Wist je dat koffie naast lekker ook onwijs gezond is? Ik was helemaal verbaasd toen ik las hoeveel gezondheidsvoordelen er zijn die ook nog eens wetenschappelijk bewezen zijn. In dit blog artikel deel ik er een aantal. Ken jij ze allemaal?

Koffie zit vol met antioxidanten en goede voedingsstoffen.

Uiteraard heb ik het niet over een cappuccino, latte macchiato en alle andere koffievarianten waar  koemelk en suiker in zit. Maar echte zwarte koffie zonder suiker, zoetstof of melk is super gezond voor je! De reden daarvoor is dat koffie een enorme hoeveelheid antioxidanten bevat. Daarnaast bevat één kop koffie 11% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid riboflavine (vitamine B2), 6% pantotheenzuur (vitamine B5), 3% mangaan en kalium en 2% magnesium en niacine (vitamine B3).

Een energie boost en het maakt je slimmer.

Yessss tegen cafeïne! Ik dacht altijd dat dit stofje helemaal niet goed voor je is. Maar, in beperkte maten, is het tegendeel waar. Uit vele gecontroleerde onderzoeken onder mensen blijkt dat koffie verschillende aspecten van de hersenfunctie zelfs verbetert. Het gaat dan onder andere om geheugen, humeur, waakzaamheid, energieniveau, reactiesnelheid en algemene cognitieve functie. Daarom is goede koffie op je werkplek ook zo belangrijk 😉 .

Koffie drinken kan helpen bij de vetverbranding.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat cafeïne de spijsverteringssnelheid flink laat toenemen, met 3 tot 11%. Daarnaast blijkt uit een ander onderzoek dat cafeïne de vetverbranding versnelt, met wel 10% bij mensen met zwaar overgewicht en bij 29% van de mensen met een normaal gewicht. Dit komt omdat cafeïne het zenuwstelsel stimuleert, waardoor dit signalen naar de vetcellen stuurt om lichaamsvet af te breken. Daarnaast verhoogt cafeïne ook het adrenalineniveau in het bloed. Dit is het ‘vecht of vlucht’ hormoon, bedoeld om ons lichaam voor te bereiden op zware fysieke inspanning.

Gezond oud worden.

Daarnaast zijn er nog een aantal hele inspirerende onderzoeken gedaan die aantonen dat je door koffie te drinken, minder kans hebt om bepaalde ziektes te krijgen. Zo loop je als koffiedrinker 67% minder kans op Diabetes II, 65% minder kans op het ontwikkelen van Alzheimer en 60% minder kans op het ontstaan van Parkinson. Ook heeft koffie een positieve invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten en kun je de kans op een beroerte verkleinen. Bovendien blijkt koffie ook een wondergoedje voor je lever te zijn. Wanneer je 4 of meer koppen koffie per dag drinkt heb je namelijk 80% minder risico kans op het krijgen van cirrose. Ook blijkt uit een onderzoek van de Harvard Universiteit dat de kans om depressief te worden aanzienlijk vermindert wanneer je 4 koppen koffie per dag drinkt. Wauw!

De keuze is reuze!

Mijn favoriete koffie is zonder twijfel van Nespresso. Omdat ik nog borstvoeding geef, drink ik alleen cafeïnevrije koffie. Maar daar ga ik na het schrijven van dit blog artikel direct verandering in brengen! Het Voedingscentrum geeft ook aan dat je 2 kopjes koffie per dag mag drinken (mét cafeïne) wanneer je borstvoeding geeft. Dus woehoeee! Het kan mij trouwens niet sterk genoeg zijn. Alhoewel je mij vroeger ook wakker mocht maken voor een bijzondere vegan koffie creatie waaronder een frappucino, iced coffee en de specialty coffee van Starbucks met sojamelk, kokosmelk of havermelk. Puur voor de lekker dus, want om te genieten van de gezondheidsvoordelen moet je toch echt kiezen voor een bakje pure koffie en dat past perfect binnen mijn plan om een fitte(re) mindful mama te worden.

Hoog tijd dus voor een kopje van dit zwarte goud! Ben jij een koffieliefhebster? En was je al op de hoogte van alle gezondheidsvoordelen? Ik ben super benieuwd! Laat je het weten in een reactie? 😀


PS: ben je benieuwd naar de onderzoeken en wil je weten welke gezondheidsvoordelen er nog meer zijn? Neem dan een kijkje op aHealthylife.nl. Ze hebben een super interessant en inspirerend artikel geschreven over de effecten van koffie waar ik mij ook gedeeltelijk door heb laten inspireren.


10 Comments

 1. Heerlijk artikel, want ik ben een echte koffie freak! Soms drink ik iets te veel koffie, wat ook niet echt gezond is, maar zonder koffie kan ik echt niet!

 2. Linda | Kijkje in huis en tuin Reply

  Dat is goede informatie want ik ben dol op koffie! Maar ik beperk het wel tot 2x per dag.

 3. Ik heb het zo vaak geprobeerd, verschillende soorten ook, maar ik vind het gewoon echt niet lekker. Ik houd het bij mijn kopje thee.

 4. Weer heel wat van opgestoken! Ik hou enorm van een kopje lekkere koffie en nu ik weet dat het zo gezond is, ga ik er nog meer van genieten!

 5. Ik was er niet van op de hoogte maar ik drink elke dag een à twee zwarte koffie zonder melk of suiker. Vind het erg lekker. Wanneer ik een migraineaanval heb, dan wil een kop sterke koffie ook vaak wel helpen.

 6. Wat een ontzettend leuk artikel en ik heb dan ook nog bijgeleerd. Ik kan mijn dag niet starten zonder koffie. Verder drink ik de rest van de dag bruiswater en ’s avonds kies ik dan soms voor een kopje thee. Maar zonder koffie kan ik niet!

 7. Oh wauw! Ik wist niet dat er zoveel voordelen aan zitten. Ik reageer er nogal sterk op, maar sinds ik ergens las dat je beter eerst iets in je maag kan hebben, gaat het beter. Nu hou ik het op 1 – max 2 kopjes per dag…..wel met havermelk of andere plantaardige melk als die er is.

 8. Als er iets is wat ik niet lust dan is het koffie~! Ik heb wel eens geroepen dat ik het wil leren drinken maar alleen de geur die zorgt er al voor dat ik hard weg ren.

 9. Ondanks alle voordelen houd ik het bij thee. Vind de smaak van koffie niet lekker. Vaak genoeg geprobeerd te drinken, maar het is niet aan mij besteed

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: