Het moederschap is het mooiste wat er bestaat maar jij bent er ook nog. Je voelt dat er veel meer in je zit maar iets houd je tegen om stappen te zetten. Herkenbaar? Myrna Seekles weet er alles vanaf. Het is haar missie om moeders te helpen weer terug in hun kracht te gaan staan. In dit interview deelt ze meer over het belang van me time, hoe je vandaag nog de regie kunt nemen door jezelf dagelijks een vraag te stellen én ze geeft een sessie zelfliefde cadeau t.w.v. €99! Mag ze jou hier blij mee maken? 😀 

Op het moment dat je niet goed voor jezelf zorgt kun je er ook niet voor een ander zijn.  

Denk maar eens aan de momenten dat je goed in je vel zit; je bent vrolijk, je hebt zin in de dag, je hebt energie om iets met de kids te doen en sluit de dag af met een voldaan gevoel. Ik noem het in mijn coaching ook wel het ‘higher brain‘. Op het moment dat dit gedeelte van het brein is geactiveerd heb je energie, heb je zo een oplossing voor het probleem dat op je pad komt en ben je ook in staat om er goed voor een ander te zijn.  

Stressklachten hebben impact op het gezin en natuurlijk op de kinderen.  

Hoe meer negatieve emoties wij als mens ervaren hoe meer we in de ‘fight, flight, freeze modus‘ zitten en hoe meer stresshormonen we aanmaken. Hoe vaker en hoe langer we in die stressmodus zitten, hoe meer klachten we kunnen gaan ervaren. Dit kan ook leiden tot burn-outklachten. Vaak zijn dit vrouwen die zichzelf te lang hebben weggecijferd, weinig tot geen ruimte hebben gemaakt voor hun eigen interne processen en vooral keuzes hebben gemaakt vanuit de overlevingsmodus.  

Stel jezelf iedere dag de vraag; ”Wat heb ik nodig vandaag?” 

Tijd maken voor jezelf als vrouw, als moeder, dingen doen waar je blij van wordt, ruimte maken voor de interne processen: het is geen luxe, het is noodzaak. Hoe drukker we eigenlijk zijn, hoe meer aandacht we zouden moeten besteden aan onze interne processen. Dit doe je al door jezelf elke dag de vraag te stellen: “Wat heb ik nodig vandaag”? Al is het een wandeling, een hoofdstuk uit een boek lezen of even bellen met een vriendin. Elke dag een moment voor jezelf creëren.  

Ik ben zelf het afgelopen jaar naar een retreat geweest op Ibiza; het was fantastisch. Ik kwam helemaal opgeladen weer thuis. Op het moment dat ik ontspannen ben en veel energie heb dan heb ik ook veel te geven. Als je dat principe veel beter gaat voelen en begrijpen, dan is het steeds makkelijker om andere keuzes te maken. 

Durf uit je comfortzone te stappen. 

Als je gewend bent om jezelf weg te cijferen dan is het heel spannend om ruimte te maken voor jezelf. Die eerste keren voelen super ongemakkelijk. Maar als je dit wel doet en elke keer een stapje vooruit zet, dan ervaar je steeds meer hoe erg je dit eigenlijk nodig hebt. En hoe meer het een gewoonte wordt en hoe makkelijker het ook wordt. Dit noemen ze ook wel ‘neuroplasticiteit‘. De mogelijkheid om nieuwe breinpaden aan te leggen en nieuwe gewoontes te creëren. Het begint bij kleine stapjes. Dit zorgt ervoor dat je steeds eerder kunt signaleren wanneer je niet goed voor jezelf hebt gezorgd. Wat ook weer motiverend werkt.  

Zelfliefde oefeningen. 

Voor mij betekent zelfliefde van mezelf houden zoals ik ben, met alle mooie maar ook minder mooie kanten. Juist alles gaan omarmen en ruimte maken voor mijn interne processen. Ik praat tegen mezelf alsof ik tegen mijn beste vriendin praat. Maar dit is een proces geweest. Zo maak ik ruimte en tijd vrij om dagelijks te mediteren, de dag te beginnen met 10 minuten yoga of te dansen door de woonkamer. Lekker het bad vol laten lopen na een stressvolle dag en kritisch te kijken naar de plannen in mijn agenda. Ook stel ik mezelf iedere dag de vraag “Wat heb ik nu nodig”? Dat maakt dat ik op sommige momenten tegen mijn partner zeg “ik ga echt even mijn rondje doen”. Omdat ik weet dat ik daarna met een heel ander gevoel weer thuiskom en er ook echt weer kan zijn voor mijn kinderen. Niet vanuit irritatie of boosheid maar weer met een frisse kijk en ik dan ook weer veel meer kan hebben. Elke ochtend start ik het liefst de ochtend met yoga, soms doen mijn meisjes mee en in de avond mediteer ik. De laatste tijd ga ik ook vaker naar vrouwencirkels en organiseer ik zelf ook momenten waarop vrouwen samen komen om samen buiten hun comfortzone te stappen. Ik merk dat het verbinden met andere vrouwen, me omringen met positieve vibes mij heel erg helpt.  

Mijn boekentip? 

De Fontein van Els van Steijn; dikke aanrader! Ik rond mijn opleiding tot familieopsteller in maart af en ik kan niet wachten om andere mensen hierin te mogen begeleiden. Het is magisch om te zien wat een verdieping dit geeft en mensen uiteindelijk helpt om met meer kracht en balans in het leven te staan.  

WIN! Een sessie zelfliefde t.w.v. €99! 

”Wat heb ik vandaag nodig?” Dat is een vraag die ik mezelf vanaf nu ook dagelijks ga stellen. Want zelfliefde is voor mij ook een project. Juist daarom ben ik super blij en dankbaar dat ik van Myrna Seekles één gratis sessie (t.w.v. €99,-) weg mag geven om samen met haar aan meer zelfliefde te werken! Mag ik jou hier blij mee maken? Laat dan een reactie achter onder dit blog artikel. Misschien dat je wilt delen hoe jouw ideale leven er uit ziet als alles mogelijk is, wat zelfliefde voor jou betekent en waar je aan zou willen werken? Uiteraard telt een ‘ik doe mee!’ ook. Volgende week donderdag ontvangt de winnaar een persoonlijke mail. 

En in de tussentijd… Je kunt Myrna Seekles volgen op Instagram en Facebook voor meer tips over zelfliefde, (werk)geluk en systemisch werk. Ook kun je op haar website terecht voor meer informatie. 

Update 13-12-2022 : Een paar dagen later dan gepland (we zijn nog steeds niet fit) maar… De winnaar heeft zojuist een mail ontvangen! Gefeliciteerd! Bedankt voor jullie mooie reacties! Fijne dag!


Wat betekent zelfliefde voor jou en hoe beoefen je het? Wil je daarnaast ook een vraag stellen aan Myrna Seekles? Wij zijn super benieuwd! Laat je het weten in een reactie? 😀 


9 Comments

 1. Linda schrijft 't op Reply

  Ik denk nu veel meer aan mezelf dan vroeger, aangezien ik al een keer uit balans ben geraakt, weet ik ho belangrijk het is.

 2. Oh wat leuk, het boek De fontein moest ik lezen voor mijn boekenclubje en vond ik heel verrassend. Het is echt een mooi boek om te lezen en geeft nieuwe inzichten.

 3. Nienke | Mamameteenwolkje Reply

  Wat een leuke winactie! Ik heb de Fontein op mijn oude werk eens gelezen, erg verrassend en mooi boek 🙂 Ik doe graag mee! Mijn ideale leven, ik zou graag meer rust willen hebben zodat dit ook doorwerkt thuis, tegenover Eefje en Rick. Al moet ik zeggen dat nu we in het nieuwe huis wonen er al een hele ‘last’ van mijn schouders is gevallen. De stilte hier doet zo veel, heerlijk!

 4. Mag je ook meedoen voor iemand anders? Zou het graag schenken aan iemand die altijd een ander voor laat gaan op zijn eigen behoeften en ik denk dat het (ook) van iemand anders horen dat “je er ook toe doet” misschien wel verhelderend kan werken.

 5. Heel herkenbaar, maar dan niet als moeder, maar als zorgmedewerker. Altijd voor iedereen klaar staan en regelmatig jezelf vergeten. Succes aan iedereen die mee doet

 6. Zelfliefde (& mindset) is zó belangrijk (niet alleen voor moeders overigens)! Als leefstijlcoach hamer ik hier ook heel veel op.

 7. Ja stress werkt door op het hele gezin. Je moet als moeder goed echt ook aan jezelf denken. Het is net als wat ze zeggen dat je bij een ongeluk: eerst je eigen reddingsvest om doen of je eigen zuurstofmasker en pas daarna je kinderen helpen. Het voelt onnatuurlijk maar als je zelf wegvalt, dan kun je ze al helemaal niet meer helpen.

 8. Als moeder van 3 kinderen waarvan 2 met autisme en met een part-time baan, veel vrijwilligerswerk en oh jaaaaaaaaaa, ik heb ook nog een man en een bejaarde moeder….. 😉 schiet mijn me-time er wel eens tussendoor. Ik doe heel graag mee voor deze mooie prijs!

 9. Ik doe heel graag mee!
  Het boek de fontein ligt al heel lang in mijn kast.. nu nog mezelf de tijd en ruimte gunnen en geven om het te gaan lezen 🙂

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: