Ik denk dat er niets anders is dat we zo vaak checken als de tijd. Of het nu is op onze telefoon, de klok in huis en op kantoor of ons horloge. En als ik naar mezelf kijk, dan doe ik dat vaak ook uit praktisch oogpunt. Want met 2 kleintjes, hebben we een vast ritme waar ik mij aan vasthoud. Juist daarom ben ik weer teruggegaan naar de basis. Even stilstaan, ademhalen en terugdenken aan de 3 manieren waarop je een horloge mindful kunt gebruiken. Zodat ik straks weer kan antwoorden met “ja, gaat goed!” In plaats van “druk, druk, druk” wanneer iemand mij vraagt hoe het gaat. En in dit blog artikel deel ik de 3 manieren! Ik hoop dat ze jou ook inspireren en helpen om meer mindful in het moment te zijn.

Draag een horloge, laat je niet verleiden om op je telefoon te kijken.

Even op je horloge kijken kost je vaak nog geen 10 seconden. Maar wanneer je op je telefoon kijkt om te zien hoe laat het is en je vervolgens ziet dat je een appje hebt, een mail of een gemiste oproep, dan kun je makkelijk afgeleid raken. Ik merk aan mezelf dat mij dit vaak overkomt wanneer ik al druk ben. Alsof er iets in mij denkt; dat kan ik ook nog wel even doen. Zonde! Want vaak raak ik er onnodig gestresst van. Ik ben dan ook fan van een mooi horloge, zoals van het merk Cluse. Dit is een Nederlands merk dat zichzelf in eerste instantie focuste op vrouwen die weten wat ze willen. Maar daar hebben ze recent ook een mooie mannencollectie aan toegevoegd. Waarom ik een Cluse horloge mooi vindt? Vanwege haar minimalistische ontwerp! Ik draag zelf graag zilver maar deze horloges zijn er ook in rosé en goud. Voor iedereen wat wils dus!

Je meditatie progressie bijhouden.

Toen ik net begon met mediteren, inmiddels alweer 15 jaar geleden, vond ik het heel fijn om mijn progressie bij te houden. Daarom had ik een mooi notitieboekje waarin ik opschreef hoe laat ik met mijn meditatie begon. En wanneer ik klaar was, schreef ik de tijd op van dat moment en hoe ik de meditatie had ervaren. Ik trainde mezelf om iedere dag 5 minuten te mediteren. Daarna werden het er 10, 20, 30, 40, 60 en inmiddels kan ik oprecht zeggen dat ik de hele dag door op verschillende momenten mediteer. Misschien dat ik hier nog eens een apart blog artikel over schrijf (mocht je dit interessant vinden, laat het mij dan gerust weten in een reactie). De reden dat ik deze tip in dit blog artikel deel? Ik heb geleerd dat wanneer je een horloge gebruikt om dit soort dingen te timen, het veel gemakkelijker is om in het moment te blijven. Ik heb het namelijk ook weleens geprobeerd met de timer op mijn telefoon, maar ik merk dat ik dan meer gefocust raak op een bepaald resultaat willen behalen. Terwijl het daar bij meditatie uiteraard niet om draait.

Bewust even niets doen.

We hebben altijd weleens 5 minuten op een dag dat we echt even helemaal niks hoeven te doen. Weet je wat een heerlijke mindful oefening kan zijn? Om echt even lekker te gaan zitten en met jezelf af te spreken dat je 5 minuten lang niets anders gaat doen dan gewoon even zijn. Check de tijd op je horloge en laat alles even zijn zoals het is. Je mag tussendoor op je horloge kijken (maar dat hoeft niet!). Je mag ergens over nadenken, dagdromen of juist een stilte of ademhalingsmeditatie beoefenen. Wat je maar wilt! De kracht van bewust even tijd voor jezelf nemen zonder dat je iets hoeft te doen is MAGISCH!

Tot slot…

Hoewel ik zelf dol ben op een minimalistisch horloge, heb ik ook een Fitbit. Dit om inzicht te krijgen in mijn activiteiten en slaapritme. Het voordeel hiervan (en van andere smartwatches waaronder die van Apple) is dat er ook verschillende meditatie apps zijn die behulpzaam kunnen zijn. Ook echt de moeite waard om even naar te kijken. En als je nog op zoek bent naar meer mindful inspiratie; wat dacht je van het lezen van een goed boek? In dit blog artikel deel ik 5 inspirerende boeken over meditatie en in dit blog artikel deel ik mijn 6 favoriete persoonlijke ontwikkeling boeken. Daar kun je heerlijk de tijd voor nemen 😉 .


Gebruik jij je horloge weleens mindful? En wat zijn jouw tips om heerlijk in het moment te leven? Ik ben super benieuwd! Deel je het in een reactie?


8 Comments

 1. Lindaschrijfthetop Reply

  Bij het mediteren gebruik ik geen horloge, ik kies een meditatie op tijd uit. Maar daarna kijk ik wel altijd hoe laat het is 🙂 Kortom ik kan eigenlijk een horloge niet missen.

 2. Ik kan mijn horloge eigenlijk niet missen omdat ik bijvoorbeeld op mijn werk moet zorgen dat taken op tijd gedaan zijn of pauzes op tijd beginnen. Ik heb dan ook eigenlijk altijd mijn horloge om. Mediteren probeer ik wel eens, maar meestal lukt het me niet om er echt rustig van te worden dus stop ik maar weer.

 3. Ik draag nog maar zelden een horloge, hoofdzakelijk omdat ik vanwege werk dit niet mag ivm hygiene

 4. Jaren geleden besloot ik op een dag dat stress kreeg van horloges. Toen heb ik die van mij weggeven. Heerlijk. Ik kijk ook niet naar de tijd op mijn mobiel. Als ik een afspraak heb die dag, of meerderen, dan zet ik de wekker(s) iets van tevoren. Zo weet ik dat ik niet te laat ben op mijn afspraak en hoef ik niet constant te kijken.

 5. Handige tips! Zelf heb ik een smartwatch, niet altijd even handig met alle meldingen die daar ook op binnen komen. Al zet ik bewust wel eens de verbinding uit om inderdaad even niet daarmee bezig te zijn.

 6. Ik heb een Garmin horloge en deze registreert ook het aantal stappen, stress, hartslag en slaap, maar ik kan ook mijn appjes er op lezen, maar dat laatste doe ik eigenlijk nooit, omdat ik hem vooral als horloge en als stappenteller incl. hartslag gebruik.

 7. Nicole Orriëns Reply

  Dat is een goede vraag! Ik gebruik mijn horloge wel elke dag om 10 minuten in te stellen om te ‘mijmeren’. Telt dat ook als mindful? Ik draag nu de apple watch van mijn dochter Lucy, en dat is ook meteen een activity tracker en alles.

 8. Linda Meester Reply

  Ik leefde altijd op het kwartier een soort innerlijke klok. Ik heb geen horloge meer om en probeer het los te laten

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: