Vandaag start de Week tegen Kindermishandeling. En hoewel dit al schrijnend genoeg is, is er deze week ook een campagne die ik extra aandacht wil geven. Namelijk die van ‘Wij zijn M’; een stichting die het taboe rondom seksueel misbruik bij kinderen wil doorbreken. In dit blog artikel vertel ik je graag meer over deze mooie stichting.

De cijfers zijn schrikbarend hoog.

Wij zijn M is een stichting die het taboe rondom seksueel misbruik wil doorbreken. 48% van de meisjes en 17% van de jongens maakt voor zijn of haar 18e een strafbare vorm van fysiek seksueel geweld mee. Deze cijfers zijn schrikbarend hoog.

Wij zijn M

Mandy: ‘’Mijn opa en ik hadden een geheim dat alleen wij twee wisten en nooit uit mocht komen. Heel lang dacht ik dat het míjn schuld was en dat mensen me vies, raar en lelijk zouden vinden als het ontdekt werd. Ook was ik bang dat ik niet geloofd zou worden. Wat als ik alleen achter zou blijven?

Toen het bekend werd, stopte het misbruik, maar mentaal en fysiek had het nog jaren invloed op mijn leven. Ik schaamde me voor mijn hele ‘zijn’.

Inmiddels weet ik dat het niet mijn schuld was. Ik ben Mandy, Misbruikt, maar daardoor niet minder Mooi of Moedig. Ik wil met stichting Wij zijn M het taboe doorbreken en de samenleving, onder wie professionals, meer inzicht geven in dit onderwerp. Ook wil ik slachtoffers ondersteunen door mijn verhaal te delen en hen laten zien dat je er krachtig uit kan komen. Zij zijn niet alleen. Wij zijn niet alleen. Wij zijn M.’’

Omdat de gevolgen vaak worden onderschat.

De oprichter en directeur, Mandy Sleijpen (1987), is ervaringsdeskundige. Zij werd van haar 8e tot en met haar 14e seksueel misbruikt door haar opa waar hij voor veroordeeld is. Dit had niet alleen toen, maar ook jaren later nog grote gevolgen op haar leven. Ze vindt het belangrijk dat hier meer openheid over komt, omdat de gevolgen vaak nog onderschat worden.

Fotografie: Rose_Photography.eu

Ook ik ben als kind jarenlang seksueel misbruikt.

Het is iets waar ik nog steeds moeilijk over kan praten en wat ook dagelijks enorm veel impact op mijn leven heeft. Ook in mijn moederschap. Zo zal ik Lana nooit alleen met een man laten en ben ik (naast Roy en mijn moeder) de enige persoon die onze kindjes verschoont, doucht of naar het toilet toe brengt. Pas toen Lana begon te praten en nu heel duidelijk haar grenzen aan kan geven + kan vertellen wat zij meemaakt, durf ik haar wat meer los te laten. En ook voor mezelf heb ik grenzen. Zo heb ik bij mijn bevallingen doorgegeven dat ik geen mannelijke arts wil en de lijst gaat eerlijk gezegd nog wel even door. En dat is ondanks dat de dader veroordeelt is, TBS en een taakstraf heeft gekregen. Ik zal levenslang over mijn schouder kijken en die van mijn kindjes.

Waarom ik Wij zijn M een warm hart toedraag.

Wanneer er spraken is van een nieuwsbericht omtrent grensoverschrijdend gedrag of misbruik, hoor ik om mij heen vragen als ‘’heeft zij het niet zelf uitgelokt?’’, ‘’wat is de andere kant van het verhaal?’’ of gewoonweg ‘’ik geloof het niet’’. Het is de omgekeerde wereld dat je als slachtoffer moet bewijzen dat je het slachtoffer bent. En hoewel ik zelf slachtoffer ben van seksueel misbruik toen ik nog kind was, heb ook ik het gevoel gekregen dat mensen mijn kant van het verhaal niet geloofde. Omdat er meer sympathie was richting de dader dan naar mij als slachtoffer. Het eenvoudiger was om te denken ‘’ze heeft het aangedikt’’, dan om te accepteren dat wat ik heb meegemaakt hartbrekend is. En geen enkel kind (of volwassenen) ooit zou mogen mee maken. Het gevolg is dat ik mijn stem ben kwijtgeraakt. De schaamte het overwon. Ondanks dat de bewijzen er waren en hij zonder enige twijfel veroordeeld is.

Wij zijn M is het eerste initiatief wat kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik, een stem geeft. Ze hoort, omarmt en een baken van veiligheid en troost wil bieden. Het taboe mag doorbroken worden. Alleen zo kunnen we er voor zorgen dat seksueel misbruik bij kinderen gestopt kan worden. Want kinderen hebben een stem. Een stem die net zo belangrijk is als van een volwassene. Dus laten we luisteren en ervoor zorgen dat onze armen net zo veilig en geborgen zijn als de knuffel die ze hun grootste geheimen durven toe te vertrouwen. Want ook dat is herkenbaar.


Draag jij deze mooie stichting ook een warm hart toe?

7 Comments

 1. Lindaschrijfthetop Reply

  Op mijn 21ste heb ik seksueel misbruik meegemaakt, nu 20 jaar later ga ik ervoor in behandeling. Laat staan als je het meemaakt als kind, daar kots ik letterlijk van.

  • Wat vreselijk dat je dat hebt meegemaakt! Heel knap dat je hulp durft in te schakelen! Ik hoop dat het je brengt waar je op zoek naar bent. Dikke knuffel ❤

  • Groetjes van deze Neo. Online nog soms wat in de schaduwen uit zelfprotectie en stuk onkunde hoe over mezelf te schrijven. Vooral angst om weer verkeerd begrepen te worden.
   Begin dit jaar ben ik eerlijk geworden over mijn seksueel misbruik. Zie mijn Insta blog waar ik af en toe van mij afschrijf, Twitter onder dezelfde naam.
   Heel veel succes op je pad. Je bent sterker dan je denkt. Tegen de klippen op (Meau)

 2. Wat pittig, Claire 🙁 Ik begrijp dan wel dat je extra voorzichtig bent met Lana. En ja, dit soort stichtingen en initiatieven draag ik zeker een warm hart toe. Ik heb onlangs dit boek gelezen, denk dat jij die zou waarderen: Niet geboren op mijn verjaardag van Sam van den Haak.

  • Super lief je reactie! Ik ga direct eens kijken naar je boekentip. Dankjewel! ❤

 3. Jeetje, wat heftig om allemaal te lezen! Schandalig dat mensen die dit hebben meegemaakt vaak neit geloofd worden 🙁

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: