Droom jij ook over leuke knutselwerkjes die je samen met je kleintje gaat maken, zodra hij of zij de leeftijd bereikt heeft om te knutselen? Of krijg je een paniekaanval bij het idee dat je moet gaan knutselen omdat je helemaal niet creatief bent? In dit gastblog artikel deelt Eline Maree van de Oppaslijn, vijf tips om van het samen knutselen een groot succes te maken! Ook voor niet-creatieve ouders.

Vanaf welke leeftijd kun je met kinderen knutselen?

Als je aan knutselen denkt, denk je al snel aan schoolkinderen die trots het schoolplein op rennen met hun zelfgemaakte kunstwerken in hun handen. Toch, kun je al vanaf zes maanden met je baby knutselen! Op deze leeftijd ziet het knutselen er natuurlijk ietsje anders uit. Zo kun je bijvoorbeeld het handje van je kindje insmeren met kinderverf en samen handafdrukken maken op een groot stuk papier. Of je baby zelf zijn gang laten gaan met verf op zijn handje en een groot stuk papier. Ook zijn er andere variaties op vingerverven met baby’s, peuters en kleuters.

Vanaf 12 maanden kun je al een stapje verder gaan en oefenen met het vasthouden van kleurpotloden en stiften. Op deze leeftijd kunnen dan ook al de eerste “tekeningen” ontstaan.

Of wat dacht je van samen kleien en kneden? Pak een stukje klei en ga met je kleintje aan de slag door er samen de mooiste figuren van te maken.

Vijf tips om van het knutselen een succes te maken.

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk.

Knutselen met een baby, peuter of kleuter is vaak iets moeilijker dan met een kindje dat al naar school toe gaat. Daarom is het belangrijk om het samen knutselen goed voor te bereiden. Haal alle spullen weg die kwetsbaar zijn of niet vies mogen worden weg en dek een groot gedeelte van de tafel af.

Jonge kinderen zijn vaak net wat creatiever dan volwassenen en nemen het niet zo nauw met beperkingen zoals een papiertje of een afgedekte tafel. De vloer kan namelijk ook prachtig versierd worden. En wat dacht je van het eigen lichaam? Ook een ideaal doek om op los te gaan. Een kliederschort komt daarom ook perfect van pas.

Tip 2: Heb geen (hoge) verwachtingen.


Op Pinterest of Instagram zie je vaak de meest prachtige kinderknutselwerkjes. Maar laat dit geen verwachtingen scheppen. Het knutselen met je jonge kindje gaat niet om het resultaat, maar juist om het samen bezig zijn met papier en verf of iets anders creatiefs.

Het kan dus heel goed voorkomen dat je kindje liever op de kwast kauwt dan dat hij hem daadwerkelijk gebruikt. Of dat er een huilbui ontstaat als je zijn handjes in de verf stopt. Probeer daarom geen Instawaardig kunstwerkje te maken, maar vooral te genieten van jullie tijd samen.

Tip 3: Knutselinspiratie vinden.

Wat wel een goede reden is om op Pinterest te kijken is wanneer je op zoek bent naar leuke knutselideeën. Je kunt zelfs zoeken op leeftijd en je knutselwerkjes aanpassen aan de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van je kindje. Ideaal! Dit kan trouwens ook seizoensgebonden zijn bijvoorbeeld voor een Sint Maarten Lampion.

Tip 4: Kort maar krachtig.

Bereid je voor op razendsnelle knutselmomentjes. In de wereld van je kindje is er van alles te beleven en te ontdekken. Lang en geconcentreerd werken aan één werkje zit er dan ook (nog) niet in. Kijk daarom niet op als je na 5 stippen alweer uitgeschilderd bent of dat het na een klei ijsje alweer tijd is om met de Lego te spelen. En ook dat is oké!

Tip 5: Smaken verschillen.

Realisme is nog niet helemaal van toepassing op jonge kinderen en ze laten graag hun fantasie de vrije loop. Daarom kan het heel goed voorkomen dat de koe rood met blauw wordt en de zon groen. Dit hoort er helemaal bij!

Het is ook een goede oefening om zelf je creativiteit te trainen door weer wat meer out-of-the-box te denken tijdens het knutselen met je kinderen. Wie weet wat voor inspiratie en ideeën hier uit kunnen ontstaan.

PS: Klaar met knutselen en op zoek naar meer inspiratie? Lees dan ook dit blog artikel van Pauline met tips wat te doen met een peuter thuis.

Tot slot…

Het kan zomaar zijn dat knutselen echt niet jouw cup of tea is. Geen zorgen! Je kunt natuurlijk ook iemand anders inschakelen om je te helpen met knutselen. Bijvoorbeeld een gastouder, de kinderopvang, peuterspeelzaal of juist een oppas aan huis van De Oppaslijn.


Wat zijn jouw eerste knutseltips?


12 Comments

 1. Leg een plastic kleed op je tafel. Die is zo schoon te krijgen en alle rommel gooi je in één keer ermee weg. En blijf gewoon rustig. Kliederen is ook knutselen. Alles kan en mag!

 2. Ik knutselde ook vel met de kinderen, maar moet wel eerlijk zeggen dat ik meestal het meest enthousiast was haha, maar goed, ik vond het sowieso leuk om lekker samen bezig te zijn en het leuke is, dat ze nu ook nog steeds dol zijn op tekenen, schilderen etc. Ook omdat ze het mij zien doen.

 3. Felice Veenman Reply

  wat een inspirerende ideeen !Ik heb dit blog met enorm veel plezier gelezen. Mijn kinderen zijn al lang en breed volwassen, maar sommige van hun knutselwerkjes heb ik nog steeds.

 4. Mijn kinderen vinden knutselen ook heerlijk! En ook nog eens goed voor de motoriek. Julia (nu 4 jaar) kan ik rustig alleen laten knutselen. Guido (net 3) heeft nog wat hulp nodig, maar vind het ook helemaal geweldig!

 5. Wij mochten vroeger nooit kleien en nu snap ik wel waarom…. binnen 4 minuten is alles gebruikt en een troepje en zoonlief is er klaar mee

 6. Wij hebben een paar weken geleden voor het eerst geknutseld. Het was nog niet echt een succes haha, Aslan is nu 16 maanden. Maar we gaan hier snel weer mee aan de slag!

 7. Ik ben blij dat ze hier nu wat ouder zijn en wat zelfstandiger kunnen knutselen

 8. Zo leuk! Ik heb laatst een papier met wat klodders verf in een insteekhoesje gedaan en dichtgeplakt. Het hoesje op de tafel geplakt en Eefje is er lekker op los gegaan. Drukken, wrijven, uitsmeren, ze vond het geweldig! En de Jumbo kleurpotloden zijn ook een dikke hit. Die kan ze goed vastpakken.

 9. Pingback: 7 leuke mindful baby activiteiten. - Claire's Mission

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: