat de gids als geroepen komt. Nu nog afwachten of je hem nu wint. Ik ben benieuwd naar de informatie die jullie in de gids aanspreekt. Zijn jullie wel al bekend met de antroposofie? Hoe oud zijn jullie kinderen?

   Jullie horen volgende week of je hebt gewonnen,

   Liefs Elbertje

 18. Wat interessant om te lezen. Ik ben ook fan van het antroposofisch onderwijs, maar onze zoon komt helaas ook al op een lange wachtlijst voor de vrije school.
  Thuisonderwijs overwegen we ook zeker als serieuze optie, omdat we ons kind graag willen stimuleren in het vinden van zijn eigen identiteit en creativiteit. En omdat we liever niet gebonden zijn aan systemen waarbij ons kind onvoldoende aansluiting vindt. Want hier lopen we momenteel ook al wel tegenaan.
  Ik ding graag mee voor de digitale versie van de gids om verder geïnspireerd te raken. Bedankt.

  • Elbertje Floris Reply

   Hallo Afke,

   Jammer dat de Vrije School in de buurt een wachtlijst heeft. Zit je zoon nu wel op een andere school of heeft hij nog niet de schoolleeftijd bereikt?
   Eigen identiteit en creativiteit is zeker belangrijk. Ik ben benieuwd hoe je op dit moment merkt dat je zoon en jullie tegen de systemen aanlopen.

   We nemen jullie mee in de digitale versie,

   Liefs Elbertje

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Jolien,

   Bedankt voor je compliment! Je hoort volgende week wie de digitale en papieren versie heeft gewonnen.

   Heb een heerlijk weekend,

   Liefs Elbertje

 19. Onze dochter is nu 1,5 en wij hebben besloten thuisonderwijs te gaan geven met een antroposofisch tintje. Ben mij aan het verdiepen in de jaarfeesten en antroposofie en daarom doe ik graag mee voor de papieren gids!

  • Elbertje Floris Reply

   Hallo Annabelle,

   Jullie zijn jezelf al flink aan het inlezen. Super leuk!
   We zetten jullie op de lijst en wie weet.

   Geniet van het weekend,

   Liefs Elbertje

 20. Ik zou heel graag de papieren versie winnen. Wij geven al een tijd thuisonderwijs, maar handvatten om deze vorm van thuisonderwijs wat meer verdieping te geven, vind ik echt heel interessant!

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Petra,

   Verdieping is altijd fijn! Het zou mooi zijn als je hier de gids bij zou kunnen gebruiken.
   Hoeveel kinderen heb je en in welke leeftijd?

   Fijn weekend,

   Liefs Elbertje

 21. Ik doe graag mee voor de papieren versie. Met alles wat er gaande is denk ik dat ik binnenkort wel eens voor thuisonderwijs zou kunnen gaan kiezen en dit boek lijkt me ideaal om me hierop voor te bereiden!

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Lynn,

   De gids is zeker een mooie tool om jezelf allerlei dingen af te vragen en meer helderheid te krijgen over wat je wil.

   Heb een heerlijke dag,

   Liefs Elbertje

 22. Ik doe mee.
  Wat verschrikkelijk interessant. Voor ons duurt het nog even, maar zowel mijn partner als ik zijn erg geïnteresseerd in antroposofisch onderwijs en in de ontwikkeling van kinderen. Juist die verschillende fases, wat er dan veranderd en waar de uitdaging dan zit.

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Dieuwke,

   Wat leuk om te horen dat jullie zo geïnteresseerd zijn in de antroposofie. Deze gids kan een mooie praktische kennismaking zijn. Een eerste stap naar een hele mooie wereld.

   Geniet van jullie weekend,

   Liefs Elbertje

 23. Als ouderinitiatief zijn we bezig met het oprichten van een vrijeschool in de regio de Liemers. De aanvraag voor bekostiging loopt, maar de komende jaren zal het een kleinschalige B3(particuliere) school worden waar een enorme inzet van ouders nodig is. Bijna een soort gezamenlijk thuisonderwijs. Deze (papieren) gids zou daar een hele mooie steun in kunnen bieden, zeker voor ouders die nieuw zijn in de antroposofie en/of zelf onderwijzen.

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Femke,

   Heel veel succes met jullie school! Zo fijn hoe alle initiatieven de grond uit springen. De gids kunnen jullie zeker op meerdere manieren gebruiken. Het is een mooie eerste aanzet tot overdenkingen en praktische kaders.

   Maak er iets moois van,

   Liefs Elbertje

 24. Marleen Helderman-Filarski Reply

  Heel graag doe ik mee, beide versies zou ik prima vinden. Wij geven onze kinderen (6, 4 en 2 jaar) thuisonderwijs, dit boek zou een hele mooie aanvulling zijn. Ook komen wij op regelmatige basis samen met andere thuisonderwijs families. Voor de invulling van deze dagen zouden we dit boek ook erg goed kunnen gebruiken. Ik kom zelf uit het onderwijs, helaas niet de vrije school. Ik ben dan ook altijd op zoek hoe ik hierin kan leren voor mijn eigen gezin. Wat een fijne actie! Groeten!

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Marleen,

   Leuk dat je interesses je buiten het regulier hebben gebracht en richting de Vrije School. Wat doe je op dit moment met het thuisonderwijs met je lieve kleuters?

   Fijne dag,

   Liefs Elbertje

 25. Ja ik doe graag mee! Ik zie dat er zoveel anders kan in het reguliere onderwijs. Zeker met alle maatregelen van de afgelopen jaren is wordt thuisonderwijs wel steeds meer een ding. Ondersteuning daarin kan ik zeker gebruiken. Voorkeur voor de papieren versie, maar met de digitale ben ik ook blij

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Marja,

   Er gebeurt veel in de wereld en dus ook in het onderwijs. Altijd goed om jezelf open te stellen voor andere dingen. Wie weet kan de gids je meer handvatten geven over hoe je alles wil aanpakken.

   Veel plezier met je ontdekkingen,

   Liefs Elbertje

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Shirley,

   Inmiddels hebben we geloot en je bent het niet geworden. Leuk dat je wel interesse hebt.

   Liefs Elbertje

 26. Ik ben niet zo enthousiast, maar ben wel benieuwd naar de argumenten in dit boek.

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Nelly,

   Een wedervraag is dan, waarom ben je niet enthousiast? Vanwege het thuisonderwijs concept?
   Mijn argument om deze gids te maken is, omdat er veel ouders zijn die om welke reden dan ook liever zelf onderwijs geven aan hun kinderen, dan ze naar school te brengen. Deze ouders geven vervolgens aan dat ze niet goed weten hoe te starten, hoe alles vorm te geven. Vandaar dat ik met deze gids een eerste aanzet wil geven hoe je dit kunt aanpakken. Er zijn plannen om een online programma te maken per leerjaar, waarin ouders alle uitleg, spelletjes, liedjes, materialen e.d. kunnen vinden. Dit plan is in ontwikkeling.
   Ik hoop je op deze manier genoeg uitleg te hebben gegeven waarom ik deze gids heb gemaakt.

   Liefs Elbertje

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Astrid,

   Helaas heb je mee geloot, maar ben je het niet geworden.

   Fijn weekend alvast,

   Liefs Elbertje

 27. thuis heb je soms net even meer de tijd en aandacht die een kind nodig heeft

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Karin,

   Dat is zeker waar! Al s het voor kinderen ook lekker om even de aandacht te ontglippen. Dit kun je dan thuis bewuster regelen. 😉

   Fijne avond,

   Liefs Elbertje

 28. Anneliese de Waal Reply

  Ben er heel enthousiast over, ik doe erg graag mee voor de papierengids Groetjes Anneliese de Waal

  • Elbertje Floris Reply

   Hoi Anneliese,

   Ook jij hebt in de hoge hoed gezeten met je naam, maar bent het niet geworden.

   Heb een heerlijk weekend,

   Liefs Elbertje

 29. Pingback: Wij zijn opzoek naar een nieuwe woning en dit is onze wensenlijst!

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: